Ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, това ще

...
Ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, това ще
Коментари Харесай

Русия заплаши: Швеция и Финландия в НАТО ще означава край на „безядрения статут“ в Балтика

Ако Швеция и Финландия се причислят към НАТО, това ще постави завършек на „ безядрения статут “ на Балтийския район, а Русия ще би трябвало да ускори защитата си. Това сподели заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, представен от „ Ройтерс “.

С думите си Медведев загатва, че страна му може да реалокира нуклеарни мощности в своите северозападни територии, в случай че двете скандинавски страни се причислят към Алианса.

„ До днес Русия не е предприемала такива ограничения и не възнамеряваше да го прави. Но в случай че ни е принудят, добре…имайте поради, че не ние сме предложили това. Не може повече да се приказва за безядрен статут на Балтийско море, салдото би трябвало да бъде възобновен “, сподели той.

Според него, в случай че Финландия и Швеция влязат в интернационалната военна конструкция, това ще усили двойно дължината на сухопътните съветски граници, които ще би трябвало да бъдат в допълнение укрепени.

Изказването му идва на фона на желанието на Швеция и Финландия да се причислят към НАТО - според публикации още през лятото на тази година. В сряда Финландия съобщи, че ще вземе решение дали да кандидатства за присъединение към Алианса в границите на идващите няколко седмици, до момента в който Швеция сега преразглежда политиката си за сигурност.

„ Трябва да сме готови за всевъзможни дейности от Русия “, сподели министър председателят на Финландия Сана Марин.

По думите ѝ „ няма различен метод “ да се подсигурява сигурността, с изключение на общата отбранителна политика на НАТО, съгласно която офанзива против една страна членка се смята за офанзива против всички страни в организацията.

Финландия споделя граница с Русия, дълга към 1300 км. Скорошни видео фрагменти демонстрират, че Русия е почнала да реалокира военно съоръжение наоколо до тази граница.

Много от жителите на Финландия са трансформирали мнението си за участието на страната в НАТО, като повече от 2/3 от популацията подкрепя присъединяването към структурата, сочат данни на финландската телевизионна компания YLE.

Финландия и Швеция са близки съдружници на НАТО, само че не се част от 30-членната военна организация, учредена през 1949 година, с цел да се опълчи на Съветския съюз по времето на Студената война.

Русия неведнъж предизвести и двете страни да не се причисляват към НАТО. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че в случай че това стане, Русия ще би трябвало да „ ребалансира обстановката “ със лични ограничения.

Междувременно министър председателят на Литва – страна, намираща се в района на Балтийско море, отхвърли заканите на Медведев за увеличение на съветските военни в региона, като ги дефинира за „ прочут детайл от книгата на Кремъл “.

Литовският министър на защитата Арвидас Анусаускас изясни, че Русия към този момент разполага с нуклеарни оръжия в Балтийския район. Те са били ситуирани в съветския Калининградски ексклав още преди нашествието в Украйна.

„ Настоящите съветски закани наподобяват много странни, когато знаем, че даже и без сегашната обстановка със сигурността, те държат оръжието на 100 км от границата на Литва “, сподели министърът пред литовската телевизия BNS, представен от „ Ройтерс “.

Руският Калининградски ексклав се намира на брега на Балтийско море – сред Литва и Полша.

„ Ядрените оръжия постоянно са се съхранявали в Калининград, интернационалната общественост, страните в района са изцяло наясно с това. Русия го употребява като опасност “, разяснява Анусаускас.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР