Ако секторът на финансовите услуги беше държава, тя щеше да

...
Ако секторът на финансовите услуги беше държава, тя щеше да
Коментари Харесай

Уолстрийт е напът да предизвика климатична финансова криза

Ако секторът на финансовите услуги беше страна, тя щеше да е петият по величина емитент на парникови газове в света.

Такова е заключението на " Клуб Сиера " (организация за отбрана на околната среда, с наличие в 50 американски щати и в Пуерто Рико) и на Центъра за американски напредък (независим неправителствен институт). Проучване на двете институции, озаглавено " Въглеродният балон на Уолстрийт ", демонстрира, че осем от най-едрите щатски банки и 10 от най-могъщите мениджъри на активи са финансирали общо 2 милиарда тона излъчвания на въглероден диоксид към края на 2020-та или с към 1% по-малко в сравнение с отделя Русия.

Емисиите са еквивалентни на годишния пробег на 432 млн. персонални транспортни средства и този брой ще е доста по-голям, в случай че се включат замърсителите, отделяни от фирмените вериги за доставки, от потребителите и от други фактори.  

Какви са финансовите последици от сходно замърсяване на атмосферата?

Авторите на проучването упорстват администрацията на президента Джо Байдън да вземе незабавни ограничения, с цел да минимизира ролята на финансовия бранш за световното стопляне, в случай че не желае да провокира финансова рецесия с мащабите на последната от 2008 година. В отчета се акцентира, че в случай че Белият дом не ръководи рационално прехода от изкопаеми горива към чиста сила, следствията ще се разпрострат във финансовата система и ще подложат на " ужасяващ напън цялата американска стопанска система ". 

Още през май презастрахователната група " Суис Ре " написа, че световното стопанство рискува да загуби до 2048-а над 18% от настоящия си Брутният вътрешен продукт, в случай че не се подхващат ограничения за решение на климатичната рецесия. И тъкмо както през 2008-а най-тежко от провокирания от климатичните промени провал ще пострадат общностите, които имат минимален принос за него - цветнокожите и хората с ниски приходи. 

" Токсичните вложения на Уолстрийт в изкопаеми горива заплашват бъдещето на планетата и стабилността на финансовата система и слагат в риск всички нас ", предизвестяват специалистите на " Клуб Сиера ". И упорстват регулаторите да престанат да си затварят очите пред впечатляващия принос на финансовите акули за климатичната рецесия. 

През предходната седмица президентът Байдън подписа разпореждане към федералното държавно управление да редуцира фрапантно въглеродните излъчвания, които отделя в атмосферата при осъществяването на отговорностите си, за да успее да ги занули до 2050-та. Байдън приканва организациите да похарчат милиарди долари за електрически коли, за чиста сила и за модернизиране на постройките.

Според създателите на " Въглеродният балон на Уолстрийт " обаче, американският президент би трябвало да се заеме и с банките и с капиталовите компании. При това освен като разкрие съучастието им в замърсяването на околната среда, само че и като вкара обективна регулация. 

" Клуб Сиера " и Центърът за американски напредък поучават регулаторите, в това число Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища и министерството на труда, да подхващат няколко ограничения:

- всички финансови институции да разкриват общото количество на излъчванията, които се съдържат в портфейлите им и произлизат от активността на субектите, на които дават услуги;

- да подсигуряват, че капиталовите тръстове съблюдават уговорките към клиентите си и към обществото;

- да включат и климатичния риск в надзорните рейтинги, които присъждат на банките;

- да провеждат свързани с климата стрес проби, с цел да разпознават евентуалните банкови загуби от климатичните промени. Експерти на рейтинговата организация " Мудис инвестърс сървис " пресмятат, че банките по света са отпуснали заеми в размер на 22 трлн. щ. $ на браншове, отделящи интензивно въглеродни емисии;

- да изискват от кредитните институции да финансират по-рисковите вложения с повече личен капитал и с по-малко заеми;

- да постановат свързани с климатичния риск спомагателни данъци на " редовно значимите интернационалните банки " ;

- да поправят наградите за обезпечаване на депозитите съгласно обвързваните с климата рискове;

- да вземат решение неотложно расистки и стопански въпроси, които произтичат от свързани с климата промени.

Кой стои зад целия въглероден двуокис в небето и, евентуално, зад идната финансова рецесия?

" Джей Пи Морън Чейз ", " Ситигруп ", " Уелс Фарго " и " Бенк ъф Америка " са най-едрите вложители на работещите с изкопаеми горива браншове. Заедно с другите четири банки, включени в проучването: " Бенк ъф Ню Йорк Мелън ",  " Голдмън Сакс ", " Моргън Стенли " и " Стейт стрийт ", те са финансирали отделянето на 668 млн. тона въглероден двуокис в атмосферата посредством заеми за 5.3 трлн. щ. $, по сметки на създателите на отчета. 

Анализираните мениджъри на активи са " Бенк ъф Ню Йорк Мелън инвестмънт мениджмънт ", " Блек Рок ", " Кепитъл груп ", " Фиделити инвестмънтс ", " Голдмън Сакс асет мениджмънт ", " Джей Пи Моргън асет мениджмънт ", " Моргън Стенли инвестмънт мениджмънт ", " ПИМКО ", " Стейт стрийт глоубъл адвайзърс " и " Вангард груп ".

Продължаващите замърсявания, подкрепени от финансовия бранш, значат смъртоносни горски пожари, суша, горещи талази, урагани, наводнения и други рискови събития, а " напъните за съкращаване на излъчванията ще стават все по-оспорвани и скъпи ", се отбелязва в изследването " Въглеродният балон на Уолстрийт ".

Иронията е в това, че финансовият бранш също е в сериозен риск от излъчванията, които финансира. Вълнообразната поредност от негативни ефекти от стоплянето на климата може да докара до пагубни загуби за финансовите пазари. Американският бизнес, да вземем за пример, се чака да понесе вреди за 13.5 милиарда $ от наводнения през идната година. 

Или, както обобщава вицепрезидентът по икономическата политика на Центъра за американски напредък - Андрес Винели, " в случай че останат нерешени, климатичните промени могат да провокират по-голяма финансова рецесия от която и да било друга в историята ". 

Междувременно огромните банки от Стария континент стартират да одобряват по-сериозно отговорността си към бъдещето на планетата. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР