12 станции са изградени по третата линияУлеснение за 60 000

...
12 станции са изградени по третата линияУлеснение за 60 000
Коментари Харесай

На всеки 4,5 минути идва влакче на метрото

12 станции са построени по третата линия Улеснение за 60 000 поданици на " Овча купел " и " Горна баня " и за идващите от Перник
 

За реализиране на планувания екологичен и транспортен резултат за целия град е настоящо да бъде приключена Линия 3 на метрото, оповестяват от столичния метрополитен. За задачата посредством финансиране от Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 г /ОПТТИ/, със доста съфинансиране от Софийската община, през 2016-2020 година бяха построени два стадия от тази линия с обща дължина 12 км и 12 метростанции.
-->
През април предходната година кметът на София Йорданка Фандъкова и тогавашният транспортният министър Росен Желязков откриха готовия сектор от 4 км от жк " Красно село "   през жк " Овча купел " до Околовръстен път при кв. " Горна баня ". Веднага след церемонията всички искащи можеха да прегледат новите станции - " Овча купел ", " Мизия /Нов български университет ", " Овча купел 2 " и " Горна баня ", като, по традиция, това беше гратис в учасъка. С стартирането на сектора от Етап 2 на Линия 3 дължината на линиите на метрото става 52 км с 47 станции.

С новите 4 станции метрото към този момент транспортира в началото към 25-30 000 пасажера, а планирано

в вероятност тяхната численост ще нарастне на 45 000 пасажери на ден

Далекоперспективната прогноза за пътникопотока в двата сектора с 12 станции  е  общо 105 хиляди пасажери, а на цялото метро - съвсем 500 хиляди на ден.

Над 1200 строители и снабдители участваха в построяването на 4 станции в " Овча купел ". При строителството на първата станция в правата " Овча купел " е употребен Милански способ, " Мизия/НБУ е издигната по открит прийом в котлован с откоси, а при построяването на " Овча купел 2 " и " Горна баня "   са комбинирани Милански способ и открит прийом.

Пероните на станциите в  " Овча купел " са оборудвани с  предпазните автоматизирани защитни порти против произшествия.

Двата стадия от Линия 3 се обслужват от 20 влака " Инспиро " с производител компания " Сименс ". Освен че са най-ново потомство,

мотрисите  имат алтернатива за автоматизирано ръководство без ватман

Сега влаковете в централната градска част се движат на период от 5 минути. С стартирането на новата права в " Овча купел "   - съгласно пътникопотока, този най-малък период ще бъде 4.5 минути.

Големият бонус от стъпването на софийското метро в " Овча купел " е, че над 60 000 поданици на кварталите " Овча купел " 1 и 2 и долната част на " Горна баня " за първи път ще почувстват действителната си непосредственост до сърцето на града. За време до 12 минути, дружно с идващите от Перник и Радомир, ще могат да стигат до централната градска част.

Първата огромна облага от подземната железница е, че около построяването й

бе напълно актуализирана за 4,8 млн. лв. главната пътна артерия в квартала  

- бул. " Президент Линкълн ". Покрай строителството на метрото в " Овча купел " бе изградена  за 1,3 млн. лева през втората половина на 2019 година и началото на 2020 година нова улица в квартала - " Централна ", с прилежащите й тротоари от унипаваж и осветяване.  Oбщaтa й дължинa e o?oлo 1.2?м. В една част от улицата, наоколо до метростанция " Овча купел 2 ", са обособени 220 места за паркиране. Улицата е с едно платно в посока, а в зоната с паркинга са построени 4 ленти - две за паркиране и две за придвижването на колите.

В края на април дружно с стартирането в употреба на четирите нови станции проработи и открит буферен паркинг до последната метроспирка при околовръстния път с " Горна баня ".

Паркингът е разположен сред бъдещото локално платно от разширението на  Околовръстния път

и бул. " Президент Линкълн ". Той е терасиран на три равнища, свързани между тях с рампи. Застроената му повърхност е към 6000 кв. м., с 230 паркоместа, осем от тях са обособени за трудноподвижни хора. Има два вход/изхода. Безопасността на придвижването се обезпечава посредством съответните пътни знаци и хоризонтална маркировка.

Освен буферните паркинги до Министерски съвет " Горна баня " и по ул. " Централна ", бе построен и трети до Министерски съвет " Мизия/НБУ " на ул. " Монтевидео ". Заедно с него общо местата за паркиране в квартала са съвсем 700. На тях могат да разчитат както жителите на " Овча купел ", по този начин и идващите от Перник, които ще слизат на новата жп спирка до Министерски съвет " Горна баня ", с цел да заловен метрото.

При последната станция на третата линия в кв. " Горна баня "   бе

построена връзка с националната жп мрежа и жп спирка

По този начин  се сътвориха условия за  комфортна връзка на метрото с автомобилния и железопътен превоз, а посредством Линия 1 и 2 - с въздушния, което докара до още по-ефективното развиване на интермодалността при транспорта на пасажери. На интермодалното оборудване стопират композициите, които се движат по направлението София-Перник-Радомир.  Спирката е дълга близо 200 метра и има две чакални. До Министерски съвет " Горна баня " бе построен и пешеходен подлез. Той минава под Софийския околовръстен път /СОП/ и обезпечава непрекъснато безвредно прекосяване на жителите сред жк. " Овча купел " до новата ж.п. спирка и долната част на кв. " Горна баня ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР