На първата задължителна матура по български език и литература ще

На първата задължителна матура по български език и литература ще ...

......... биология, следват английски език и география. Най-малко абитуриенти и тази година ще се явят на изпит по италиански език. За втора поредна година учениците от професионалните гимназии имат право да не полагат втора матура, а да ползват оценките от изпитите по професионална квалификация. Така ще направят над 10 400 младежи.


Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да

Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да ...

......... да приобщи всяко едно дете и да го включи в образователната система. По отношение на децата със специални образователни потребности, концепцията за приобщаващо образование предвижда предоставяне на подкрепа за тях във всяка една образователна институция т.е. те да се обучават интегрирано заедно с другите деца, като получава необходимата специфична подкрепа.


Ученици от

Ученици от "Клуб по доброволчество" при III основно училище "Димитър ...

......... Ученици от "Клуб по доброволчество" при III основно училище "Димитър Талев" в Благоевград, с подкрепата на училищното ръководство и родители, събраха голямо количество плодове за хората от кухнята за бедни към църквата "Св. Николай". Децата се включиха в екипа от доброволци и раздадоха събраните продукти на хората. Благоевград


Над 1500 кандидат-студенти се явиха на изпита по български език

Над 1500 кандидат-студенти се явиха на изпита по български език ...

......... с 50 въпроса, беше изтеглен вариант 3. С днешния изпит започна и първата кандидат-студентска сесия на Софийския университет за тази година. Започва първата кандидат-студентска сесия на Софийския университетЗапочва първата кандидат-студентска сесия на Софийския университет за тази учебна година. Тя стартира с изпити по български език и литература и по физ...


Започва първата кандидат-студентска сесия на Софийския университет за тази учебна

Започва първата кандидат-студентска сесия на Софийския университет за тази учебна ...

......... първи април, по История на България и журналистика - писмен. Първата сесия завършва на 22 април. Тази година Алма Матер има 8 нови специалности, сред които "Компютърно инженерство" и "Африканистика" на английски език. Само в 5 от общо 117 специалности не се влиза с оценките от матурите след 12-ти клас.


Ученици от столичното 125-то училище

Ученици от столичното 125-то училище "Боян Пенев" "осиновиха" четири ценни ...

......... бъде възстановена. Руслан Петров, 8А клас: И се надяваме да не сме единственото училище, да продължат още много училища след нас да правят подобни неща, защото това е културата на България и е важно да бъде запазена. Инициативата "Осинови книга" е от 2009 година, дарителите обаче досега са едва 28.Всяко пето дете у нас не посещава детска градина, а

Всяко пето дете у нас не посещава детска градина, а ...

......... те самите да полагат грижи за своето дете през заетост. Плаща им се, самата схема се казва ,,Родители в заетост". 1 500 педагози от детските градини ще бъдат обучени, за да оценяват рано има ли риск децата от 3 до 3 години и половина да имат бъдещи затруднения при ученето.


В нов кабинет по техническо чертане, оборудван с най-ново поколение

В нов кабинет по техническо чертане, оборудван с най-ново поколение ...

......... разработване на програмата. Борис Новоселски, ученик: - Ние оставаме доволни от това, което правим, правим го с удоволствие и също така се забавляваме.Професионалната техническа гимназия във Враца има подписани споразумения с три фирми от машиностроителни отрасъл и с още 6 за приложно програмиране, където нуждата от работна ръка е най-голяма.


Образование, в което няма оценки, но има самооценяване, няма задължителни

Образование, в което няма оценки, но има самооценяване, няма задължителни ...

......... са само някои от характеристиките на прогресивния образователен модел, който Явор Джонев внася в България преди две години с откриването на първото Основно прогресивно училище в столицата. Тази есен 36 деца от Варна на 6 и 7 години също ще започнат образованието си по този нетрадиционен, но много успешен модел.


В столичното 119-то училище освен традиционните баскетбол, футбол и тенис

В столичното 119-то училище освен традиционните баскетбол, футбол и тенис ...

......... по-дисциплинирани. Пък и е хубаво да спортуваме.Бейзболът възпитава на уважение и дисциплина. Тренировките, разбира се, не минават без контузии и инциденти. Точните удари, усмивките и щастието, обаче, преобладават. За Данаил тренировките по бейзбол са сбъдната мечта, страст и вдъхновение. С всяко упражнение това се опитва да възпита и у децата.


До края на следващата седмица всички дванайсетокласници, които желаят да

До края на следващата седмица всички дванайсетокласници, които желаят да ...

......... нарушат правата на другите.Ваня Кастрева смята, че по-скоро проблемът на модулите е, че са по-трудни за организиране и колегите й трябва да са много бързи и експедитивни по време на провеждането на матурите. Тази година зрелостниците в столицата са над 9 900, те са със 700 повече от миналата година.Много ученици от Дупница разчитат на частни уроци, за да

Много ученици от Дупница разчитат на частни уроци, за да ...

......... думите на Мартин често за допълнителни уроци настояват родителите, тъй като искат децата им да влязат в по-добри университети и да получат по-качествено образование.Най-често учениците избират да посещават частни уроци по български език и литература, защото това е задължителен предмет в матурите, заяви Деница Каталиева, старши консултант в образователна организация:


25 студенти ще получат стипендии и ще стажуват в престижни

25 студенти ще получат стипендии и ще стажуват в престижни ...

......... Илчевски, студент: Една немска поговорка гласи щом всички останали имат проблеми, нашите не могат да са толкова големи. Симеона Герджикова, студент: Видяла съм, усетила съм какво е да живееш извън България, но моето сърце остава тук. Освен едногодишни стипендии и стаж, победителите ще имат среща и с ментори. © БТА


Тази вечер на летището посрещаме отбора ни по математика, който

Тази вечер на летището посрещаме отбора ни по математика, който ...

......... от олимпиадата по математика в Тайланд: Конкуренцията е определено висока, понеже децата от Азия тръгват по-рано на училище и са една година по-напреднали от мен. Видеото вече не е достъпно! Повече за малките носители на големите награди по математика гледайте утре в новинарските емисии на „По света и у нас“.


Министерството на образованието съвместно с работодателите ще проведат мащабна информационна

Министерството на образованието съвместно с работодателите ще проведат мащабна информационна ...

......... направления. И тази разлика ще се увеличава заради очаквания още по-голям недостиг на пазара на труда. Реализацията вече в редица предприятия не е в онези цехове, които се нелицеприятни, мръсни, а много често става въпрос за реализация във високотехнологични предприятия, с добри условия на труд, както казах с добро заплащане.


Столичният общински съвет прие новата наредба за прием в първи

Столичният общински съвет прие новата наредба за прием в първи ...

......... за достоверността на документите вече пада на тях. Надявам се да няма фалшиви документи тази година.Приета беше и новата наредба за прием в детските градини. След протести на родители, децата с хронични заболявания и специални потребности също ще кандидатстват в системата за прием, а няма да се записват на място.80 образователни институции от цял свят са представени на на-голямото

80 образователни институции от цял свят са представени на на-голямото ...

......... по-рано държавата, в която ще учи тяхното дете. Това е свързано с разноските за живот, стипендии, за обучение. Всичко това е обяснено в Наръчника за държави от ЕС и Европа. Тя допълни, че в наръчника се покриват елементи като ежедневни разходи, видове стипендии и суми, както и такси за обучение.


В детските градини и училищата не трябва да има камери

В детските градини и училищата не трябва да има камери ...

......... няма възможност поне според обяснените законови пречки да се наложи такова, което за нас е разочароващо в крайна сметка. Затова протестите ще продължат като видеонаблюдението не отпада от исканията, а родителите ще търсят законодателни промени за въвеждането му. Протест днес имаше в Добрич. Следващата седмица са Велико Търново и Перник.


Той е основан през 1898 година под името „Физико-математическо дружество“.

Той е основан през 1898 година под името „Физико-математическо дружество“. ...

......... година под името „Физико-математическо дружество“. Официални гости на празничната церемония бяха президентът Румен Радев, представители на Министерски съвет и парламентарни групи, ректори на университети, академици, бележити математици, общественици. Почетният знак на президента бе връчен на председателя на дружеството проф. Николай Николов за принос в областта на математиката и информатиката.© БТА


Задача от помагало по математика за първи клас предизвика вълна

Задача от помагало по математика за първи клас предизвика вълна ...

......... на едно момче струват 10 лева, а блузата му е с 20 лева по-скъпа, то колко струва роклята му. От издателството уточниха, че става въпрос за печатна грешка.Издателството няма да изтегли от пазара помагалата.От Министерството на образованието ще търсят по съдебен път правата си, тъй като не са одобрили помагалото.


Умения за действия при кризи от военен характер, терористични актове

Умения за действия при кризи от военен характер, терористични актове ...

......... скорошно възвръщане на старата слава на Военното обучение. Експертите на просветното министерство казаха за БНТ, че засега не са водени разговори как и под каква форма ще се увеличат часовете. Проблемът е, че за да се сложи нещо, трябва да се махне друго от и без това препълнената учебна програма.


Просветният министър Красимир Вълчев защити днес плана за община Сливен

Просветният министър Красимир Вълчев защити днес плана за община Сливен ...

......... сграда на училище... Не можем дори да презумираме, че това решение е грешно, което е предложено и по презумпция да обвиняваме, изначално да обвиняваме общината. Напротив ние трябва да стимулираме изготвянето на подобни планове във всички общини, но тези планове трябва да бъдат разумни, съобразени с интересите на всички страни.


Насилието в детските градини е недопустимо. Вярваме обаче, че видеонаблюдението

Насилието в детските градини е недопустимо. Вярваме обаче, че видеонаблюдението ...

......... адресирани по начин, който може да ги увери, че проблемите могат да бъдат решени.В дългосрочен план децата ще бъдат непрекъснато наблюдавани. Рано или късно тяхното поведение ще започне да се променя, а поведенческите им модели ще бъдат изградени на базата на това видеонаблюдение, каза още Йордан Йосифов от Асоциация "Родители".


В столичното 119 СУ

В столичното 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" наскоро поставиха кутия ...

......... от ученици, но и от учители. Тази инициатива е въпрос на време да се реализира и в други училища, каза Стаматов.Училищният психолог Мария Михайлова изрази надежда, че инициативата ще има положителен ефект, тъй като децата много трудно споделят за най-тежки форми на насилие и не искат да злепоставят съучениците си.По-малко отпадащи ученици и по-малко отсъствия и закъснения има там,

По-малко отпадащи ученици и по-малко отсъствия и закъснения има там, ...

......... да посещават и да се явяват учениците на работно място в точно определен час и да спазват трудова дисциплина влияят положително на тяхната дисциплина в училище.Отчетен беше и силен интерес на фирмите към дуалното обучение, те вече са 170 предимно от машиностроенето и енергетиката. Огромната част от тях са български.


В селата към община Сатовча няма закрито нито едно училище

В селата към община Сатовча няма закрито нито едно училище ...

......... пари за заплати и подобряване на материалната база. Подобен е проблемът и в детска градина в селото. В момента там има едва 14 деца. Ако обаче броят им падне под 12, ще трябва общинският съвет в Сатовча да реши дали детското заведение да продължи да съществува или да бъде закрито.


В Сливен учители, ученици и родители излязоха на протест. Повод

В Сливен учители, ученици и родители излязоха на протест. Повод ...

......... на емоционални реакции да намалява за сметка на рационалните доводи. Това, за което съжалявам в този дебат е опита да се прехвърля напрежение върху учениците, върху децата. Ще отложим гледането на предложението по отношение на училищната мрежа на територията на града."Въпреки общинското решение, учениците обещаха че ще продължат с протестите.


Учители по програмата „Заедно в час“ вече 8 години преподават

Учители по програмата „Заедно в час“ вече 8 години преподават ...

......... директор на СOУ „Христо Ботев“: Успяват да се вписват в средата сред колегите си и като цяло се стремят да постигнат образователни резултати.До 25-и март всеки, който иска да предизвика себе си като Радина, Христо и Симона, може да кандидатства по програмата „Заедно в час“ и също да стане учител.


Музика замества училищния звънец във варненското основно училище „Цар Симеон

Музика замества училищния звънец във варненското основно училище „Цар Симеон ...

......... могат да свикнат с тях учениците, музиката, която звучи по време на голямото междучасие се сменя на няколко седмици. През февруари между часовете учениците ще си почиват от занятията на фона на българска популярна музика, а в навечерието на Националния празник на страната – 3 март, ще слушат възрожденски песни.


Нова мярка да се закриват паралелки в елитните гимназии за

Нова мярка да се закриват паралелки в елитните гимназии за ...

......... държавния план-прием, който трябва да влезе в сила от следващата учебна година, се закриват две от най-важните и желани профилирани паралелки в гимназията.Протести срещу промените в квотите на гимназиитеДържавата планира догодина да ореже административно паралелките в елитните гимназии за сметка на тези в професионалните училища. Идеята е заложена в н...


Недоволство срещу промени, предлагани от образователното министерство, което предлага постепенно

Недоволство срещу промени, предлагани от образователното министерство, което предлага постепенно ...

......... - министър на образованието: При променящ се пазар на труда, при недостига на работна сила, който се очаква да се задълбочи в България ние имаме нужда от увеличаване на броя на учениците с професионално образование.Вълчев обясни, че приемът в гимназиите се определя на областно ниво, според нуждите на съответния регион.


Държавата планира догодина да ореже административно паралелките в елитните гимназии

Държавата планира догодина да ореже административно паралелките в елитните гимназии ...

......... и в програмата на правителството, това всеки от вас може да го види, това е професионалното образование и обучение. Така че един от основните ни ангажименти е ние да задоволим потребностите на бизнеса.Дискусията по тези проблеми ще продължи до 8 февруари, когато предстои окончателно да се утвърди броят на паралелките.


В студиото на „Още от деня“ ректорът на Софийския университет

В студиото на „Още от деня“ ректорът на Софийския университет ...

......... бива да получават пари. Проблемът на финансовата реформа се понася тежко от някои университети, защото са били стимулирани да получават средства на база брой студенти, допълни Герджиков. Иначе тази реформа върви безуперчно и се радва на надпартиен консенсус, като предстои това да се направи с научната част, допълни Анастас Герджиков.


Аз съм срещу насилието, заяви в

Аз съм срещу насилието, заяви в "Денят започва" директорът на ...

......... обичат. Много хора от Бусманци се събраха на протест тази сутрин в подкрепа на преподавателя тази сутрин, каза още директорът на училището.Преподавател разби устната на ученик в 65-то училищеПреподавател удари ученик и му разкървави устата. Инцидентът е от 65-о училище в столичния квартал "Бусманци". Родителите на пострадалия Роберто са из...


Хиляди протестираха в Будапеща срещу образователната система в Унгария. Участниците

Хиляди протестираха в Будапеща срещу образователната система в Унгария. Участниците ...

......... век.Според протестиращите сегашното образование учи децата да наизустяват, да помнят факти, но не и да мислят и да са критични. Организаторите на демонстрацията искат справедлива, демократична и модерна образователна система за всички ученици и студенти, а също така свободно да се избират учебниците и намаляване на задължителните часове в училище.


Учител за две години - това е професионалното предизвикателство, което

Учител за две години - това е професионалното предизвикателство, което ...

......... отличното владеене на български език. През миналата година за програмата са кандидатствали повече от 2 200 души. Едно от училищата, което работи успешно по нея е "Граф Николай Игнатиев" в пловдивското село Граф Игнатиево. Наш екип провери как се справят учители и ученици в „Заедно в час". Граф Игнатиево, Марица


Да бъдат отменени учебните програми по история за 10-ти клас,

Да бъдат отменени учебните програми по история за 10-ти клас, ...

......... още министър Вълчев. Според него не може „в една програма да се включи всичко“, а понятията „фашизъм“, „болшевизъм“ и „национал-социализъм“ били включени в учебниците за 9 клас. Каза, че споделя опасенията, че има твърде много заложени знания, но вярва, че учителите ще намерят правилния начин за представяне на учебната програма.


На 10 януари Министерският съвет даде сградата на Професионалната гимназия

На 10 януари Министерският съвет даде сградата на Професионалната гимназия ...

......... явно и журналистите, и министър Горанов, тълкуват думите на министър Вълчев „сменен административен адрес“ просто като преместено училище, но цялото и наистина.Правителството решава за отпускане на компенсации на Софийския университетПравителството ще решава за отпускане на компенсации на Софийския университет, а учебното заведение се отказа да протестира заради отнетата сграда на...


Започнаха дeбатите по новите учебни програми за 10 клас. По

Започнаха дeбатите по новите учебни програми за 10 клас. По ...

......... учат "Декамерон", "Дон Кихот" и "Хамлет".Учители по литература коментираха за "По света и у нас", че в новите програми виждат само маркиране на автори и теми. И ако обобщим - докато всеки иска важното според него да влезе в учебниците, накрая потърпевши са поредните "опитни зайчета" на българската образователна система.


Понятия като комунизъм, приватизация, Народен съд, терор и ислямизация влизат

Понятия като комунизъм, приватизация, Народен съд, терор и ислямизация влизат ...

......... когато ще завършват първия етап от гимназиалното образование. Основният мотив за тази промяна е необходимостта България да изпълни целта си за 2020 г., а именно само 11% от учениците да напускат преждевременно образователната система. България, напротив, увеличава този дял постоянно от 2011 г. насам и за 2016 г. достига 13.8%.


Хиляди британци са си купили фалшиви дипломи, разкри BBC. Служители

Хиляди британци са си купили фалшиви дипломи, разкри BBC. Служители ...

......... онлайн университети, управлявани от център в пакистанския град Карачи. Според информацията, между 2013 и 2014 година, „Аксакат“ е продала фалшиви дипломи - магистърски и докторантски, на повече от 3000 души във Великобритания. От британското министерство на образованието заявиха, че са предприели необходимите мерки, за да се справят с „огромната измама“.


31 януари е крайният срок, в който училищата, които искат

31 януари е крайният срок, в който училищата, които искат ...

......... – Регионално управление по образованието-Пловдив: Иновативните практики, които се прилагат оказват влияние най-вече върху мотивацията на учениците, за това те да бъдат активни в образователно-възпитателния процес и разбира се сами да са инициатори на иновативни елементи в образованието.Иновативните училища подлежат на ежегоден мониторинг,за да се провери ефектът от новите практики.


Вече четири месеца половината осмокласници в страната, тези от професионалните

Вече четири месеца половината осмокласници в страната, тези от професионалните ...

......... клас: Не. - Изгорена на клада. И ако можем да простим на учениците незнанието на фактите за Франкската империя, Византия, Кръстоносните походи, Османската империя, то как да простим на чиновниците, сътворили грешката с програмите, незнанието на цялата българска Средновековна история, на нашите прославени ханове и царе, на средновековна ни култура.


До 5 януари 2018 г. директорите на всички професионални гимназии

До 5 януари 2018 г. директорите на всички професионални гимназии ...

......... среда. Основната му цел е да повиши броя на учениците в професионалните училища и да обвърже образованието с пазара на труда.„Ученически практики – Фаза 1“ е съфинансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ като бюджетът му е на стойност 6 986 236 лв.


Едва 435 студенти у нас в момента учат математика, въпреки

Едва 435 студенти у нас в момента учат математика, въпреки ...

......... широка дума наричаща се „дата сайънтист“.Реализация има. Затова от Факултета са опитват всячески да привлекат младите хора. Например като организират безплатни кандидат-студентски курсове в математическите гимназии. Колкото до другите им специалности - компютърни науки, софтуерно инженерство, информатика- те са хит на пазара и за тях в момента има много желаещи.


От следващата учебна година в Бургас отваря врати първото в

От следващата учебна година в Бургас отваря врати първото в ...

......... осигуряване", другото е "професионален програмист", като паралелките ще бъдат с интензивно изучаване на чужд език, което означава, че първата година ще имат 468 часа английски език, толкова, колкото имат и в Английската гимназия, което ще ги постави в благоприятно положение по отношение на явяването на изпити за сертификат по английски."


Единадесет дни ще почиват учениците от I до XII клас

Единадесет дни ще почиват учениците от I до XII клас ...

......... децата?Коледната ваканция е все по-близо. А с нея родителите започват да се замислят какви интересни занимания да организират за децата си, за да осмислят св...Очакванията за Коледните и Новогодишните празнициОтправяме поглед към предстоящите Коледни и Новогодишни празници, защото голяма част от хотелите и заведенията по курортите вече са резервирани. Наша...


В едно от училищата в Тексас, учителите, освен че обучават

В едно от училищата в Тексас, учителите, освен че обучават ...

......... е стигало до вадене на оръжие. Надяваме се това никога да не се случи.От началото на програмата в Аргайл не е изстрелян нито един патрон. А за да не се създава психоза, има и преподаватели, за които учениците не знаят, че освен, че ги обучават ги и пазят. © БНТ


Президентът на ЮАР Джейкъб Зума обяви за преминаване към безплатно

Президентът на ЮАР Джейкъб Зума обяви за преминаване към безплатно ...

......... не на кредити.Обявената програма е предвидена за 5 години. Държавата поема изцяло разходите по обучението, както и за придобиването на учебни материали, за общежитията, изхранването и транспорта.Президентът обеща също да не вдига догодина цената на обучение на студентите от семействата с годишен доход над 600 000 ранда (44 100 долара).


Коледната ваканция е все по-близо. А с нея родителите започват

Коледната ваканция е все по-близо. А с нея родителите започват ...

......... най-новото, което предлага тази година детският научен център е годишна карта на цена от 30 лв. с неограничен достъп. Промоционалната ѝ цена важи до 23-ти декември. Зимната ваканция е една чудесна възможност деца и родители да са заедно, а за да бъде още по-незабравимо усмивките и позитивното настроение са задължителни.


Нов синтетичен наркотик се разпространява в училищата в страната. Непознат

Нов синтетичен наркотик се разпространява в училищата в страната. Непознат ...

......... не да ги отхвърляме, точно в такива моменти тези деца имат огромна нужда от подкрепа."БНТ: Ти лесно ли излезе от средата?бивш дилър: "Ами не е много лесно. Като цяло, тази среда не бих могъл да кажа че можеш да излезеш. Седиш си в нея, просто страниш, от време на време."


Известни личности с видеоуроци по всички предмети за училище. Инициативата

Известни личности с видеоуроци по всички предмети за училище. Инициативата ...

......... поднася материала в училище и това, че този материал заради начина, по който бива поднесен не е интересен на децата. Съответно те зубрят наизуст, не разбират точно какво учат. За месеците, в които се реализира идеята - тя вече намира много последователи, затова заснемането на видеоуроци с популярни гласове продължава.


С наближаването на Коледа има интересен начин, с който да

С наближаването на Коледа има интересен начин, с който да ...

......... един образ - буквално пред очите ти или във въображението ти? Хартиената книга или такава с добавена реланост е по-добрият избор за децата, всеки родител сам трябва да избере. И да подходи отговорно, защото веднъж възпитат ли любов към четенето у децата, ще ги превърнат в мислещи хора в бъдеще.


МОН представи днес рейтинговата система на университетите в България.Близо 3500

МОН представи днес рейтинговата система на университетите в България.Близо 3500 ...

......... от новото 7-о издание на Рейтинговата система на университетите в България, която беше официално представена в Министерството на образованието и науката.Информацията е в интернет базирана платформа на адрес http://rsvu.mon.bg/Среден месечен облагаем доход на завършилите професионалното направление в съответното висше училище през предходните 5 години по данни от НОИ и АдминУни.


Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в

Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в ...

......... от училища, за да разполагаме с точния брой. Естествено ще знаем този брой. Той обаче не е константна величина.Всички обаче ще получат стипендии?Стипендии за учениците ще има, съответно училищата работят. Това е 5.50 - 6.00. Но новото е, че разширяваме обхвата с осмокласниците и че границата е вече 60 лева.


Това каза в интервю пред БНТ заместник-министърът на образованието и

Това каза в интервю пред БНТ заместник-министърът на образованието и ...

......... случва в училище, защото искаме, когато децата ни отидат в училище да сме сигурни, че там се случва всичко, което е добро за тяхното развитие. И през януари месец ще организираме съвместна среща с всички заинтересовани в училище да се работи по правила т.е. идеята е всеки да спазва правилата.


Коментар за БНТ на Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и

Коментар за БНТ на Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и ...

......... се осъществи, но аз призовавам затова да нямаме такива практики в училище, защото най-добрият вариант е учениците да са в класната стая, за да не се налага да изпадаме в такива ситуации. Това по отношение на таксата си е решение на личните лекари, аз не бих могла да взема отношение.


За първи път тази година и осмокласниците получават стипендии за

За първи път тази година и осмокласниците получават стипендии за ...

......... на отличниците си, защото те са твърде много на брой. Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Смятам, че всъщност това е следващата стъпка, да работим в това да няма такава разлика, но към момента се случва. За първи път осмокласниците в частните училища също ще получават стипендии за успех.


Деца от цяла България участваха в конкурс за най-добра картичка

Деца от цяла България участваха в конкурс за най-добра картичка ...

......... ресторантче и един мъж го предал на турците и те го обесили". Митко, 3 клас: "Знам, че Васил Левски е бил герой". Симона, 3 клас: "Знам, че България е била велик народ и че винаги ще бъдем велик народ."Празничните картички ще бъдат изложени само два дни, защото получателите ги очакват.


Разглеждаме възможността учебниците с голям обем страници да бъдат разделени

Разглеждаме възможността учебниците с голям обем страници да бъдат разделени ...

......... заяви Вълчев. "След разговор с издателствата, изпратих писмо до всички директори на училища по никакъв начин да не приемат спонсорства от издателства - каквито и да е подаръци или участия в семинари. Констатирахме, че това по някакъв начин изкривява процедурата на училищно ниво и пречи на обективността", коментира образователният министър.


За последните 5 години четвъртокласниците у нас значително са подобрили

За последните 5 години четвъртокласниците у нас значително са подобрили ...

......... предучилищната група ни учеха да пишем азбуката ръкописно и да смятаме до 10. Това ми беше от голяма полза в първи клас и ми беше много по-лесно.Повечето ученици - 55 на сто - се отнасят положително към четенето. От 2001 година насам - това са най-високите резултати на българските ученици.


Възможно ли е родителите да накарат Министерството на образованието ученическите

Възможно ли е родителите да накарат Министерството на образованието ученическите ...

......... допълнителни сборници, които не са нужни. От просветното министерство обаче не се ангажираха с конкретни срокове кога ученическата раница ще стане по-лека.МОН: Раниците на учениците могат да станат по-леки още през втория учебен срокОще втория учебен срок раниците на учениците могат да станат по-леки, смята заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.


Образователна пъзел-стая за шестокласници отвори врати за първи път в

Образователна пъзел-стая за шестокласници отвори врати за първи път в ...

......... Първоначалната идея била в пъзел-стаята да влезе само един отбор шестокласници. Но всички толкова се заразили от идеята, че педагозите решили часовете в стаята да продължат през цялата седмица. Сега плановете са догодина иновативната стая да отвори врати отново, но пъзелът да бъде насочен и към децата от другите класове.


Деца ще се обучават как се управлява бюджет. И то

Деца ще се обучават как се управлява бюджет. И то ...

......... Михаил Арнаудов": Децата, освен своята математическа, езикова, дигитална култура трябва да притежават и своята финансова култура, просто защото вече и животът го изисква.Спестяванията, пазаруването и управлението на разходите са важни умения в живота, които чрез програмите за финансова грамотност, децата усвояват отрано, за да им бъдат от помощ като пораснат.


Два златни медала и първо място в отборното класиране спечелиха

Два златни медала и първо място в отборното класиране спечелиха ...

......... на първо място.- Как се реализират победителите от олимпиадите в СМГ след това? - Обикновено нашите ученици се реализират прекрасно, те са изключително успешни ученици и те са победители и в живота. След успеха от Малайзия младите математици започват подготовката си за следващо съревнование – Националните пролетни състезания по математика.


За първи път в Бургас ще се присъди наградата

За първи път в Бургас ще се присъди наградата "Ученик ...

......... визия на Община Бургас за подкрепа на младия интелектуален потенциал на града. Самият факт, че за близо 7 дни близо 35 000 бургазлии са гласували за "Ученик на годината" е един своеобразен вот на доверие за младите, изявените и талантливите ученици на Бургас в сферата на образованието, науката и изкуствата.


Учените от Българската академия на науките (БАН) трябва да се

Учените от Българската академия на науките (БАН) трябва да се ...

......... - Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей, БАН: "Предстои семейство да гледам, така че със заплата от 509 лева. След Нова година всъщност ще ми бъде повишена заплатата - с един лев."БАН ще продължи протеста. Как точно - ще стане ясно след заседание на Общото събрание на академията.


С 5 сребърни и един бронзов медал се прибраха учениците

С 5 сребърни и един бронзов медал се прибраха учениците ...

......... учител по математика в училище "Св. Патриарх Евтимий" - Пловдив:БНТ: Как се подготвят медалисти?- Не е лесно. Ние си караме по нормална учебна програма с два часа СИП математика. С много желание и хъс за победаА догодина след матурата за 7-и клас, учениците ще се явят на още международни състезания.


Софийският университет

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва днес патронния си празник. ...

......... просто зачитане на най-старото висше учебно заведение - днес тук има нещо, което ни кара да се замислим за многобройните личности, които оставиха имената си чрез постиженията си в различни области на живота, подчерта вицепрезидентът.Вицепрезидентът подчерта, че предстоящото европредседателство е възможност България да разпространи езика си и да се популяризира.