Отново смут, след като беше публикувано и второто класиране за

Отново смут, след като беше публикувано и второто класиране за ...

......... на което си се записал вече, за да се бориш за друго място, без да знаеш дали няма да преценят този риск деца с по- висок бал от твоя. Записването за второто класиране е от 13 до 17 юли. Свободните места за трето класиране ще бъдат обявени на 19 юли.


Грешка на хората, които са вкарвали данните, а не проблем

Грешка на хората, които са вкарвали данните, а не проблем ...

......... и Областната комисия по класирането, както и контролиращият ръководител - началникът на Регионалното управление. Те ще понесат отговорност по Закона за държавния служител. Ако ме питате за уволнение, не мога да предрешавам наказанията, плюс това пак ви казвам - едно наказание не трябва да бъде прекомерно, трябва да бъде справедливо.


Има ли бум на студентските практики и на желанието на

Има ли бум на студентските практики и на желанието на ...

......... е финансовото измерение, подчерта тя и допълни, че то е сравнително символично. Соня Кръстанова: Студентът получава при приключване на практиката си 480 лв. стипендия, което не би следвало да е водещото в случая. Водещото е именно контактът с работната среда, евентуална бъдеща покана от работодателите за реализиране в тази сфера.


Проблемите и перспективите пред висшето образование бяха обсъдени днес в

Проблемите и перспективите пред висшето образование бяха обсъдени днес в ...

......... добри показатели имат за учебна дейност, колко добри показатели имат за научна дейност, каква е отчетената реализация, но и каква е бъдещата реализация - дали те обучават професионални направления, където ще имаме бъдещ недостиг на пазара на труда. Моделите за управление на университетите също бяха засегнати по време на срещата.


Хиляди родители се чудят дали децата им са приети в

Хиляди родители се чудят дали децата им са приети в ...

......... му бал се повиши от 256, 5 до 419 точки.Иначе начело и тази година е Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, следвана от 91 немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, 73 средно училище „Владислав Граматик“ (II Немска гимназия), ТУЕС и 164 гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“© БНТ


Готово е новото класиране за прием след VII клас, научи

Готово е новото класиране за прием след VII клас, научи ...

......... класиране за гимназиите след седми клас в столицата беше изтеглено заради "бъг" в системата.Изтеглиха резултатите от класирането след седми клас заради грешка в систематаПървото класиране за гимназиите след седми клас в столицата е изтеглено, тъй како има "бъг" в системата, обясни за "По света и у нас" началникът на Ре...Осем млади български учени посетиха Съвместния изследователски център на Европейската

Осем млади български учени посетиха Съвместния изследователски център на Европейската ...

......... всеки шест месеца в зависимост от различното председателство. По време на българското, той беше скулптура, посветена на кирилицата. Бил е и пианото на Шопен по време на полското, или кубчето на Рубик по време на унгарското председателство. Нашият символ, след края на председателството ни, ще бъде преместен на улица България.


Седем професионални гимназии в русенски регион предлагат дуално обучение за

Седем професионални гимназии в русенски регион предлагат дуално обучение за ...

......... русенска мебелна фирма: Отделяме хора, които да обучават, момчетата и момичетата, които идват, нали, търсим им местата, подходящите, които да бъдат за тях. Те помагат доста, между другото.Според бизнеса, обаче, е нужна и държавна подкрепа за оборудване на съвременни работилници и лаборатории в училищата, защото там техниката отдавна е остаряла.


Учените от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН

Учените от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ...

......... има пари специално за Института. Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Бюджетната субсидия за БАН да бъде утвърдена с бюджета за 2019 г. по дейности, като една от тези дейности ще бъде съответно хидрометеорологично обслужване.Според метеоролозите протести в днешния вид вече няма да има, но ще запазят протестна готовност.


За втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните

За втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните ...

......... свидетелство. След проверка от длъжностните лица оригиналът ще бъде върнат.Документи за кандидатстване в гимназиите в страната ще се приемат до 26 юни включително. Първото класиране ще излезе до 3 юли, а записването или подаването на заявление за участие във второ класиране ще е в дните между 4 и 6 юли.


Иновативен научен комплекс ще създадат екипите на Пловдивския и Медицинския

Иновативен научен комплекс ще създадат екипите на Пловдивския и Медицинския ...

......... Николова, директор на Института по минералогия и кристалография при БАН: Нашата основна задача в този проект ще бъде характеристиката на материалите. Ние в това сме силни. В момента институтът е единственият, който има абсолютно цялостно поддържана апаратура.Сред партньорите на пловдивските учени са университетът в Манчестър и технологичният институт в Мадрид.По 300 лева стипендии ще получат над 8 000 български

По 300 лева стипендии ще получат над 8 000 български ...

......... зам. министър на образованието и науката: Желание за участие в проекта са заявили общо 326 професионални гимназии и училища с паралелки, които осигуряват професионално обучение. И целта на този проект е да бъде повишен броят на учениците в професионалните училища, адаптирането им към професионалното образование и към пазара на труда.


Състезание по български език, наречено „Пазим езика си“ насърчава създаването

Състезание по български език, наречено „Пазим езика си“ насърчава създаването ...

......... това да си помислят до каква степен знаят правоговора и правописа, казаха гостите в студиото на "Денят започва".В първия кръг учениците от 5-и, 6-и и 7-и клас ще пишат диктовка, след което ще отговарят на въпроси относно съдържанието на диктовката. За шестокласниците и седмокласниците има транслитерация от латински на български.


Два центъра по природни науки бяха открити в две столични

Два центъра по природни науки бяха открити в две столични ...

......... това наистина са професионалните направления, в които имаме най-голям недостиг. Ние трябва да насочим децата от възможно най-ниска възраст към тези области.Догодина приемът след 7-ми клас ще се преструктурира - повече седмокласници ще бъдат насочени не само към професионално образование, но и към профили свързани с природните науки и математиката.


През тази година предстои модернизацията на 17 училища и детски

През тази година предстои модернизацията на 17 училища и детски ...

......... милиона лева е инвестирала Столичната община в образователна среда - в строителството и в модернизацията на детски градини и училища. Център за природни науки беше открит в столичното 51-во училищеТой включва шест кабинета - по химия, физика и биология и лаборатории към тях както и кабинети по математика и география.


Той включва шест кабинета - по химия, физика и биология

Той включва шест кабинета - по химия, физика и биология ...

......... Фондация "Америка за България", от дарения на родители и от бюджета на училището.На откриването днес присъстваха просветният министър Красимир Вълчев и кметът на София Йорданка Фандъкова, а от 16.00 часа предстои откриването на подобен център в столичното 18-о училище.Така общо тези центрове за природни науки в столицата ще станат шест.Български студенти, които учат в Германия, днес имаха възможността да

Български студенти, които учат в Германия, днес имаха възможността да ...

......... работодател: Младите хора, които се развиват в други държави, могат да научат много от компаниите и местата, в които живеят. И това е много обогатяващо нашата страна.Симона Трифонова - студент: За хора, които искат да се върнат, е една страхотна възможност да се запознаят с бъдещия си работодател може би.


Пет хиляди български гимназисти допълнително ще бъдат обучени да програмират,

Пет хиляди български гимназисти допълнително ще бъдат обучени да програмират, ...

......... конференцията създадени от тях роботи.Венцислав Начев, преподавател в Професионална гимназия по компютърни системи, Правец: Има огромно търсене на пазара на труда за специалисти точно като нашите хора не само в България и въобще в чужбина. Форумът ще завърши утре с конкретни прогнози как ще се развива дигиталното образование в Европа.


Започна подаването на заявления за записване в първи клас в

Започна подаването на заявления за записване в първи клас в ...

......... от 5 до 7-ми е първо класиране и тогава родителите носят удостоверенията, за да се види, че адресът е съответно в района и за уседналостта.Тези удостоверения ги взимат от районната администрация.Ако данните не съвпадат с тези от заявлението, детето няма да бъде класирано и ще освободи място за други деца.


След Мериленд и американският щат Вирджиния включва българския като чужд

След Мериленд и американският щат Вирджиния включва българския като чужд ...

......... страница в срок до две седмици. Сертификат ще бъде издаван при успешно полагане на теста - минимум ниво В 1.От следващата година българският език става свободноизбираем в турските гимназииОт следваща учебна година българският език ще може да се изучава по желание като свободноизбираем предмет в турските гимназии, реши турското министерс...


От следваща учебна година българският език ще може да се

От следваща учебна година българският език ще може да се ...

......... гимназии чужди езици.Освен български, от новата учебна година в турските гимназии ще се изучава като избирателна дисциплина и украинският език.Вирджиния признава българския като чужд език в дипломите за средно образованиеСлед Мериленд и американският щат Вирджиния включва българския като чужд език в дипломите за средно образование, съобщиха от пресцентъра на Министерст...


Учениците от 1. до 7. клас вече могат да ползват

Учениците от 1. до 7. клас вече могат да ползват ...

......... друга – за да направят уроците по - интересни, разнообразни и достъпни за децата. Те имат напълно идентично съдържание с това на одобрения печатен учебник, така че детето спокойно може да остави книжния вариант в училище и после вкъщи да учи по електронния вариант чрез своя смартфон, лаптоп или таблет.


Просветното министерство ще облекчи тежестта на ученическите раници, като въведе

Просветното министерство ще облекчи тежестта на ученическите раници, като въведе ...

......... им права. Самите издателства ще трябва да заявят, че желаят учебниците им да се ползват електронно като срещу това ще получат допълнително заплащане от държавата. Почти всички издателства са се съгласили, така че съвсем скоро от 95 до 100% от учебниците вече ще бъдат и електронночетими, обясни още министър Вълчев.


Това съобщи във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. Той

Това съобщи във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. Той ...

......... и стипендии и да привлече повече млади преподаватели.Красимир Вълчев, министър на образованието: Ние трябва да направим така, че да има учители, и то добри учители във всички училища и детски градини в най-малките, отдалечените населени места. Министър Вълчев беше във Варна за откриването на новата сграда на Колежа по туризъм.


Починалото момиче е била ученичка от професионалната гимназия по туризъм

Починалото момиче е била ученичка от професионалната гимназия по туризъм ...

......... станали свидетели на инцидента.Красимир Вълчев, министър на образованието: Момичето, което е починало в двора на училището, е ученичка в професионалната гимназия по туризъм в Банкя. Чисто физически са се намирали в двора на училището. Много неприятен инцидент... Изразявам съболезнованията си на родителите. Екип от психолози ще помогне на съучениците ѝ.


Балообразуването има 2 основни елемента - резултати от национално външно

Балообразуването има 2 основни елемента - резултати от национално външно ...

......... училища, каза тя и допълни, като по този начин се повишава конкуренцията в най-привлекателните специалности в елитните гимназии.И тази година могат да кандидатстват и ученици с оценка "Слаб". Това става с точки, които се приравняват от свидетелството за завършено основно образование. Но правото на избор след това е изключително ограничено.


Борбата с разделението в обществото, бедността и демографската криза започва

Борбата с разделението в обществото, бедността и демографската криза започва ...

......... в България, но по европейски модел. Акад. Стефан Воденичаров: Единния ти граждански номер е едновременно твоята шофьорска книжка, твоята здравна книжка, информацията за твоята собственост и всичко това, от което ти се нуждаеш. И още от предложенията на учените - децентрализиран модел за разпределение на държавните пари и централизиран контрол.


В Националната професионална гимназия по прецизна техника

В Националната професионална гимназия по прецизна техника "Ломоносов" вече имат ...

......... на значими исторически събития и личности. Идеята за телевизията възниква още преди години. Започнали с издаването на вестник, направили си и радио. Инж. Мая Павлова - директор на НПГПТО "М.В.Ломоносов": За тях е важно да покажат това, което могат, нали трябва да ги видят и останалите. Пожелаваме успех на колегите!


Протести на учители и ученици няма да има, защото Министерството

Протести на учители и ученици няма да има, защото Министерството ...

......... голямо самоуправление и понякога ректорите не са съгласни с това, което мисли министърът, а той е отговорен за такива училища като ТУЕС.И двете страни казаха, че проблемът е бил по-скоро в лоша комуникация и че моделът ТУЕС трябва да се разраства и в други училища.Вижте прякото включване на Елиана Димитрова.


Международна конференция, организирана от българските и европейските учителски синдикати, и

Международна конференция, организирана от българските и европейските учителски синдикати, и ...

......... на КНСБ: Сега да заявим наистина, че до края на вашия мандат средната работна заплата, не говорим за това как се върви напред, средната работна заплата на учителите ще стигне 1000 евро в България.Това би дало огромна мотивация на младите хора да учат педагогика и след това да станат учители.


Причината - настояване на просветното министерство директорът и учителите вече

Причината - настояване на просветното министерство директорът и учителите вече ...

......... които да бъде регламентирана дейността на училището.Светослав Сотиров, член на Обществения съвет на ТУЕС: Готови сме за незабавен протест, ако не бъдем чути от министъра на образованието г-н Вълчев.Утре родителите ще се срещнат с министъра. Казват, че ако не са доволни от резултата протестът може да започне още в четвъртък.


Важна информация за седмокласниците и техните родители. Започва кампанията за

Важна информация за седмокласниците и техните родители. Започва кампанията за ...

......... по-бързо и да правят все повече упражнения и да не се излагат на матурата и да няма толкоз много двойки.Изпитът по български език е на 21 май, а този по математика - на 23 май. И двата са от 10 ч., тъй като в 8 ч. започват матурите на дванайсетокласниците.


10-годишната Ели Тъкет от град Белово е третото дете с

10-годишната Ели Тъкет от град Белово е третото дете с ...

......... родината". Тя е сред победителите в конкурса за есе „Аз съм българче". Награда получи и най-малката участничка в кампанията - Емилия Кофинова от София. Тя е само 5-годишна, но вече с интерес разгръща страниците на книжките.Вижте и още в репортажа на Цанка Николова. БеловоВижте повече за кампанията "Прозорец към родината"


На първата задължителна матура по български език и литература ще

На първата задължителна матура по български език и литература ще ...

......... биология, следват английски език и география. Най-малко абитуриенти и тази година ще се явят на изпит по италиански език. За втора поредна година учениците от професионалните гимназии имат право да не полагат втора матура, а да ползват оценките от изпитите по професионална квалификация. Така ще направят над 10 400 младежи.


Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да

Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да ...

......... да приобщи всяко едно дете и да го включи в образователната система. По отношение на децата със специални образователни потребности, концепцията за приобщаващо образование предвижда предоставяне на подкрепа за тях във всяка една образователна институция т.е. те да се обучават интегрирано заедно с другите деца, като получава необходимата специфична подкрепа.


Ученици от

Ученици от "Клуб по доброволчество" при III основно училище "Димитър ...

......... Ученици от "Клуб по доброволчество" при III основно училище "Димитър Талев" в Благоевград, с подкрепата на училищното ръководство и родители, събраха голямо количество плодове за хората от кухнята за бедни към църквата "Св. Николай". Децата се включиха в екипа от доброволци и раздадоха събраните продукти на хората. Благоевград


Над 1500 кандидат-студенти се явиха на изпита по български език

Над 1500 кандидат-студенти се явиха на изпита по български език ...

......... с 50 въпроса, беше изтеглен вариант 3. С днешния изпит започна и първата кандидат-студентска сесия на Софийския университет за тази година. Започва първата кандидат-студентска сесия на Софийския университетЗапочва първата кандидат-студентска сесия на Софийския университет за тази учебна година. Тя стартира с изпити по български език и литература и по физ...


Започва първата кандидат-студентска сесия на Софийския университет за тази учебна

Започва първата кандидат-студентска сесия на Софийския университет за тази учебна ...

......... първи април, по История на България и журналистика - писмен. Първата сесия завършва на 22 април. Тази година Алма Матер има 8 нови специалности, сред които "Компютърно инженерство" и "Африканистика" на английски език. Само в 5 от общо 117 специалности не се влиза с оценките от матурите след 12-ти клас.


Ученици от столичното 125-то училище

Ученици от столичното 125-то училище "Боян Пенев" "осиновиха" четири ценни ...

......... бъде възстановена. Руслан Петров, 8А клас: И се надяваме да не сме единственото училище, да продължат още много училища след нас да правят подобни неща, защото това е културата на България и е важно да бъде запазена. Инициативата "Осинови книга" е от 2009 година, дарителите обаче досега са едва 28.


Всяко пето дете у нас не посещава детска градина, а

Всяко пето дете у нас не посещава детска градина, а ...

......... те самите да полагат грижи за своето дете през заетост. Плаща им се, самата схема се казва ,,Родители в заетост". 1 500 педагози от детските градини ще бъдат обучени, за да оценяват рано има ли риск децата от 3 до 3 години и половина да имат бъдещи затруднения при ученето.


В нов кабинет по техническо чертане, оборудван с най-ново поколение

В нов кабинет по техническо чертане, оборудван с най-ново поколение ...

......... разработване на програмата. Борис Новоселски, ученик: - Ние оставаме доволни от това, което правим, правим го с удоволствие и също така се забавляваме.Професионалната техническа гимназия във Враца има подписани споразумения с три фирми от машиностроителни отрасъл и с още 6 за приложно програмиране, където нуждата от работна ръка е най-голяма.


Образование, в което няма оценки, но има самооценяване, няма задължителни

Образование, в което няма оценки, но има самооценяване, няма задължителни ...

......... са само някои от характеристиките на прогресивния образователен модел, който Явор Джонев внася в България преди две години с откриването на първото Основно прогресивно училище в столицата. Тази есен 36 деца от Варна на 6 и 7 години също ще започнат образованието си по този нетрадиционен, но много успешен модел.


В столичното 119-то училище освен традиционните баскетбол, футбол и тенис

В столичното 119-то училище освен традиционните баскетбол, футбол и тенис ...

......... по-дисциплинирани. Пък и е хубаво да спортуваме.Бейзболът възпитава на уважение и дисциплина. Тренировките, разбира се, не минават без контузии и инциденти. Точните удари, усмивките и щастието, обаче, преобладават. За Данаил тренировките по бейзбол са сбъдната мечта, страст и вдъхновение. С всяко упражнение това се опитва да възпита и у децата.


До края на следващата седмица всички дванайсетокласници, които желаят да

До края на следващата седмица всички дванайсетокласници, които желаят да ...

......... нарушат правата на другите.Ваня Кастрева смята, че по-скоро проблемът на модулите е, че са по-трудни за организиране и колегите й трябва да са много бързи и експедитивни по време на провеждането на матурите. Тази година зрелостниците в столицата са над 9 900, те са със 700 повече от миналата година.


Много ученици от Дупница разчитат на частни уроци, за да

Много ученици от Дупница разчитат на частни уроци, за да ...

......... думите на Мартин често за допълнителни уроци настояват родителите, тъй като искат децата им да влязат в по-добри университети и да получат по-качествено образование.Най-често учениците избират да посещават частни уроци по български език и литература, защото това е задължителен предмет в матурите, заяви Деница Каталиева, старши консултант в образователна организация:


25 студенти ще получат стипендии и ще стажуват в престижни

25 студенти ще получат стипендии и ще стажуват в престижни ...

......... Илчевски, студент: Една немска поговорка гласи щом всички останали имат проблеми, нашите не могат да са толкова големи. Симеона Герджикова, студент: Видяла съм, усетила съм какво е да живееш извън България, но моето сърце остава тук. Освен едногодишни стипендии и стаж, победителите ще имат среща и с ментори. © БТА


Тази вечер на летището посрещаме отбора ни по математика, който

Тази вечер на летището посрещаме отбора ни по математика, който ...

......... от олимпиадата по математика в Тайланд: Конкуренцията е определено висока, понеже децата от Азия тръгват по-рано на училище и са една година по-напреднали от мен. Видеото вече не е достъпно! Повече за малките носители на големите награди по математика гледайте утре в новинарските емисии на „По света и у нас“.


Министерството на образованието съвместно с работодателите ще проведат мащабна информационна

Министерството на образованието съвместно с работодателите ще проведат мащабна информационна ...

......... направления. И тази разлика ще се увеличава заради очаквания още по-голям недостиг на пазара на труда. Реализацията вече в редица предприятия не е в онези цехове, които се нелицеприятни, мръсни, а много често става въпрос за реализация във високотехнологични предприятия, с добри условия на труд, както казах с добро заплащане.


Столичният общински съвет прие новата наредба за прием в първи

Столичният общински съвет прие новата наредба за прием в първи ...

......... за достоверността на документите вече пада на тях. Надявам се да няма фалшиви документи тази година.Приета беше и новата наредба за прием в детските градини. След протести на родители, децата с хронични заболявания и специални потребности също ще кандидатстват в системата за прием, а няма да се записват на място.


80 образователни институции от цял свят са представени на на-голямото

80 образователни институции от цял свят са представени на на-голямото ...

......... по-рано държавата, в която ще учи тяхното дете. Това е свързано с разноските за живот, стипендии, за обучение. Всичко това е обяснено в Наръчника за държави от ЕС и Европа. Тя допълни, че в наръчника се покриват елементи като ежедневни разходи, видове стипендии и суми, както и такси за обучение.


В детските градини и училищата не трябва да има камери

В детските градини и училищата не трябва да има камери ...

......... няма възможност поне според обяснените законови пречки да се наложи такова, което за нас е разочароващо в крайна сметка. Затова протестите ще продължат като видеонаблюдението не отпада от исканията, а родителите ще търсят законодателни промени за въвеждането му. Протест днес имаше в Добрич. Следващата седмица са Велико Търново и Перник.


Той е основан през 1898 година под името „Физико-математическо дружество“.

Той е основан през 1898 година под името „Физико-математическо дружество“. ...

......... година под името „Физико-математическо дружество“. Официални гости на празничната церемония бяха президентът Румен Радев, представители на Министерски съвет и парламентарни групи, ректори на университети, академици, бележити математици, общественици. Почетният знак на президента бе връчен на председателя на дружеството проф. Николай Николов за принос в областта на математиката и информатиката.© БТА


Задача от помагало по математика за първи клас предизвика вълна

Задача от помагало по математика за първи клас предизвика вълна ...

......... на едно момче струват 10 лева, а блузата му е с 20 лева по-скъпа, то колко струва роклята му. От издателството уточниха, че става въпрос за печатна грешка.Издателството няма да изтегли от пазара помагалата.От Министерството на образованието ще търсят по съдебен път правата си, тъй като не са одобрили помагалото.


Умения за действия при кризи от военен характер, терористични актове

Умения за действия при кризи от военен характер, терористични актове ...

......... скорошно възвръщане на старата слава на Военното обучение. Експертите на просветното министерство казаха за БНТ, че засега не са водени разговори как и под каква форма ще се увеличат часовете. Проблемът е, че за да се сложи нещо, трябва да се махне друго от и без това препълнената учебна програма.


Просветният министър Красимир Вълчев защити днес плана за община Сливен

Просветният министър Красимир Вълчев защити днес плана за община Сливен ...

......... сграда на училище... Не можем дори да презумираме, че това решение е грешно, което е предложено и по презумпция да обвиняваме, изначално да обвиняваме общината. Напротив ние трябва да стимулираме изготвянето на подобни планове във всички общини, но тези планове трябва да бъдат разумни, съобразени с интересите на всички страни.


Насилието в детските градини е недопустимо. Вярваме обаче, че видеонаблюдението

Насилието в детските градини е недопустимо. Вярваме обаче, че видеонаблюдението ...

......... адресирани по начин, който може да ги увери, че проблемите могат да бъдат решени.В дългосрочен план децата ще бъдат непрекъснато наблюдавани. Рано или късно тяхното поведение ще започне да се променя, а поведенческите им модели ще бъдат изградени на базата на това видеонаблюдение, каза още Йордан Йосифов от Асоциация "Родители".


В столичното 119 СУ

В столичното 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" наскоро поставиха кутия ...

......... от ученици, но и от учители. Тази инициатива е въпрос на време да се реализира и в други училища, каза Стаматов.Училищният психолог Мария Михайлова изрази надежда, че инициативата ще има положителен ефект, тъй като децата много трудно споделят за най-тежки форми на насилие и не искат да злепоставят съучениците си.По-малко отпадащи ученици и по-малко отсъствия и закъснения има там,

По-малко отпадащи ученици и по-малко отсъствия и закъснения има там, ...

......... да посещават и да се явяват учениците на работно място в точно определен час и да спазват трудова дисциплина влияят положително на тяхната дисциплина в училище.Отчетен беше и силен интерес на фирмите към дуалното обучение, те вече са 170 предимно от машиностроенето и енергетиката. Огромната част от тях са български.


В селата към община Сатовча няма закрито нито едно училище

В селата към община Сатовча няма закрито нито едно училище ...

......... пари за заплати и подобряване на материалната база. Подобен е проблемът и в детска градина в селото. В момента там има едва 14 деца. Ако обаче броят им падне под 12, ще трябва общинският съвет в Сатовча да реши дали детското заведение да продължи да съществува или да бъде закрито.


В Сливен учители, ученици и родители излязоха на протест. Повод

В Сливен учители, ученици и родители излязоха на протест. Повод ...

......... на емоционални реакции да намалява за сметка на рационалните доводи. Това, за което съжалявам в този дебат е опита да се прехвърля напрежение върху учениците, върху децата. Ще отложим гледането на предложението по отношение на училищната мрежа на територията на града."Въпреки общинското решение, учениците обещаха че ще продължат с протестите.


Учители по програмата „Заедно в час“ вече 8 години преподават

Учители по програмата „Заедно в час“ вече 8 години преподават ...

......... директор на СOУ „Христо Ботев“: Успяват да се вписват в средата сред колегите си и като цяло се стремят да постигнат образователни резултати.До 25-и март всеки, който иска да предизвика себе си като Радина, Христо и Симона, може да кандидатства по програмата „Заедно в час“ и също да стане учител.


Музика замества училищния звънец във варненското основно училище „Цар Симеон

Музика замества училищния звънец във варненското основно училище „Цар Симеон ...

......... могат да свикнат с тях учениците, музиката, която звучи по време на голямото междучасие се сменя на няколко седмици. През февруари между часовете учениците ще си почиват от занятията на фона на българска популярна музика, а в навечерието на Националния празник на страната – 3 март, ще слушат възрожденски песни.


Нова мярка да се закриват паралелки в елитните гимназии за

Нова мярка да се закриват паралелки в елитните гимназии за ...

......... държавния план-прием, който трябва да влезе в сила от следващата учебна година, се закриват две от най-важните и желани профилирани паралелки в гимназията.Протести срещу промените в квотите на гимназиитеДържавата планира догодина да ореже административно паралелките в елитните гимназии за сметка на тези в професионалните училища. Идеята е заложена в н...


Недоволство срещу промени, предлагани от образователното министерство, което предлага постепенно

Недоволство срещу промени, предлагани от образователното министерство, което предлага постепенно ...

......... - министър на образованието: При променящ се пазар на труда, при недостига на работна сила, който се очаква да се задълбочи в България ние имаме нужда от увеличаване на броя на учениците с професионално образование.Вълчев обясни, че приемът в гимназиите се определя на областно ниво, според нуждите на съответния регион.


Държавата планира догодина да ореже административно паралелките в елитните гимназии

Държавата планира догодина да ореже административно паралелките в елитните гимназии ...

......... и в програмата на правителството, това всеки от вас може да го види, това е професионалното образование и обучение. Така че един от основните ни ангажименти е ние да задоволим потребностите на бизнеса.Дискусията по тези проблеми ще продължи до 8 февруари, когато предстои окончателно да се утвърди броят на паралелките.


В студиото на „Още от деня“ ректорът на Софийския университет

В студиото на „Още от деня“ ректорът на Софийския университет ...

......... бива да получават пари. Проблемът на финансовата реформа се понася тежко от някои университети, защото са били стимулирани да получават средства на база брой студенти, допълни Герджиков. Иначе тази реформа върви безуперчно и се радва на надпартиен консенсус, като предстои това да се направи с научната част, допълни Анастас Герджиков.


Аз съм срещу насилието, заяви в

Аз съм срещу насилието, заяви в "Денят започва" директорът на ...

......... обичат. Много хора от Бусманци се събраха на протест тази сутрин в подкрепа на преподавателя тази сутрин, каза още директорът на училището.Преподавател разби устната на ученик в 65-то училищеПреподавател удари ученик и му разкървави устата. Инцидентът е от 65-о училище в столичния квартал "Бусманци". Родителите на пострадалия Роберто са из...


Хиляди протестираха в Будапеща срещу образователната система в Унгария. Участниците

Хиляди протестираха в Будапеща срещу образователната система в Унгария. Участниците ...

......... век.Според протестиращите сегашното образование учи децата да наизустяват, да помнят факти, но не и да мислят и да са критични. Организаторите на демонстрацията искат справедлива, демократична и модерна образователна система за всички ученици и студенти, а също така свободно да се избират учебниците и намаляване на задължителните часове в училище.


Учител за две години - това е професионалното предизвикателство, което

Учител за две години - това е професионалното предизвикателство, което ...

......... отличното владеене на български език. През миналата година за програмата са кандидатствали повече от 2 200 души. Едно от училищата, което работи успешно по нея е "Граф Николай Игнатиев" в пловдивското село Граф Игнатиево. Наш екип провери как се справят учители и ученици в „Заедно в час". Граф Игнатиево, Марица