Животът Образование


Ако бъдат приети поправките в Закона за училищното и предучилищното

Ако бъдат приети поправките в Закона за училищното и предучилищното ...

... и съвсем материални причини задължителната детска за четиригодишните да не може да се осъществи веднага- липсата на места в София и Пловдив. В столицата в момента не достигат 160 места за четиригодишни. Затова министерството предлага двегодишен отлагателен период като през това време се изградят градини- отпуснати са 70 млн. лв.


Полицията в Пловдив се самосезира от публикация в социална мрежа

Полицията в Пловдив се самосезира от публикация в социална мрежа ...

... професионална гимназия по строителство и архитектура, при който е пострадал ученик. ПловдивМайката на детето е качила видеоклип, на който негови съученици го ритат и той чупи ръката си. Директорът на училище „Арх. Камен Петков" не е докладвал случая на отговорните институции, а материалите от проверката ще бъдат внесени в прокуратурата.


Агресия от страна на родител към 13-годишно момче по време

Агресия от страна на родител към 13-годишно момче по време ...

... който работи с децата. При нужда работата на екипа ще бъде продължена. Проверяват се и записите от камерите.Вижте и още във видеото.Арестуваха за 24 часа бащата, нападнал седмокласник в пловдивско училищеСкандал и саморазправа на родител в пловдивско училище. Полицията задържа 50-годишен мъж нападнал седмокласник в училище „Княз Александър Първи". Той...Днес официално беше открито възстановеното Висше военновъздушно училище

Днес официално беше открито възстановеното Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" ...

... летци и авиационни специалисти, на нашите учители тук с побелели коси.Тази година военновъздушното училище ще приеме 14 бъдещи военни летци, двама от които за МВР, още 31 курсанти в други авиоспециалности, както и студенти. Предстои възстановяване на инфраструктурата, откриване на Професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност.


Знамето е изработено преди 18 години, малко преди училището да

Знамето е изработено преди 18 години, малко преди училището да ...

... канони в плевенския храм „Света Троица". То ще бъде връчено тържествено при откриването на училището в понеделник. Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски" в Долна Митрополия бе възстановено от 1 януари т.г. с решение на Народното събрание. От понеделник започва и ранният прием на документи на кандидат-курсанти и студенти в училището.


Проф. Димитър Димитров е новият ректор на УНСС. При гласуването

Проф. Димитър Димитров е новият ректор на УНСС. При гласуването ...

... член на факултетния съвет и член на Академичния Съвет на УНСС. Член на Комисията по етика на УНСС (от януари 2012 г. до декември 2015 г). Член на Комисията на УНСС по количествените изисквания (от декември 2014 г). Декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ на УНСС (от ноември 2015 г.).Ректорът на Художествената академия проф. Николай Драчев подаде тази вечер

Ректорът на Художествената академия проф. Николай Драчев подаде тази вечер ...

... взема решения, не е длъжен да съгласува с никого.Дали ректорът е взел правилните решения и къде са отишли парите за заплати - това се събра да обсъди тази вечер Академичния съвет. В крайна сметка проф. Драчев подаде оставка, която трябва да се гласува и от Общото събрание. А въпросите останаха.


Как да спасим водата като природен ресурс? Върху отговорите на

Как да спасим водата като природен ресурс? Върху отговорите на ...

... посрещнаха партньорите си от Румъния, Италия, Испания, Португалия и Турция. Една седмица децата ще посещават различни институти, свързани с водата. Във Висшето военноморско училище те разгледаха дроновете за еко-мониторинг и тренажорите на моряците.Крайната цел на проекта е децата да предложат идеи как може водата да бъде съхранена за поколения напред.


60 000 български студенти, ученици и учители са участвали в

60 000 български студенти, ученици и учители са участвали в ...

... "Еразъм" - той им носи не само приятелство, не само лично удовлетворение, но той им е помогнал да имат нова представа и да направят по-добър избор за своята кариера, образование или обучение в чужбина. Нека защитим достоен бюджет за програмата "Еразъм". Това означава в следващите няколко месеца много силна мобилизация.


Петнайсетгодишните български ученици са между 50-то и 60-то място по

Петнайсетгодишните български ученици са между 50-то и 60-то място по ...

... природни науки са по- ниски от тези преди три години. Особено тревожно е положението по природни науки. Просветния министър нарече резултатите "разочароващи" като причината е, че българските ученици все още не могат да прилагат знанията си на практика. Очаквайте подробности в емисията "По света и у нас" в 18.00 часа


Университетите у нас не са достатъчно подготвени да обучават хора

Университетите у нас не са достатъчно подготвени да обучават хора ...

... бягство от ежедневието намира в книгите. Преди време Антон бил в Америка. Там проблем с комуникацията нямал. Всички били равни. Когато се връща у нас обаче реалността е коренно различна. Затова тайничко се надява нагласата на обществото към хора като него поне малко да се промени. Макар и след време.Първият по рода си академичен форум

Първият по рода си академичен форум "Япония и Европейския Югоизток" ...

... супермодерните технологии, в които и ние сме на ниво. Така в Дните на тройния юбилей България - Япония почетната грамота на официално Токио взе нашият известен IT-специалист доц. д-р Боян Жеков. Той е в дъното на появата на божеството на японските бойни изкуства Такемикадзучино микото за пръв път в България.


Кандидатурата е една - на досегашния ректор проф. Анастас Герджиков.

Кандидатурата е една - на досегашния ректор проф. Анастас Герджиков. ...

... на досегашния ректор проф. Анастас Герджиков. Общото събрание гласува журналистите да присъстват на заседанието.След решение на Общото събрание през 2017 г. не се допускаха хора, които не са от Академичната общност.След днешното решение обаче журналистите ще могат да проследят отчета на ректора, избора му и избора на нов Академичен съвет.


Българският еврокомисар Мария Габриел съобщи в Хасково, че като комисар

Българският еврокомисар Мария Габриел съобщи в Хасково, че като комисар ...

... на учителите, и за тях мобилност, и за тях възможност да бъдат с класовете, докато осъществяват такъв тип нов опит. Разбира се, ще разчитаме на тях, защото за първи път искаме да създадем европейска учителска академия, където учителите да разработват модули с новите технологии, които да бъдат внедрени в училище.


Абитуриент от математическата гимназия в Пловдив успя да се нареди

Абитуриент от математическата гимназия в Пловдив успя да се нареди ...

... само - и на по-малките деца. Стената на славата наистина няма място за снимки. Вече мислим къде да я продължим.Надеждите на всички са, че един ден в родината ще се върнат талантливите и умни деца, с върхови постижения - като Митко, който само след няколко месеца ще следва в Америка.


30 успели български ученици са новите

30 успели български ученици са новите "Отличници на България". Те ...

... След посещение на състезание за електромобили, аз просто прехвърлих идеята на момчетата, обсъдихме го, повярвахме си и създадохме собствен проект. Атанас Христов, механик на отбора: Бъдещите ни планове е да се развиваме и от мъничък електромобил да го превърнем в реален автомобил, за да покрива ежедневните нужди на нас хората.В понеделник след балотажа ще учат само учениците, в чиито

В понеделник след балотажа ще учат само учениците, в чиито ...

... часове. Но имаме такива, които имат по 20 и повече секции, там е почти невъзможно, ако се налага да започнат от обяд това означава да има половинчат или формален учебен процес.В тези училища понеделникът ще е присъствен и ще се използва за образователна дейност - посещения на музеи, институти, галерии.


Общото събрание на Техническия университет София избра проф. дн инж.

Общото събрание на Техническия университет София избра проф. дн инж. ...

... 2019 г. в научно направление „Приложна механика“.Постъпва в ТУ – София през септември 1999 г. и до декември 2005 г. заема академичните длъжности асистент, старши асистент и главен асистент в катедра „Механика“. От януари 2006 г. е избран за доцент, а от май 2014 г. за професор в същата катедра.


Просветното министерство предлага допълнителна квалификация за учители, така че те

Просветното министерство предлага допълнителна квалификация за учители, така че те ...

... ние правим проучване в системата, за да видим как да развием тази програма за следваща година. Програмата е на обща стойност 1,7 млн. лева като в нея се включват и хората, които се обучават по "бързата писта" за педагогическа правоспособност и учителите, които ще преподават на деца със специални потребности.


Вместо да бъдат в клас учениците ще могат да разгледат

Вместо да бъдат в клас учениците ще могат да разгледат ...

... вървят ръка за ръка, така че използването на културните пространства за образование е изключително важно. Но също така наблягаме и на факта, че мога да бъдат използвани часовете и за спортни занимания и най-вече, разбира се, и за кариерно ориентиране и планиране, което също е много важно за нашите ученици.


Български млади математици отново обраха медалите в силна конкуренция. 15

Български млади математици отново обраха медалите в силна конкуренция. 15 ...

... Цанев, 7 клас, ПЧМГ: Математиката е много интересна наука, според мен. БНТ: Защо се занимаваш с математика?Ивайла Радкова, 9 клас,125-то СУ: Това ми е приятно да правя.БНТ: Има ли много добри математици България? Има, да, има голяма надежда!Утре се завръщат и учениците от Софийската математическа гимназия с общо 5 медала.Учителката Александра Барякова от училище

Учителката Александра Барякова от училище "Неофит Рилски" в Банско посреща ...

... за щастие". Тя е специалист по ментална аритметика. Тя използва различни методи, за да сближи учениците си и е успяла да превърне класната стая в любимо място за всички тях. Учене чрез игра е най-доброто, което можем да дадем на децата си, споделя тя. Вижте и още във видеото. Банско


12-годишно момиче е прието в

12-годишно момиче е прието в "Пирогов" след спречкване с учител ...

... закуски, закъсняват системно, каза още директорката на 116-о училище.Бащата на пострадалото момиче Христо Кондов коментира, че никой от училището не му се е обадил, за да му съобщи за инцидента. Детето е под наблюдение. Той каза още, че ще съди учителката по физическо.Вижте и още във включването на Паулина Найденова.


Инициатива под надслов

Инициатива под надслов "Помогни на човек в нужда" започнаха ученици ...

... започнаха ученици от 10-ти клас на средното училище в село Кочан, община Сатовча. Децата са си поставили за задача да издирват болни или възрастни хора, на които да помагат в дребни ремонти в домовете им или при прибирането на материали за отопление преди началото на зимата.Вижте и още във видеото.


Проект за ограмотяване на хора, навършили 16 години, дава възможност

Проект за ограмотяване на хора, навършили 16 години, дава възможност ...

... всъщност те взимат участие в драматизацията и се опитват по един или друг начин да участват в процеса.Три детски градини в Пловдив се присъединяват към проекта „Утринна приказка" през настоящата учебна година. Освен под тепетата Министерството на образованието и науката разширява обхвата на програмата в още 5 области на страната.


В деня на Отворени врати във Върховния касационен съд, съдия

В деня на Отворени врати във Върховния касационен съд, съдия ...

... наш като магистрати да се опитаме да повдигнем правната култура. Защото така всеки може да се изживява като магистрат, всеки може да отсъжда лесно, както и вие видяхте и мисля, че младите посетители на Съдебната палата се увериха - правораздавателният процес е нещо много по-сложно от това, което се представя.Предсказване на земетресения и терористични атаки, борба с рака и

Предсказване на земетресения и терористични атаки, борба с рака и ...

... ЕК: Европейската комисия е извънредно доволна от прогреса по проектите, а работата на българските учени може да служи за пример на другите европейски страни. Още два Центъра посетиха днес Виториа Вилафранка и заместник-министър Карина Ангелиева - в единия се запознаха със Суперкомпютър, а в другия с проект за чисти технологии.


Представители на IT-бизнеса стават учители в 51 български училища от

Представители на IT-бизнеса стават учители в 51 български училища от ...

... информационни технологии ще могат да се обучават в ИТ- фирми. Те ще получават примери от реалната ИТ- практика.Инж. Наташа Ивайлова, преподавател на "Информатика" ПМГ, Враца: Разбира се, че ще отидем, ние даже он-лайн си записваме курсове, учим.Парите, отпуснати по Националната програма, за да се осъществи проекта, са 1 млн. лева.


Имаме много богат инструментариум от различни политики, които сме предложили,

Имаме много богат инструментариум от различни политики, които сме предложили, ...

... посещения, които тревожеха част от учителите отпадат и няма да бъдат задължителни. От друга страна по отношение на атестациите - част от нещата, които се искат, те вече съществуват, като например участие на представители на родителите в атестациите на директорите, електронните дневници също се финансират. Вижте целия разговор във видеото


Днес е първият учебен ден! В 2400 училища в страната

Днес е първият учебен ден! В 2400 училища в страната ...

... и математика. БНТ: - Какво ще пожелаете на учителите и учениците?Децата да са щастливи, не само в училище, но да учат, за да бъдат щастливи през целия си живот. Един ден да се обърнат назад, да си спомнят за училището и да осъзнаят това, което им е дало. © БГНЕС


Започва новата учебна година. Над 700 000 ученици ще влязат

Започва новата учебна година. Над 700 000 ученици ще влязат ...

... за учениците от 1. до 7. клас вече са доставени. Недостиг има сред преподавателите. От общо 90 000 учители у нас, в пенсионна възраст навлизат повече от 4000. Традиционно липсват преподаватели по математика, физика, химия, информационни технологии и английски език. Най-много обаче са незаетите места за начални учители и възпитатели.


На първия учебен ден - протест на учители пред образователното

На първия учебен ден - протест на учители пред образователното ...

... твърдят, че никой не се е допитал до тях при изготвянето на наредбата. В онлайн петиция срещу нея са се подписали над 6000 души. Против готвения протест обаче са всички синдикални организации в образованието. Според тях акцията е "провокация с неясни цели" и създава "измислени внушения за нарушени учителски права".


На 15 септември училищният праг ще прекрачат 60 хиляди първокласници.

На 15 септември училищният праг ще прекрачат 60 хиляди първокласници. ...

... в училищата.Министър Вълчев обяви, че през тази година между 4000 и 4500 учители навлизат в пенсионна възраст.В над 200 училища в цялата страна са назначени медиатори, които ще помагат за връщането на децата в клас. По данни на просветното министерство в страната се работи с около 1000 изключително проблемни ученици.


Над 200 са незаетите учителски места до момента в Пловдивска

Над 200 са незаетите учителски места до момента в Пловдивска ...

... РУО-Пловдив: В някои от малките населени места, там, където не може да се формира пълен норматив, понякога се случва някои лекторски часове да бъдат дадени на така наречения неспециалист. Това е колега учител с педагогическа правоспособност.Тази година в областта за закрити 19 паралелки в професионалните гимназии заради липса на ученици.


60 000 ще са първокласниците в страната тази година, по-малко

60 000 ще са първокласниците в страната тази година, по-малко ...

... СУ: Надявам се родителите да са доволни, защото информацията пристига при тях много бързо и имат възможност да следят развитието на детето непрекъснато.Намаля броят на търсените в София учители преди началото на учебната година - от 680 през юли на 300 през септември. Търсят се предимно начални и детски учители.


Просветното министерство качи на сайта си примерни задачи и теми

Просветното министерство качи на сайта си примерни задачи и теми ...

... пък отпадат две от "малките матури ".Вижте цялото интервю със зам. - министър Таня Михайлова за новите изпити след 10. клас, за "малките матури" в 4. клас, за отпадането на тематичните разпределения, в колко училища ще продължат ремонтите преди началото на учебната година и колко ще бъдат първокласниците тази година.


Две седмици преди началото на учебната година основен ремонт на

Две седмици преди началото на учебната година основен ремонт на ...

... да бъде преместен временно в друго училище. Това се оказва, че е обичайна практика, която обаче създава известни затруднения. Коя е гимназията, които ще се ремонтират, и каква ще е новата организация на работа, разберете от кореспондента на БНТ в Русе Роман Сушков. Вижте видеото на сутрешния блок на БНТ.


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал ...

... общо 269 слушатели. От тях 259 ще се обучават в магистърската специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” с шест специализации от професионално направление „Военно дело”.Във факултет „Национална сигурност и отбрана”, специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” през тази година ще се обучават 10 офицери.


В 22 училища в Пловдив тази година текат ремонтни дейности.

В 22 училища в Пловдив тази година текат ремонтни дейности. ...

... захабени. Водопровод. Мивки. Нови тоалетни. Настилка тук ще има нова като ламиниран паркет. Таваните частично ще ремонтираме.По план ремонтът трябва да приключи до 5 септември. В новата класна стая ще влязат учениците от 4 клас. Козметично освежаване е претърпял и коридора на първия етаж, където ще бъдат посрещнати бъдещите първокласници.


Директорът на Националното музикално училище Столина Добрева няма да подаде

Директорът на Националното музикално училище Столина Добрева няма да подаде ...

... пред Министерството на културата се събраха деца и родители, за да подкрепят своята директорка. Те изразиха уважението си към оперната прима Дарина Такова, но в същото време поясниха, че не е редно директорът на музикалното училище да подава оставка, защото е спазила правилата. Те бяха поканени на среща от министъра.


МОН ще финансира всички училища в страната, които желаят да

МОН ще финансира всички училища в страната, които желаят да ...

... предвидени средства за абонамент за доставка на интернет услуги за всички училища в страната, както и за оборудване на училищата и детските градини с хардуер и мултимедия за фронтално обучение. Кандидатстването за тях, както и заявяването на средствата за електронни дневници ще става през онлайн платформата на националните програми: https://np.mon.bg./


Нов успех за България от Олимпиада по химия в Париж.

Нов успех за България от Олимпиада по химия в Париж. ...

... от състезателите вече завършиха гимназия. Повечето от тях обаче искат да продължат образованието си в чужбина. Евгени Стателов: Искам да продължа в Германия или Австрия. Идеята ми е да видя как работи тяхната образователна система. След това се надявам, че ще се върна в България, за да се развивам тук.


Във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий

Във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" започна 42-то ...

... чужденците четат, пишат и водят диалози на български език и не на последно място създават нови приятелства.Русалия - участник от Азербайджан: Лекциите са много интересни, преподавателите са много добри, обясняват всичко кой каквото не е разбрал.Освен часовете по граматика, всеки ден участниците имат и занятия по пеене и народни танци.


На 12-тата среща на Асоциацията на българските училища в чужбина

На 12-тата среща на Асоциацията на българските училища в чужбина ...

... моето обръщение, моето слово, е към вас, уважаеми преподаватели. Не толкова към представителите на тези институции, които стоят пред вас, защото ние комуникираме непрекъснато помежду си - съветваме се, координираме нашите действия. Но сме наясно, че без вас, преподавателите, тази голяма мисия, за която говоря, няма как да бъде изпълнена.


Догодина за първи път всички десетокласници ще имат Национално външно

Догодина за първи път всички десетокласници ще имат Национално външно ...

... са изтеглени доста напред през юни и са съответно на 9 и 11-ти. Отново ще имаме изпити две в едно, защото на същите дати ще бъдат и новите матури след 10. клас.А четвъртокласниците тази година ще учат с две седмици повече от миналата година и ще завършат на 16 юни.


Излезе второто класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7.

Излезе второто класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7. ...

... класиране ще излезе на 29 юли. Интересен факт е, че на още на първото класиране бяха попълнени изцяло само две паралелки. Те са "Природни науки " в НПМГ с химия и биология, където учениците се готвят да учат медицина. И паралелката "Логистика на товари " в 123- то училище .


За всичко това има три фактора - ученикът, силно мотивираният

За всичко това има три фактора - ученикът, силно мотивираният ...

... и учителят. Разбира се зад този труд стои и малко късмет.СМГ по традиция е с най-висок бал. Най-желаната паралелка с математика и немски е с много висок най-нисък бал - 490.5. Момичето с най-висок бал 500 е избрала да се запише в I АЕГ в София.Вижте целия разговор във видеото


Излезе първото класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7-ми

Излезе първото класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7-ми ...

... той би могъл да се класира на по-горно свое желание. В най-лошия случай би следвало да бъде класиран отново на същото място, няма вариант да падне на по-долно свое желание.Днес беше отчетено, че родителите са се справили с електронното подаване на документи, 94 % от тях са го направили сами.


Готов съм да си плащам, за да работя с прекрасните

Готов съм да си плащам, за да работя с прекрасните ...

... плащам, за да работя с прекрасните деца, които България ражда. Светът принадлежи на маниаците. Това каза в "Панорама" учителят по физика Теодосий Теодосиев. Според него основният проблем на днешните младежи е не образованието, а възпитанието, което получават. 2-3 университета са необходими на държавата, каза още учителят.Цялото интервю вижте във видеото.


От днес започна подаването на документи за първото класиране на

От днес започна подаването на документи за първото класиране на ...

... кандидатстват в профилирани и професионални гимназии. За първи път подаването е само електронно.Какво трябва да знаят ученици и учители - вижте разговора на репортера ни Елиана Димитрова с началника на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. Започва приемът в гимназии след 7. класЗапочва приемът на документи за класиране в гимназиите.


Започва приемът на документи за класиране в гимназиите.© БГНЕСДо 5

Започва приемът на документи за класиране в гимназиите.© БГНЕСДо 5 ...

... https://priem.mon.bg/ както и в училищните гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника. 61 223 ученици са се явили на изпитите по български език и литература и математика. Кандидат-гимназистите ще кандидатстват за близо 2500 паралелки. Малко повече от 1440 професионални, а 1053 - профилирани.


Приключи европейският проект

Приключи европейският проект "Докторантски център "Свети Климент Охридски" на Софийския ...

... това е важно за България, защото така създаваме младите изследователи в сътрудничество между различни области в България и в сътрудничество с чуждестранни институции.От университета са готови да кандидатстват по нови програми с европейско финансиране за докторанти. В Алма матер се обучават около 1000 докторанти, което е една четвърт от всички.


Учениците от VII клас решаваха задачите от вариант 1 на

Учениците от VII клас решаваха задачите от вариант 1 на ...

... до 5 юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите.Проблем ли се оказа задачата с илюстрация в изпита след VII клас?Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български език и литература след VII клас. В 7 часа тази сутрин в Министерството на образованието беше изт...


Първа копка за цялостен ремонт бе направена днес в детска

Първа копка за цялостен ремонт бе направена днес в детска ...

... процес ще бъде осигурен.Бистра Гочева - изпълняващ длъжността зам.-директор: Те ще бъдат в новия корпус, новопострояният, който функционира. Всичко е организирано с района, със Столична община, така че процесът да мине плавно и безпроблемно.Амбициите на екипа, който работи по проекта, е децата да влязат в обновените помещения до 1ви октомври.


Учениците от 7. клас решаваха задачите от Вариант 1 на

Учениците от 7. клас решаваха задачите от Вариант 1 на ...

... че, ако се постарая повече, мисля, че мога да се справя доста добре.Лора Николова - ученичка в 7 клас: Може би последните около 3 задачи са по-трудни, защото се изисква повече мислене на тях. От 3-и до 5-и юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите.© БГНЕС


Родители на ученици в 27-о СУ

Родители на ученици в 27-о СУ "Акад. Г. Караславов" в ...

... Родители на ученици в 27-о СУ "Акад. Г. Караславов" в София сигнализираха за неправилно съхранение на хранителни продукти, предназначени за консумация от деца. На снимките, изпратени до нашия екип, се вижда как хранителните продукти се съхраняват в училищното фоайе.Вижте и още във видеото. София


Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български

Над 61 хиляди ученици се явиха на изпита по български ...

... камерата ни Йоанна.Резултатите от изпитите ще са готови до 27 юни. От 3 до 5 юли ще се подават заявления за участие в класирането за гимназиите. НАЦИОНАЛНО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА – VII клас, 17 юни 2019 година, ВАРИАНТ 1mon.bg/upload/20014/7klas-BEL_17062019.pdfВижте всички задачи и правилните отговори към тях.


Над 61 000 ученици се явиха на изпита по български

Над 61 000 ученици се явиха на изпита по български ...

... класирането за гимназиите. Максималният брой точки, който могат да съберат седмокласниците е 100. Седмокласниците ще пишат по вариант №1 на изпитите по български езикВ 7. 00 часа в Министерството на образованието беше изтеглен вариант номер 1 на изпита по български език и литература след 7. клас. Вижте повече от ре...


Пловдив е лидер в страната при въвеждане на иновативно обучение

Пловдив е лидер в страната при въвеждане на иновативно обучение ...

... веднъж обучение за работа с облачни технологии, обясни заместник-кметът Стефан Стоянов, като той заяви, че се надява процентът им да расте. През следващата година общината ще отдели още 200 000 лева за закупуване на нови устройства. Училищата ще могат да кандидатстват за финансиране отделно и по конкретни проекти за обучението.


Утре е изпитът по български език и литература след 7.

Утре е изпитът по български език и литература след 7. ...

... обмислят какви паралелки ще попълват.Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Тези три дни, ако те започнат тепърва да събират информация, ще бъде напрегнато. Не е необходимо. Информацията и сега те могат да я получат.Всеки ученик ще има персонален профил в тази платформа и код за достъп, за да проследява резултатите си.


По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година

По-малко отлични оценки на матурата по български език тази година ...

... над 49 000 ученици, а на избираемата матура - повече от 39 000.Над 49 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литератураНад 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. Учениците решаваха тест от 40 въпроса и писаха съчинение или есе върху...


Зрелостниците вече могат да видят резултатите си от майската сесия

Зрелостниците вече могат да видят резултатите си от майската сесия ...

... Зрелостниците вече могат да видят резултатите си от майската сесия на държавните зрелостни изпити, съобщават в сайта на Министерство на образованието.Проверката става с входящ номер и идентификационен код на адрес: https://zamaturite.bgОфициалните протоколи ще бъдат изпратени по-късно до училищата.


Заради изпитите за кандидатстване след 7-ми клас, 17 и 19

Заради изпитите за кандидатстване след 7-ми клас, 17 и 19 ...

... документи ще е изцяло електронно - независимо дали се подават от вкъщи или в училище гнездо. Всяка работа ще има индивидуален електронен бар код, за да не се бъркат различните работи на учениците. Тестовете ще се проверяват вече електронно, затова, заради сканирането, децата ще трябва да пишат с черен химикал.


26 ученици от Молдова пристигнаха в Русенския университет, за да

26 ученици от Молдова пристигнаха в Русенския университет, за да ...

... те така стоят и слушат внимателно и им разказвам всичко за България."През последните пет години Русенският университет посреща по няколко групи ученици за езиково обучение от Украйна и Молдова по постановление на Министерския съвет. А през септември очаква 20 банатски българчета от Румъния, за да обогатят познанията си по езика.


„Игри на щастието“ е темата, която се падна на кандидатите,

„Игри на щастието“ е темата, която се падна на кандидатите, ...

... бъдат оценявани още тяхната обща и писмена култура, както и оригиналността на подхода при излагането на гледната точка.Преди началото на изпита всички кандидат-студенти бяха приветствани от заместник-ректорът на СУ проф. Ренета Божанкова, която им пожела спокойствие и съсредоточеност, които да им помогнат да докажат знанията си пред авторитетната изпитна комисия.


Великобритания запазва таксите и финансирането на българските студенти за учебната

Великобритания запазва таксите и финансирането на българските студенти за учебната ...

... да ползват държавно кредитиране на пълния размер на таксата за обучение, а самите такси ще се запазят на нива средно от 9 250 паунда годишно. Информацията е важна за българските кандидат-студенти през следващата учебна година. Във Великобритания се кандидатства година по-рано, а приемът на документи започва още от тази есен.


Все повече училища в Благоевград предлагат специалности, съобразени с пазара

Все повече училища в Благоевград предлагат специалности, съобразени с пазара ...

... какво да работи, разкриваме техните способности, техните интереси, къде са силните, къде са слабите им страни така че да могат да направят свой мотивиран избор.На училищна панорама в Благоевград възможностите на своите учебни заведения, както и постиженията си през годините представиха 8 средни училища, както и езикови школи и занимални.


Великобритания запазва нивата на таксите и държавното финансиране за британски

Великобритания запазва нивата на таксите и държавното финансиране за британски ...

... нашите университети ще продължат да предоставят разнообразни програми за чужденци като глобални образователни институции“, казва още Скидмор.Международната стратегия за образование на Великобритания предвижда подкрепа на чуждестранните студенти с цел запазване на световно ниво на образованието в Обединеното кралство. Британското правителство признава и необходимостта да гарантира сигурност на студентите в сектора.


Днес се проведе втората задължителна матура по предмет по избор.

Днес се проведе втората задължителна матура по предмет по избор. ...

... до този момент. Резултатите и от втората, и от първата матура ще са ясни до 13 юни. Над 40 хиляди зрелостници се явиха на втората задължителна матура40 484 са зрелостниците, които днес положиха втората задължителна матура по предмет по избор, съобщиха от МОН. Младежите писаха по вариант 1, който бе...


Днес се провежда втората задължителна матура по предмет по избор.

Днес се провежда втората задължителна матура по предмет по избор. ...

... ученици. Почти толкова са предпочели в дипломата им за средно образование вместо оценка от втора матура да се запише средноаритметичната оценка от изпитите по професията, изучавана в професионална гимназия. Сутринта учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.