Ректорът на Художествената академия проф. Николай Драчев подаде тази вечер

...
Ректорът на Художествената академия проф. Николай Драчев подаде тази вечер
Коментари Харесай

Няма пари за заплати в Художествената академия, ректорът подаде оставка

Ректорът на Художествената академия проф. Николай Драчев подаде довечера оставка пред Академичния съвет. Причината - над 200 преподаватели и чиновници в Националната художествена академия останаха без заплати през ноември и декември. Ректорът твърдеше, че повода е в дребния бюджет на образователното заведение и многото разноски. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че парите са отишли за поправки и че министерството не може да отпусне още средства.

За първи път в историята на Академията преподавателите останаха без заплати в два следващи месеца, и то преди Коледа.
доцент Роберт Цанев, катедра " Резба ": За ноември сме получили единствено задатък, от този момент не е постъпил нито лев в нашите сметки. Най-лошото е, че никакви пояснения не идваха и в действителност нещата са предизвестени още лятото, когато сме били във почивка и никой не е алармирал в каква обстановка е изпаднала Академията.
Проф. Николай Драчев е в края на своя четиригодишен мандат. Днес той сподели, че сътрудниците му основателно стачкуват за заплатите си, само че средствата за Академията са малко.
проф. Николай Драчев, ректор на НХА: Имаме разноски в границите на тази образователна година, които са неотложни и трябваше да се изпълнят, защото ние действително в средата на образователната година трябваше да прекъснем образователния развой.
Какви са тези разноски?
Това са разноски, които са в действителност неотложни.
Ректорът изреди - ток, вода, парно - 396 000 лв., разнообразни услуги - 479 000, командировки - 55 000, поправки - 64 000. Разведе ни да забележим и плачевното положение на ателиетата.

Идват празници, какво ще вършат хората?

проф. Николай Драчев, ректор на НХА: Действително, неприятно е, всичко това е доста неприятно, несъмнено. проф. Георги Янков, катедра " Плакат и образна връзка ": Може ли такова нещо, значи някои поправки могат да изчакат, само че не хората да останат без пари и доколкото и аз към този момент съм се съветвал - в един бюджет това перо, заплати, е неприкосновено, не може да се пипа, не може да го слагаш в финансови разноски каквито са ремонтите.
Просветният министър Красимир Вълчев е подписал заповед за одит.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: За страдание, нямаме опция да дофинансираме висшето учебно заведение, защото финансираме всички висши учебни заведения по формула. Висшите учебни заведения са самостоятелни, включително финансово самостоятелни, ректорът е този, който самичък взема решения, не е задължен да съгласува с никого.
Дали ректорът е взел верните решения и къде са отишли парите за заплати - това се събра да разиска довечера Академичния съвет. В последна сметка проф. Драчев подаде оставка, която би трябвало да се гласоподава и от Общото заседание. А въпросите останаха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР