Ако бъдат приети поправките в Закона за училищното и предучилищното

...
Ако бъдат приети поправките в Закона за училищното и предучилищното
Коментари Харесай

Ще има ли задължителна детска градина за четиригодишните деца?

Ако бъдат признати поправките в Закона за учебното и предучилищното обучение четиригодишните да бъдат наложително на детска градина, мярката ще влезе в действие след 2 години. Това сподели през днешния ден просветният министър Красимир Вълчев. Причината е, че в някои от огромните градове към момента няма задоволително места в детските градини.


На полемика, проведена от омбудсмана, министърът се опита да убеди наставнически организации, че само, в случай че мярката е наложителна, ромските деца ще влязат в детските градини.

В момента 22 % от четиригодишните деца не са обхванати в детска градина.Три четвърти от тях са от ромски фамилии. Ако те влязат в институцията, от министерството считат, че овреме ще научат български, по какъв начин да се хранят, да си мият ръцете, ще се социализират и ще продължат напред в образованието си. Някои наставнически организации обаче не са съгласни със наложителния детайл и дават отпор на поправката.
Мария Трифонова, предс. на " Асоциация за наставнически кооперативи ": Защо нямаме метод, който да е чисто финансов механизъм, който да успее да финансира визитата на тези деца и да се търсят подходи ориентирани особено към тяхната интеграция, а би трябвало да имаме наложителен темперамент за цялото общество в това число и родители, които са съумели да си научат децата по какъв начин да си мият ръцете в ранна детска възраст.
Според министерството, само, в случай че мярката е наложителна за всички, страната ще може да влага още средства в детските градини. А и ромските родители ще би трябвало да преодолеят социално- културните загради и да се съобразят с нея. Финансово пък ще бъдат освободени от такси. И още, съгласно министъра, персоналните свободи би трябвало да бъдат съобразени с груповия интерес.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ние не можем да стоим безучастни и да не създадем оптималното за интеграцията на децата от фамилии, в които липсва отношение към образованието. Да, не е почтено да приказваме най-вече за тях, само че няма да живеем добре, в случай че 20 или 30 % са изключени.
Има и напълно материални аргументи наложителната детска за четиригодишните да не може да се реализира веднага- неналичието тук-там в София и Пловдив. В столицата сега не доближават 160 места за четиригодишни. Затова министерството предлага двегодишен отлагателен интервал като през това време се изградят градини- отпуснати са 70 млн. лева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР