Заседанието на парламента беше прекратено след близо 18 часа дебати

...
Заседанието на парламента беше прекратено след близо 18 часа дебати
Коментари Харесай

18-часов маратон не стигна на депутатите да затворят въпроса с Изборния кодекс

Заседанието на Народното събрание беше прекъснато след близо 18 часа диспути по второто четене на измененията в Изборния кодекс. През това време депутатите върнаха опцията гласоподавателят да избира дали да гласоподава с хартиена бюлетина или с машина, резервираха регион " Чужбина ", само че единствено като запис в закона, и одобриха секционните комисии да броят бюлетините от машинното гласоподаване дружно с хартиените бюлетини .

Към 15-ия час на съвещанието - малко след полунощ, в пленарната зала прозвуча химнът на Република България по искане на ПГ на " Възраждане ".  Заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев взе думата и разгласи, че от ПГ на " Възраждане " желаят да се пусне химнът ни " да се приключи тази седянка ". Заместник-председателят на Народното събрание Росен Желязков, управляващ съвещанието, сподели, че ще се ревизира дали има техническа опция, в случай че не, ще пусне химна от своя телефон. Минути по-късно от уредбата в залата прозвуча химнът на Република България и депутатите станаха на крайници.

След Народното събрание съумя да одобри техническо устройство да записва гласа на гласоподавателя след потвърждаване на избора от машинното гласоподаване . Редакционното предложение направи Десислава Атанасова, ръководител на ГЕРБ-СДС, която съобщи, че при правенето му се е доверила на Божидар Божанов от " Демократична България ". " Доверила съм се на господин Божанов, който удостовери, че това е гаранция, уповавам се и вие да го извършите, и да спрем дефинитивно спекулацията с това, че някой нещо желае да краде, най-много вота на българските жители ", съобщи Атанасова.

По думите й по този начин се основава гаранция, че данните от машинното гласоподаване ще се запазят и в случай че някой оспори резултата от преброяването, което по думите й ще се прави под видеонаблюдение, посредством видеозаснемане от секционните изборни комисии, в които участват всички представители на парламентарно показаните групи, ще може да съпостави този резултат.

Според признатите текстове при машинно гласоподаване гласоподавателят, откакто бъде позволен до гласоподаване, получава достъп до устройството за гласоподаване. Записано е, че гласоподавателят може еднократно да промени избора си преди потвърждаването му . Гласът на гласоподавателя, след потвърждаване на избора, се пресъздава на екрана на устройството за гласоподаване. Избирателят получава известие за привършване на гласуването, отпечатва се бюлетина, върху която е изписан отразения избор, която се сгъва по метод не допускащ да се вижда отразения избор, подпечатва се с печата на комисията на гърба и се пуска в специфична кутия за машинното гласоподаване. След стартиране на бюлетината, гласоподавателят поставя автограф в изборния лист, получава назад документите си и напуща помещението, плануват признатите текстове.

В хода на дебата Радостин Василев от " Продължаваме Промяната ", сътрудниците му Калина Константинова, Настимир Ананиев, Надежда Йорданова от " Демократична България " настояха, че с отпечатването на бюлетини, без да се резервира паметта на машините, на процедура премахвало машинното гласоподаване като ги превръщало в принтери . Тя дефинира протичащото като " законодателен авантюризъм ". От Политическа партия упрекнаха левицата, че те не вкарват хартиената бюлетина, с цел да дадат право на избор, а унищожават машинното гласоподаване, което давало опция 12 хиляди членове на СИК да броят вота.

Георги Свиленски ( " Българска социалистическа партия за България " ) означи, че машината не е нито принтер, нито нещо, което дава разписки. Гласувате на машината, машината има памет, тя сумира резултата и го гледа ЦИК, гледа го този, който оспорва изборите, а секционната комисия брои това, на което в един миг викате касови бележки, в различен миг викате разписки, а те са бюлетини по закона, който ще приемем по-късно, уточни Свиленски.

Така в последна сметка депутатите приеха след привършване на гласуването секционната изборна комисия да регистрира резултатите от машинното гласоподаване, като преброява бюлетините от машинното гласоподаване. " За " гласоподаваха 121 народни представители, 61 бяха " срещу " и 25 се въздържаха .

Парламентът одобри още хартиените бюлетини и бюлетините за машинно гласоподаване да се броят дружно. Избирателната кутия се отваря, бюлетините и бюлетините от машинно гласоподаване се изваждат една по една, слагат се с лицевата страна надолу и се броят, записаха депутатите.

Отхвърлено и при прегласуването беше предлагането на Асен Василев от Политическа партия към протокола от преброяването на бюлетините да се ползва протоколът от машината за гласоподаване. Не получи поддръжка и сходно предложение от Божидар Божанов от Демократична България.

Току-що гласувахме срещу двете публицистични оферти, които можеха да извлекат данните от паметта на машините и те да станат обществени, уточни Асен Василев. Единственият различен вид тези данни да бъдат извлечени е да бъдат оспорени в съда резултатите от съответната секция, означи той. Което, по думите му, значи, че оттук насетне на всички избори ще има 12 хиляди оспорени секции, с цел да може да се сравнят резултатите от паметта на машината с изброените от комисията. 

Към 01:30 ч. след среднощ Иван Манев от " Продължаваме Промяната " настоя за преустановяване на днешното съвещание, като преди гласуването се извърши инспекция на кворума. В залата се записаха 34 народни представители от 240. Кристиан Вигенин, управляващ съвещанието разгласи, че няма кворум, само че все пак взе решение да продължи представянето на текстовете и дебата, а гласуването да бъде когато има кворум. Преди това от Политическа партия настояха за разискване и гласоподаване на текст по текст.

Вече е два без петнадесет, вие отчетохте 34 индивида, които се записаха в зала, съобщи Кирил Петков. Това за мен е цялостно безсрамие, сподели той. Пак ли желаеме среднощни безумия да вършим, комисията го направи, и залата ли да го направи, попита Петков. Колегата му Никола Минчев цитира изявление на Десислава Атанасова в сходна обстановка в предходния парламент, след което разглеждането на съответния законопроект е било прекъснато, защото съгласно парламентарния устав Народното събрание разисква и гласоподава законопроектите на второ четене глава по глава, раздел по раздел или текст по текст.

След възраженията от Политическа партия бе призован председателския съвет, на който беше решено Народното събрание да продължи работа с разискване на още няколко параграфа, които да бъдат гласувани на последващо съвещание, на което има кворум.

На съвещанието от 9 през днешния ден ще бъде проведен блиц надзор с присъединяване на вицепремиерите Атанас Пеканов , Христо Алексиев и Иван Демерджиев . Приетата от депутатите седмична стратегия включва и постоянен петъчен надзор. В него на въпроси на народни представители ще дават отговор вицепремиерите Христо Алексиев и Иван Демерджиев , както и министрите Иван Шишков , Явор Гечев , Весела Лечева , Георги Тодоров , Димитър Стоянов , Асен Меджидиев , Николай Милков , Крум Зарков , Велислав Минеков , Сашо Пенов и Росица Карамфилова-Благова .
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР