СподелиСамо няколко дни от поредното помпозно отбелязване на деня на

...
СподелиСамо няколко дни от поредното помпозно отбелязване на деня на
Коментари Харесай

Завой: Путин смени с цивилен един от най-приближените си – военния министър Шойгу

Сподели
Само няколко дни от следващото помпозно отбелязване на деня на успеха в Русия на 9 май, и след навършването на две години от съветската атака в Украйна, президентът Владимир Путин направи сериозна рокада, като освободи от поста му дългогодишния министър на защитата Сергей Шойгу.

Това стана ясно от обява в Телеграм канала на Съвета на федерацията, в която се разясняват измененията в държавното управление на Русия.

Досегашният боен министър ще бъде назначен за секретар на Съвета за сигурност, на мястото на Николай Патрушев, който е икономист, а претекстовете за това предопределение са, че стопанската система на страната би трябвало да се пригоди към войната или „ специфичната военна интервенция “, както я назовават в Русия.

„ Много е значимо стопанската система на силовия бранш да се впише в стопанската система на страната. Да се впише по този начин, че да подхожда на динамичността на сегашния миг. И вторият значим миг, който би трябвало да е се означи – през днешния ден на бойното поле побеждава този, който е по-отворен към нововъведения и оптимално бързото им внедряване. Така че е изцяло разумно решението не президента в този миг за министерството на защитата да дава отговор граждански “, съобщи Дмитрий Песков, представител на Кремъл.



Новият боен министър Андрей Белоусов е държавен чиновник от 2006-та година.

Бил е министър на икономическото развиване. 5 години е бил асистент на Путин.

От януари 2020 година Белоусов е първи заместител на министър-председателя.

От юни 2022 година е глобен. Срещу него има лични наказания поради нахлуването на Русия в Украйна, тъй като е служител от висок сан и доближен до Путин. Има наложени наказания и от Европейския съюз.

Внесен и в санкционните описи на Съединени американски щати, които са против финансовия бранш в Русия.

През 2020 година „ Политико “ назовава Белоусов „ вероятен правоприемник на Путин “, напомня „ Дойче Веле “.

„ Той споделя светогледа, в стила Комитет за Държавна сигурност (на СССР), на Путин. Освен това има вяра, че Русия е заобиколена от „ пръстен от врагове “, написа изданието.

Смененият Серей Шойгу оглавява военното министерство от 2012 година. Той е индивидът, под чието управление стартира войната в Украйна, а постоянно против него бяха отправяни остри рецензии и обвинявания в корупция.

Именно поради него, починалият към този момент Евгений Пригожин, създател на частната военна формация „ Вагнер “, провежда поход към Москва. Той постоянно обвиняваше персонално Шойгу за това, че употребява бойците на групировката като пушечно месо и не ги подсигурява с нужното оръжие и муниции.

Походът на Пригожин към Москва бе осуетен, а дни по-късно при самолетна злополука създателят на „ Вагнер “ почина.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР