Западните лидери остро осъдиха покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

...
Западните лидери остро осъдиха покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.
Коментари Харесай

Европа е шокирана от нападението срещу премиера на Словакия

Западните водачи остро осъдиха покушението против словашкия министър председател Роберт Фицо. Европа е шокирана от нападението против министър председател на страна от Европейския съюз.

През последните месеци Роберт Фицо в действителност беше остро подложен на критика за някои от своите позиции и поради някои от своите популистки изявления, за проруски изявления, както и за това, че не поддържа даването на военна помощ за Украйна.

Европейските водачи бяха единни в своята позиция и остро осъдиха нападението против Фицо. Според тях, това е нападение против демокрацията. Един от първите, които реагира след новината за нападението беше унгарският министър председател Виктор Орбан. Той е непосредствен сподвижник, съидейник и другар на Фицо. Каза, че покушението е непоносимо и е ужасяващ от това. Пожела бързо възобновяване на своя другар.

Всички ръководители на европейските институции, всички европейски държавни и държавни ръководители, президентът на Украйна Володимир Зеленски реагираха доста бързо. Той сподели, че насилието не би трябвало да се трансформира в норма в европейските страни.

Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия: " Остро съдя жестокото нахлуване против премиера Роберт Фицо. Подобен акт принуждение няма място в нашето общество и подкопава демокрацията - нашата най-голяма обща полезност. Мислите ми са с премиера Фицо и фамилията му. "

Шарл Мишел - ръководител на Европейския съвет: “Шокиран съм от новината за нападението против словашкия министър председател Фицо след съвещание на държавното управление. Нищо не може да оправдае насилието или сходни офанзиви.
Мислите ми са с министър-председателя и фамилията му. ”

Марк Рюте, министър председател на Нидерландия: " Шокиран съм от стрелбата против моя дълготраен сътрудник Роберт Фицо. Пожелавам му да бъде мощен. "

Американският президент Джо Байдън направи особено изказване от Белия дом. Той сподели, че американското посолство в Братислава е готово да сътрудничи на локалните управляващи, в случай че имат потребност от това.

Вижте директното включване на Десислава Апостолова от Брюксел


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР