Нападателят, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо, остава в ареста до

...
Нападателят, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо, остава в ареста до
Коментари Харесай

Нападателят на Роберт Фицо се изправи пред съда

Нападателят, прострелял словашкия министър председател Роберт Фицо, остава в ареста до началото на делото против него. 71-годишният някогашен охранител Юрай Цинтула се появи за първи път обществено от атентата против Роберт Фицо. Състоянието на словашкия министър председател остава съществено, само че устойчиво, откакто през вчерашния ден той претърпя втора интервенция.

С бронежилетка и каска, обкръжен от тежковъоръжени служители на реда - нападателят, разпознат от полицията като Юрай Ц. излезе от съда в град Пезинок - близо до Братислава, където му беше постановена мярка задържане.
атмосфера.



Сградата на съда беше охранявана от маскирани служители на реда, въоръжени с автомати. Медиите не бяха позволени в съда, а публицистите бяха държани отвън постройката. Следователи претърсиха жилището му в град Левице, от където са конфискувани документи и доказателства. Претърсена е и къщата в Яблоновце, където нападателят и брачната половинка му са прекарвали време.

Привърженици на словашкия министър председател Роберт Фицо се събраха на проява в негова поддръжка пред болничното заведение в Банска Бистрица. Вчера Фицо претърпя втора двучасова интервенция за премахване на мъртви тъкани от огнестрелните рани и положението му остава съществено.

" Трябва да се каже, че вчерашната интервенция приключи с позитивна прогноза за здравето му ", сподели Зузана Долинкова - министър на опазването на здравето на Словакия.

Словашкият вицепремиер Роберт Калиняк съобщи, че Фицо няма да бъде трансфериран в Братислава през идващите няколко дни.

" Няколко чудеса се случиха в Банска Бистрица през последните дни и всички те са осъществени от ръцете на докторите и медицинските сестри в болница Рузвелт. Премиерът е в схващане, положението му се усъвършенства ", сподели Роберт Калиняк - вицепремиер и министър на защитата на Словакия.



По улиците на Братислава хората споделят, че гневът е бил явен, когато Фицо и неговият претендент за президент Петер Пелегрини завоюваха изборите, само че атентат е бил непредвиден.

" Роберт Фицо е човек, който е доста харесван и доста ненавиждан. Мисля, че ще стане по-силен политически. Не знам дали това е в действителност добре за Словакия. Ще забележим ", сподели Ленка - обществен служащ в Братислава.

Агресията сред политиците в Словакия ескалира - първо с коронавирус имунизациите, след това и с войната в Украйна, поради свободата на медиите и непознатото въздействие в страната. Привърженици на Роберт Фицо обществено назоваха президента Зузана Чапутова " американска наложница ", самият министър председател я определяше като американски сътрудник. Последваха смъртни закани против него, които съдържат същия език на омразата. Сега обвиняванията за покушението има и към опозицията и към медиите.



" Политиците нападат медиите в Словакия отдавна и освен медиите - атакуват хората с език, с който не би се обърнал човек и към врага си и ръководещи и съпротива. Политическата просвета не е доста висока. И по този начин идва въпросът - кое е първо - яйцето или кокошката ", разяснява Сона Вейшова - началник на отдел " Международни вести " към РТВС.

Това би трябвало да е като сигнал за паника и за други страни, че когато разрешават да се шири ненавист и я популяризират в обществените медии, това има последици и образецът е Словакия, споделят публицистите в страната.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР