Българското правителство и президентът Румен Радев осъдиха покушението срещу .

...
Българското правителство и президентът Румен Радев осъдиха покушението срещу .
Коментари Харесай

Отвратително и ужасяващо България и светът осъдиха атаката срещу премиера на Словакия Роберт Фицо

Българското държавно управление и президентът Румен Радев осъдиха покушението против. Той беше прострелян в сряда и по данни на словашкото държавно управление е с заплаха за живота.

Осъдителни реакции пристигнаха също от български политици и международни водачи.

Фицо встъпи в служба като министър-председател през октомври след успеха на неговата популистка партия Курс-Социалдемокрация на парламентарните избори. Премиерът постоянно заема проруски позиции. Една от тях е, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият метод за преустановяване на войната.
Реакциите от България
„ България изрично осъжда бруталното нахлуване против премиера на Словакия. Подобно принуждение заплашва стабилността на демократичния развой в Европа и е безусловно неприемливо. Молим се за живота на Роберт Фицо “, гласи известие от профила на президента Румен Радев в X.

„ Категорично осъждаме офанзивата против Роберт Фицо! Пожелаваме му бързо възобновяване, мощ и кураж на фамилията му “, гласи известието на Министерския съвет в X.

На новината реагира и лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова .

„ Стрелбата по премиера на Словакия и мой другар Роберт Фицо е брутално и безусловно неприемливо посягане към свободата и демократичния избор на словашкия народ “, написа в профила си във Facebook Нинова.

„ Осъждам остро ужасяващата офанзива против премиера на Словакия Роберт Фицо. Такива актове на принуждение нямат място в обществото ни и заплашват главните европейски полезности и метод на живот “, написа водачът на ГЕРБ Бойко Борисов .
Реакциите по света
" В потрес съм ", сподели президентката на страната Зузана Чапутова, която осъди офанзивата против премиера. " Пожелавам на Роберт Фицо доста мощ в този сериозен миг и бързо възобновяване от тази офанзива ".

Новоизбраният президент на Словакия и съдружник на Фицо Петер Пелегрини сподели, че е " ужасяващ от това до каква степен може да докара омразата към особеното политическо мнение ".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също осъди офанзивата против Фицо.

„ Подобни прояви на принуждение нямат място в нашето общество и подкопват демокрацията, най-ценното ни общо богатство “, написа тя в X.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола осъди нападението от името на Народното събрание. " Нищо в никакъв случай не може да оправдае сходни офанзиви ", сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел .

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди „ ужасяващия акт на принуждение “ и добави, че посолството на Съединени американски щати в Словакия е в „ тясна връзка “ със държавното управление и в подготвеност да помогне.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди нападението и изрази взаимност с Фицо, фамилията и страната му.

Италианският министър председател Джорджия Мелони дефинира нападението като " плахо " и осъди " всички форми на принуждение и офанзиви против главните правила на демокрацията и свободата “.

" Пожелавам му мощ и бързо възобновяване. Мислите ми са с Роберт Фицо, неговите близки и народа на Словакия ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„ Атаката над премиера на Словакия Роберт Фицо е ужасяваща. Ние мощно осъждаме тази демонстрация на принуждение против водача на нашите съседи и сътрудници. Трябва да се постави всяко изпитание, с цел да бъде несъмнено, че насилието няма да се трансформира в норма, в която и да е страна, форма или сфера “, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски .

Руският президент Владимир Путин сподели, че „ не може да има никакво опрощение за това чудовищно закононарушение “.

Премиерът на Англия дефинира офанзивата против Фицо като „ шокираща “ и „ ужасна “.

„ Шокиран съм от стрелбата по моя дълготраен сътрудник от Словакия Роберт Фицо “, написа министър председателят на Нидерландия Марк Рюте.

„ Бях надълбоко шокиран от отвратителната офанзива против моя другар министър председателят на Словакия Роберт Фицо. Молим се за здравето му и бързото му възобновяване ", написа Виктор Орбан.

„ Атаката над Роберт Фицо е ясно осъдима, каквото и да я е стимулирало. Това би трябвало да е предизвестие към нас за това до каква степен може да докара задълбочаването на злобата и експанзията “, сподели президентът на Чехия Петр Павел.

„ Новината за малодушния опит за ликвидиране на премиера на Словакия Роберт Фицо ме шокира надълбоко. Насилието не би трябвало да има място в европейската политика “, написа немският канцлер Олаф Шолц в X.

Фицо е министър председател на Словакия за трети път. През 2018 година той подаде оставка след убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Те бяха убити в дома си, което провокира най-големите улични митинги в Словакия от рухването на комунизма през 1989 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР