Столична община избра победител в архитектурния конкурс за идеен проект

...
Столична община избра победител в архитектурния конкурс за идеен проект
Коментари Харесай

СО избра проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници до НДК

Столична община избра победител в архитектурния конкурс за абстрактен план за възобновяване на Мемориала на починалите бойци от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, наоколо до НДК. Там сега само е възобновена статуя на лъв.

Студио „ Гебуплан “ с началник арх. Филипа Гугучкова е класирано преди всичко, оповестяват от направление „ Архитектура и градоустройство “. Второ и трето място в състезанието не са присъдени от журито, защото останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране според регламента на състезанието.

Припомняме, че той бе стартиран предходната година през ноември.

Предвижданията на идейния план според заданието следваше да включват:
обезпечаване на условия за отдаване на респект и възпоменание, в това число за полагане на венци, посредством възобновяване на мемориала на починалите бойци, който да съставлява недвижимо материално удостоверение в памет и възхвала на падналите в Балканската война 1912-1913 година, Междусъюзническата война 1913 година и Първата международна война 1914-1918 г.цялостно повишение на естетическите и функционалните качества на обитаемата среда посредством пълноценно и безконфликтно свързване на препоръчаното решение с околното пространство и паралелното му развиване.
Проектът на спечелилия планува оформяне на главно ритуално пространство чрез П-образно разполагане на прецизно възобновените по истински чертежи мемориални стени, както и консолидираното на живи зелени линии на гърба на югоизточната мемориална стена, за образното продължение на прилежащата зелена повърхност. Ще бъдат обезпечени условия за отдаване на респект и възпоменание.

Пространствено оформление на всяка мемориална стена ще бъде в послушание с контактната среда. Северозападната стена ще се разтваря към новосъздадената водна повърхност и ще излиза последователно от нея. Североизточната стена употребява съществуващата растителност и ще бъде построена като жива зелена стена. Южната стена ще е ситуирана в непосредствена непосредственост до  висока дървесна растителност и приключва композиционно пространството.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР