За да бъде собственикът на лифтовете в София по-кооперативен“, Столична

...
За да бъде собственикът на лифтовете в София по-кооперативен“, Столична
Коментари Харесай

Столична община е готова на крайни действия срещу „Витоша Ски“

За да бъде притежателят на лифтовете в София „ по-кооперативен “, Столична община е подготвена да предприеме крути ограничения. Това включва унищожаване на Княжевския въжен превоз, който от години не работи, защото е рисков, тъй че компанията притежател „ Витоша Ски “ да бъде принудена да възвърне работата на другите два лифта – Симеоновския и Драгалевския.

Готови сме да стигнем до унищожаване на рисковите уреди, с цел да принудим притежателят да е много по-кооперативен. “

Това разяснява общинския консултант Борис Бонев от ПП-ДБ-СС. По думите му възобновяване на лифтовете няма да се случи за сметка на „ разрешение в горната част на планината да се строят хотели, да се уголемяват писти в предпазени зони “. Въпреки това Бонев призна, че „ Техно Алпин “, чийто създател преди 5 години се призна за автентичен притежател и на „ Витоша Ски “, не е показала проектите си за ръководство и вложения.

До Столичния общински съвет не е достигала такава информация. “

Бонев упрекна някогашните кметове на София – Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов – че са оставили Витоша без лифтове. Концесията и прехвърлянето на собствеността върху оборудванията се случи по времето на Бойко Борисов, а за 14 години Фандъкова не предприе ефикасни дейности, с цел да не се стигне до сегашната обстановка да няма нито един работещ въжен превоз до Витоша.

по времето на който е подписан и приватизационния контракт на общинското сдружение „ Въжени линии “.

По тематиката с лифтовете се привиква изключително съвещание на Столичния общински съвет в четвъртък, на което Бонев съобщи, че наличието на Фандъкова и Борисов е неотложно, с цел да обяснят дейностите си тогава. По думите на общинския консултант от ПП-ДБ-СС приватизационният контракт от 2007 година, с който „ Витоша Ски “ става притежател на оборудванията, не пази публичния интерес. В него само имало изискване за брой чиновници и условие да се резервира предмета на активност, „ само че това не значи работещи лифтове. “

Договорът не може да бъде негоден, защото това би означавало дълги правосъдни борби, по времето на които лифтовете ще бъдат напълно блокирани, разяснява Бонев.

По отношение на Симеоновския въжен превоз, Бонев съобщи, че

ще забележим по какъв начин може да действаме, с цел да задължим компанията да го модернизира и да възвърне придвижването. “

Бонев отхвърли лифтът да има потребност от уголемение, като съобщи, че той само би трябвало да бъде осъвременен, защото макар че е строен 1983 година е задоволително нов.

По отношение на Драгалевският, Бонев съобщи, че има направен план за възобновяване на маршрута " Драгалевци - Бай Кръстьо ", само че има проблем със съгласуването с Министерство на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните (бел. р- принципал на естествен парк „ Витоша “). Според общинския консултант няма никакви спънки модернизацията да бъде направена - нито в Закона за ръководство на горите, нито в неналичието на проект за естествения парк. Припомняме, че такива претекстове акцентира точно " Витоша Ски ". 

Ако бях на мястото на компанията и аз несъмнено, откакто 18 г на процедура едно по едно оборудванията стопират да работят без вложения в поддръжка, в този момент когато тематиката е нашумяла, бих твърдял, че съм подготвен незабавно да влагам и 300 млн лева, само че просто някакви закони ми пречат. "

Бонев съобщи, че Княжевският въжен превоз е рисков и неспособен за възобновяване. По думите му през годините са правени опити за преструване на активност „ със заповеди със противоречиво наличие “, които са били отменяни от съд.

За Княжевския въжен превоз сме подготвени да стигнем до чл.196 от Закон за устройство на територията, който планува унищожаване на оборудването като рискови с констативен протокол на специфична комисия “

Допълни, че това е допустимо, защото „ Витоша Ски “ не е притежател на земята под лифта.  

Така че считаме, че това е крайната мярка, която считаме, че би принудила притежателя да се задейства и най-накрая да възвърне и трите лифта, тъй че да има комфортен и екологичен достъп до планината. “

В четвъртък ще има изключително съвещание и за реорганизацията на бул. „ Патриарх Евтимий “. Бонев съобщи, че Следствен отдел към окръжна прокуратура апелира решението на Административния съд, в което се споделя, че реорганизацията не е въведена с административен акт.

По отношение на митингите на част от таксиметровия отрасъл, общинският консултант заподозря политически привкус. Заяви, че към този момент са подхванати дейности за отделяне на таксиметрови седянки и че са изискали 2 месеца толеранс от страна на протестиращите. Такъв обаче не им е бил даден.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР