Въпреки нарастващите протести управляващата Грузинска мечта не смята да отстъпи

...
Въпреки нарастващите протести управляващата Грузинска мечта не смята да отстъпи
Коментари Харесай

Повторен риск: Защо Грузинска мечта отново прокарва закона за чуждестранните агенти

Въпреки възходящите митинги ръководещата " Грузинска фантазия " не счита да отстъпи и е твърдо решена да одобри закона. Там са уверени, че не рискуват нищо: поддръжниците им по този начин или другояче няма да се отвърнат от тях, опозицията няма да успее да преодолее своята разпокъсаност, а Европейският съюз няма да затегне политиката си по отношение на Грузия. За сметка на това управляващите ще могат да си отмъстят за несполучливия опит за приемане на закона през предходната година и да отслабят опозицията.

Проблемът обаче е, че сходен удобен сюжет за " Грузинска фантазия " зависи от прекалено много " в случай че ". Политиката на партията, вървяща към четвърти следващ мандат, става ирационална - поради това тя рискува да загуби всичко.

" Мечтата " усеща властта

В началото на 2024 година " Грузинска фантазия " изглеждаше като неоспорим любимец за идните избори през есента. През декември тя можеше да разчита на 36% от гласовете. Най-близките опозиционни сдружения разполагаха с към 21%.

Снимка: БТА/AP

За известността на партията способстваха както икономическият напредък в страната, по този начин и достиженията във външната политика - в края на 2023 година Грузия най-сетне получи формален статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз. Всичко това наподобява добави толкоз доста убеденост на " Мечтата ", че тя реши да не изпуска положителния миг и да укрепи още повече властта си, като прокара закона за задграничните сътрудници.

Управляващата партия счита, че вътрешният декор е удобен за това. Електоралната картина в Грузия не се е трансформирала от доста години насам - обществото е мощно поляризирано. Правителството има рейтинг от към 30-40 %, само че фрагментираната съпротива се радва на доста по-малка известност. Това бе задоволително за " Грузинска фантазия " да печели изборите всякога и в този момент логиката на партията е, че приемането на закона няма да отблъсне нейните поддръжници. Но пък би усложнило живота на опозиционните партии и финансираните от Запада неправителствени организации.

" Грузинска фантазия " счита, че моментът е подобаващ и по други аргументи. Първо, изборите не са доста скоро - те ще се проведат чак през октомври. Дотогава възмущението ще има време да утихне. Второ, Европейското състезание по футбол през юни, където грузинският народен тим се класира за първи път в историята си, ще помогне да се тушира неприятният резултат от закона.

Партията не се усеща застрашена и извън. В момента Брюксел не се интересува от Тбилиси и надали някой ще отнеме статута на страна-кандидат за участие в Европейски Съюз, който Грузия преди малко получи. Освен това Европа се приготвя за изборите за Европейски парламент през юни. И " Мечтата " чака удобни за себе си резултати от тях, тъй като на грузинските управляващи не им останаха съдружници в настоящия парламент. С Екологичен потенциал и по-специално с Партията на европейските социалисти Тбилиси се скара предходната година поради хомофобските изявления на грузинския министър председател.

Снимка: БТА/AP

В края на краищата нищо не пречи на " Мечтата " да утвърди новите правила още в този момент, да си сътвори оръжие за битка с съперниците, а по-късно да се скатае с пръст на спусъка до изборите. И през цялото това време да продължи да договаря с Европейски Съюз, като че ли нищо не се е случило. В края на краищата едно е да приемеш закон, а напълно друго - да го прилагаш.

Реваншът на " Мечтата "

В опита да се прокара законът за задграничните сътрудници се виждат и персонални претекстове. " Грузинска фантазия " е злопаметна партия. Тя към този момент се опита да прокара този закон напролет на 2023 година Заради всеобщите митинги в последна сметка той трябваше да бъде отдръпнат. Но значима разлика сред обстановката от предходната година и сегашната е, че по това време Европейски Съюз към момента не беше решил дали да даде на Грузия статут на страна претендент. Тя го получи през декември 2023 година

Сега законопроектът е импортиран още веднъж, без да се трансформира нищо значително. Това навежда на мисълта, че миналогодишното крушение е засегнало ръководещата партия и в този момент тя е решила да си отмъсти за унижението, като е в по-сигурна позиция. В противоположен случай тя щеше да разиграе най-малко опит да направи закона по-приемлив за своите съперници.

Друга разлика в актуалната обстановка е, че създателят на " Мечта ", олигархът Бидзина Иванишвили, още веднъж се завърна в политиката. Той намерено поддържа закона, заявявайки, че предходната година той не е могъл да бъде признат единствено тъй като опозицията е заблуждавала обществото и това е застрашавало политическата непоклатимост на страната. Сега обаче Иванишвили е убеден, че съперниците на " Мечта " няма да съумеят, а приемането на закона ще помогне на Грузия да отбрани суверенитета си и ще попречи на " световната партията на войната " да въвлече страната в спор с Русия.

Снимка: БТА/AP

Новият министър-председател Иракли Кобахидзе също играе значима роля в епопеята с приемането на закона. Назначаването му отпред на държавното управление при започване на 2024 година е първото нещо, което Иванишвили направи откакто излезе от сянка. Кобахидзе е евентуално най-скандалният политик в Грузия. Но той е и доста упорит - както преди, по този начин и след назначението си за министър председател, той остава един от най-одиозните представители на ръководещата партия. Ако Иванишвили възнамерява да укрепи властта на " Мечта ", Кобахидзе е тъкмо подобен политик-воин, какъвто му е нужен.

По време на политическата си кариера Кобахидзе упреква Украйна, че се пробва да въвлече Грузия във война с Русия, изрича се срещу ЛГБТ-пропагандата и в никакъв случай не е бил непознат на мръсните трикове в битката с съперниците си. По време на протеста на ЧВК " Вагнер " Кобахидзе упрекна грузинската съпротива в предпочитание " около триумфите си Пригожин да влезе с танковете си освен в Абхазия и Цхинвали, само че и да превземе Сочи ".

И несъмнено, предходната година, когато беше водач на " Грузинска фантазия ", той ревниво поддържаше закона за задграничните сътрудници. Сега, откакто е назначен за министър председател, Кобахидзе е решен да покаже, че има самочувствието да го докара до дъно. Дотолкова, че отхвърли покана за посещаване във Вашингтон, защото американците желаеха като изискване за пътуването прекъсване на разглеждането на новия закон.

Вдигане на залозите

Последните няколко години бяха извънредно сполучливи за " Грузинска фантазия ", въпреки че тук-там приличаха на люлка. Годините на COVID-19, които сензитивно бяха понижили известността на ръководещата партия, бяха сменени от войната в Украйна, което разреши на " Мечтата " да доближи нови висоти във външнополитическото балансиране. Грузинските управляващи съумяха по едно и също време да получат статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз и да подобрят връзките си с Русия, която призна Грузия за невраждебна. Икономиката беше в допълнение подтиквана от милионите, които донесоха избягалите от Русия преселници.

Снимка: БТА/AP

Въпреки това по-внимателният взор върху дейностите на " Грузинска фантазия " демонстрира, че всички нейни неотдавнашни триумфи са резултат от удобни промени във външната среда, а не от добре премислени стратегически решения. Двата опита за приемане на закона за задграничните сътрудници са ослепителен образец за това.

Първият неуспех сподели, че " Мечтата " може да допусне груби неточности. И е изцяло допустимо и този път изчисленията ѝ да се провалят. Протестиращите към този момент са повече, в сравнение с предходната година, а самите митинги са по-ожесточени. Това се вижда от броя на приетите в болница и арестуваните.

Подкрепата на съперниците на закона се усилва. Срещу него се изричат даже някои членове на грузинското духовенство. Президентът на страната Саломе Зурабишвили приема в офиса си протестиращи. Митингите ще продължат и ще се разрастват, а пикът им занапред следва - когато " Мечтата " публично ще одобри закона.

И съперниците, и поддръжниците на държавното управление са единомислещи в едно - желанието да станат част от Европейски Съюз. Така че острата опозиция на Брюксел против новия закон може да сътвори на " Грузинска фантазия " съществени проблеми.

Европейски Съюз към този момент съобщи, че новият закон е недопустим и ще се трансформира в спънка за европейската интеграция на Грузия. Нещо повече, това беше направено персонално - на 1 май шефът на Генералната дирекция " Политика за съседство и договаряния за разширение " на Европейска комисия Херт Ян Купман особено отлетя за Тбилиси. Реакцията на Европейски Съюз може да стане още по-остра, тъй като самата " Мечта " демонстрира, че в случай че не бъде притисната, бързо се отклонява от демократичния курс. Миналата година партията отдръпна закона под натиска на Брюксел, само че незабавно откакто Грузия получи статут на страна-кандидатка, той беше върнат в Народното събрание без промени.

Снимка: БТА/AP

Трудно е да се повярва на формалната версия на грузинските управляващи, че задачата на закона е да се усили прозрачността на публичния живот. Всички сходни начинания в постсъветското пространство водят само до утежняване на ситуацията с правата и свободите. Такъв беше казусът в Русия, а в този момент сходна обстановка се следи и в Киргизстан, в миналото считан за демократична страна. Но значима разлика сред тези страни и Грузия е, че единствено в нейната конституция е планувано задължението за напредване към Европейския съюз.

В резултат на това " Мечта ", която до неотдавна беше обречена на поредна изборна победа, в този момент рискува да повтори миналогодишната си неточност. И освен това, този път залогът е по-висок, което значи, че изходът може да бъде по-драматичен. " Грузинска фантазия " е изправена пред сложен избор. Да анулира още веднъж закона значи да претърпи още по-голямо оскърбление, в сравнение с преди година. Да не го анулира значи да рискува европейското бъдеще на страната, а с това и личната си власт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР