На 17 май близо 500 емблематични сгради в цял свят

...
На 17 май близо 500 емблематични сгради в цял свят
Коментари Харесай

Пантеонът ще бъде осветен в синьо и зелено на 17 май

На 17 май близо 500 емблематични здания в целия свят ще бъдат осветени в поддръжка на световна самодейност за битка с рядкото заболяване Неврофиброматоза. За първи път 4 български града се включват, като измежду тях е и Русе. „ Да осветим НФ “ ще се състои още в София, Велико Търново и Разград.

Събитието е отдадено на битката против неврофиброматоза (НФ), генетично заболяване, което визира едно на всеки 2000 раждания или над 4 милиона деца по света. Макар да няма публични данни за България, съгласно Европейската детска туморна фондация близо 3500 са засегнатите у нас от рядкото заболяване.

Инициативата е обвързвана с осветление в синьо и зелено - формалните цветове на НФ - на близо 500 символни здания, монументи и архитектурни забележителности в десетки страни. Сред тях са известни местоположения като Ниагарския водопад, Кралския народен спектакъл в Лондон, Дъблинския палат, Фонтан Сибелес в Мадрид, Националната изложба на Сингапур и доста други.

В Русе след 21:00 ч. ще бъде осветлен Пантеонът на възрожденците, в София - Националният замък на културата, във Велико Търново - крепостта Царевец, а в Разград - Часовниковата кула.

Целта на акцията е да увеличи осведомеността и да осведоми за изгодите от финансиране на научните проучвания в региона на неврофиброматозата и редките генетични болести.

Неврофиброматоза се отнася към група генетични положения, причиняващи развиване на тумори по нервите в цялото тяло, които могат да причинят слепота, глухота, костни аномалии, обезобразяване, усложнения в образованието, инвалидизираща болежка и рак. Понастоящем няма лек за неврофиброматозата, само че в последните години има сериозен прогрес в битката със болестта и даже първо записано лекарство, което е налично за пациентите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР