Учени сканират мозъка на 23 световни шампиони по памет“, за

...
Учени сканират мозъка на 23 световни шампиони по памет“, за
Коментари Харесай

Развийте феноменална памет по метода на древните гърци

Учени сканират мозъка на 23 „ международни първенци по памет “, с цел да разкрият механизмите зад техните невероятни качества. Използвайки получените резултати, те съумяват да подобрят качествата на хора с елементарна памет в границите на 40 дни. 

Можете сами да опитате техниките, употребявани от учените, онлайн. Изследването е оповестено в научното списание Neuron. 

Научният екип от Холандия стартира с проучване на мозъка на хора и изключителни качества благодарение на систематичен ядрено-магнитен резонанс. За тяхна изненада, когнитивните невроучени откриват, че няма разлики в структурно отношение. Вместо това обаче те откриват големи разлики в моделите на свързване в мозъка. По-специално има 25 връзки, които са мощно диференцирани при първенците на паметта. 

Хората с изключителна памет споделят, че употребяват разнообразни мнемонични техники, с цел да подобрят качествата си. Това кара учените да се запитат: допустимо ли е посредством тренировки всеки човек да реализира супер мощни модели на съгласуваност и затова да придобие „ свърхчовешки “ качества?

Те събират 51 души с „ елементарна “ памет и ги включват в подготвителна стратегия, употребявайки способ, създаден от античните гърци и римляни. В нея хората пресъздават обещано физическо пространство, да вземем за пример улица или парк, и помнят мястото на избрани думи, предмети или понятия, до момента в който се обхождат пространството във въображението си. 

Можете да опитате този способ сами благодарение на MemoCamp.com. 

Тренировката лишава по 30 минути дневно в продължение на 40 дни. В началото на програмата хората помнят по 26 – 30 думи. В края – приблизително по 65. 

Накрая учените сканират мозъка на доброволците, с цел да видят дали упоменатите 25 връзки са се трансформирали. Най-забележителното изобретение е, че е увеличена връзката сред две области – медиалния префронтален кортекс и десния дорсолатерален кортекс. Тези области са свързани надлежно със съотнасянето на новите познания към към този момент съществуващите и стратегическото учене.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР