Инвестират се 28 млн. лева за изграждането на Национален STEM

...
Инвестират се 28 млн. лева за изграждането на Национален STEM
Коментари Харесай

Инвестират се 28 млн. лева за изграждането на Национален STEM център в София Тех Парк

Инвестират се 28 млн. лв. за построяването на Национален STEM център на територията на София Тех Парк. Предварителният контракт за основаване право на градеж на мултифункционалната постройка беше подписан от изпълнителния шеф на научно-технологичния парк Тодор Младенов и шефа на Национален STEM център проф. Найден Шиваров. Срокът за осъществяването наинвестицията в нововъведения с фокус върху STEM е до 31 май 2026 година, а финансирането е обезпечено от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Новопостроеният Национален STEM център ще включвамодерно и модерно оборудвани лаборатории в пет основнинаправления: „ Зелени технологии и стабилно развиване ", " Роботикаи кибер-физични системи ", " Дизайн и 3D прототипиране ", " Математика и информатика " и „ Природни науки ". Предвидено е и основаване на зала за цифрово изкуство (Digital Art) и аудиовизуално изкуство, зали за образования, семинари и срещи, както и научебни работилници (Maker Space). В него ще се приготвят и българските олимпийски тимове като упованията са усъвършенстваните условия и съвременна инсталация да сътвори причина и за ощеповече техни триумфи на международни и районни съревнования.

" Крайната цел на този огромен план е да се повишимотивацията за учене и да се насърчи интереса и развиването наумения в дисциплините и областите, свързани с естествени иинженерни науки, изкуствен интелект, роботика, осведомителни икомуникационни технологии, само че също по този начин иновативността ипредприемчивостта за тяхното практическо приложение,включително в региона на лингвистичните знания и изкуствата ", сподели след подписването на контракта шефът на Националния STEM център проф. Найден Шиваров.

„ За екипа на София Тех Парк построяването на Национален STEM център на територията на Парка е осъществяване на план от национално значение, който следва задачата и задачите на първия в България научно-технологичния парк за развиване на иновационната среда у нас ", съобщи изпълнителният шеф на СТП ТодорМладенов. „ Уверени сме, че Центърът ще добави и разшири опциите и услугите, които дава София Тех Парк за младежите, бизнесмените и академичната общественост, и вратите му ще бъдат необятно отворени за всеки жаден за познания и придобиване на нови умения преподавател и възпитаник ", уточни Младенов.

Предстои основаването на три изнесени бази за образование към районните STEM центрове, а при започване на март започва и построяването на STEM кабинети във всички над 2 200 учебни заведения ицентрове за специфична просветителна поддръжка в страната. При връчването на първите контракти на учебните заведения министърът наобразованието и науката Галин Цоков уточни, че задачата е освен дасе сътвори удобна STEM среда във всяко учебно заведение, само че да сепромени и работата на учителите, които би трябвало да могат да работят взаимно, да основават екипи със свои сътрудници и с възпитаници, които даучат планово основано. „ По този метод учениците освен щеформират умения, само че и у тях ще се възпита обич към естествените науки, с цел да могат да станат в идващите години откриватели,инженери и хора, които движат напред софтуерното развиване на България ", сподели министър Цоков и подчертава, че развиването на STEM образованието е част от политиките на МОН за смяна наначина на образование на децата и учениците - от възпроизвеждане назапаметено познание към образуване на съответни умения и компетентности.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР