Рядка геомагнитна буря G5, невиждана от 2003 г., обагри земното

...
Рядка геомагнитна буря G5, невиждана от 2003 г., обагри земното
Коментари Харесай

Зашеметяващи сияния, бурно Слънце и тук-там главоболие

Рядка геомагнитна стихия G5, невиждана от 2003 година, обагри земното небе с невероятни сияния в розово, лилаво и зелено, следени по целия свят през предишните дни.
„ Свидетели сме доста рядко събитие “, споделя Шон Дал от Групата за прогнозиране на галактическото време на NOAA. В Съединени американски щати Полярното зарево нормално може да бъде следено единствено към Арктическия район и Северна Канада, само че се виждаше в доста райони на юг, чак до Алабама, Северна Калифорния и Южна Каролина., 
Светлинното небесно шоу заля и съвсем цяла Европа. 

Експерти от NOAA обясниха, че даже и да не можете да видите Северното зарево с невъоръжено око, настройките на доста мобилни телефони евентуално могат да го уловят. „ Мобилните телефони са доста по-добри от нашите очи в улавянето на светлина “, сподели Брент Гордън от службата за галактически метеорологични услуги за SWPC. „ Просто излезте през задната врата и направете фотография с по-новия мобилен телефон и ще бъдете изумени от това, което виждате на тази фотография спрямо това, което виждате с очите си “, добави той.


Безпрецедентни слънчеви стихии

Интензивните полярни сияния бяха подбудени от поредност от солидни слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса, които изригнаха от Слънцето в средата на предходната седмица, хвърляйки вълна след вълна от заредени слънчеви частици към Земята. Тези частици се блъснаха в магнитното поле на Земята в петък, предизвиквайки това, което учените нарекоха геомагнитна стихия от равнище G5 – нещо, което Земята не е виждала от в действителност епичните слънчеви стихии на Хелоуин 2003 година


„ Причината за всичко това е, че има два клъстера от слънчеви петна – един в северното полукълбо на Слънцето, един – в южното “, поясни  Дал. Тези групи слънчеви петна, една от които в този момент е 17 пъти по-широка от Земята, отприщиха най-силните слънчеви изригвания най-малко от 2017 година тази седмица. Слънцето изстреля и различен енергиен поток X5.8 през нощта в петък, оповестиха от NOAA SWPC. Слънчевите изригвания от клас X са най-мощният вид изригвания.
В момента Слънцето е в извънредно дейна фаза от своя 11-годишен безоблачен цикъл и е в пиков интервал, прочут като безоблачен най-много.
Такива солидни слънчеви изригвания могат да провокират радиозатъмнения и да попречат на енергийните системи на Земята, както и да съставляват радиационен риск за спътниците и астронавтите в орбита. 
Редакторът на Space.com Дейзи Добриевич снима северното зарево от Нотингам, Обединеното кралство на 10 май 2024 година „ Писал съм доста за тях, само че в никакъв случай не съм си представял, че ще получа шоу със северно зарево от подобен мащаб над моя роден град, Нотингам, Обединеното кралство “, сподели той. 

И Южното зарево не остана по-назад

Северното полукълбо на Земята не е единственото, което получава свръхзаредени полярни сияния. Южното зарево (или Aurora australis) също се виждаше по-близо до екватора, в сравнение с по нормалните за него антарктически места. На езерото Елсмиър, Нова Зеландия, фотографът на AFP Санка Виданагама снима невероятни гледки на полярни сияния, вариращи от розово и лилаво до в действителност зашеметяващи червени и оранжеви цветове. 
Източник

Здравните опасности

Магнитните стихии, свързани със слънчеви изригвания, носят известни здравословни неразположения на някои хора с хронични болести и с по-чувствителна вегетативна нервна система, напомнят лекарите.

При някои световъртежът, замайването, главоболието и учестеното сърцетуптене, както и повишението на кръвното налягяне се появявят преди стойностите на магнитната стихия да ударят таван, при други – по време на пика, при трети – ден-два по-късно. При едни неразположенията утихват след залез слънце, при други – не престават с бодърствуване и нараснала тревога и през нощите към явлението.

Медиците поучават по-чувствителните да заобикалят разходките навън и сериозните физически натоварвания в дните с риск, да поемат течности и да почиват повече.

Но някои научни изявления напомнят, че психосоматиката също не трябва да се подценява. Наблюдават се недоволства, които се появяват, откакто пациентът към този момент се е уведомил за магнитните стихии. Случва се човек, който по принцип се дефинира като предразположен на въздействията на магнитните стихии, да не разбере за естественото събитие и да се усеща изцяло здрав.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР