Софийска градска прокуратура (СГП) сезира главния прокурор по повод безпрецедентен

...
Софийска градска прокуратура (СГП) сезира главния прокурор по повод безпрецедентен
Коментари Харесай

Прокуратурата: Сърбия не спазва международни договорености относно лицата по делото NEXO

Софийска градска прокуратура (СГП) сезира основния прокурор във връзка невиждан случай на неспазване на интернационалните договорености по Европейската спогодба за екстрадиция. Искане на българската прокуратура за краткотрайно задържане на търсени лица не е изпълнено от способените сръбски управляващи, осведомят от  СГП.

Прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП) е постановил мярка за процесуална насила " задържане до 72 часа " по делото " Нексо " по отношение на обвинените Антони Тренчев. и Коста Кънчев.

На 31.03.2023 година по отношение на тях са издадени Европейски заповеди за арест.

На 04.04.2023 година от Дирекция " Международно оперативно съдействие " Министерство на вътрешните работи е изпратена информация до СГП, че двамата обвинени са оповестени за интернационално търсене в Шенгенската осведомителна система с въведен сигнал по член 26 от Регламент (ЕС) 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също по този начин и по канала на Международната организация на престъпната полиция (МОКП) Интерпол.

На 07.04.2023 година от Дирекция " Международно оперативно съдействие " Министерство на вътрешните работи е изпратена информация до СГП, че Генералният секретариат (ГС) на Интерпол удостоверява приемането на документите във връзка интернационалното търсене на обвинените.

Отново на 07.04.2023 година е получена информация от Горско стопанство на Интерпол, че обвинените са декларирали, че са " жертва на политически стимулирана клеветническа акция в хода на изборната акция в България ".

В тази връзка от Горско стопанство на Интерпол е изискана спомагателна информация от българската прокуратура за възможни политически длъжности, действия, връзки и въздействие в България на търсените лица. Посочено е, че желаната информация е нужна, с цел да бъде направена оценка в сходство с член 3 от Конституцията на МОКП Интерпол.

Изисканата информация и документи са изпратени навреме. Горско стопанство на Интерпол удостоверява приемането на документите и уведомява, че същите се проучват за инспекция на сходството им с разпоредбите на МОКП Интерпол.

Следва да се означи, че от заместител на основния прокурор на Република България е изпратена молба до Интерпол за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените.

Също по този начин на 07.04.2023 година е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, съгласно която двамата обвинени са пристигнали на 06.04.2023 година в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. МОКП Интерпол е уведомила сръбските управляващи, че поради жалбите от търсените лица, публикуваните дифюжъни за търсене на лицата не са забележими.

В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените до Министерство на правораздаването на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за краткотрайно задържане на търсените лица не е изпълнено от способените сръбски управляващи.

Софийска градска прокуратура уведоми основния прокурор на Република България господин Иван Гешев за неспазване на интернационалните договорености по Европейската спогодба за екстрадицията, с цел да бъде съответно сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР