Броени дни след откриването на летния туристическия сезон, областният управител

...
Броени дни след откриването на летния туристическия сезон, областният управител
Коментари Харесай

Представителите на туристическия бранш от Варна ще търсят подкрепата на държавата

Броени дни след откриването на летния туристическия сезон, регионалният шеф професор Андрияна Андреева предложения на работна среща представители на туристическата промишленост -  юридически и физически лица, хотелиерски, ресторантьорски асоциации и организации, компании, които оферират или основават артикули за туризма.

" Всички ние желаеме да развиваме района като първокласна и сигурна туристическа дестинация, да удължим туристическият сезон, като надградим с опция за ранно пускане и късно есенно привършване. Това обаче е развой, който изисква ясна идея, сливане на напъните на сектора, представителите на страната и локалната власт и доста работа, с цел да обогатим визията на гостите и на туристите за региона, да бъдем разпознаваеми освен с морски туризъм, само че и като дестинация, предоставяща неповторими условия и прекарвания “, сподели при започване на срещата професор Андреева.

От своя страна представителите на туристическия отрасъл показаха на регионалния шеф най-актуалните въпроси, които стоят за разрешаване пред тях.

Проблемите с брегоукрепването, които са освен комплицирани, само че се и задълбочават предвид на все по-често зараждащите естествени бедствия, лишават брега от плажове, които са привлекателни за туристите.

Сериозен остава казусът с фрагментите в туризма и то във всички сфери на обслужване – от личен състав в хотели и заведения за хранене, през здравни експерти, които обслужват както плажовете, по този начин и курортните комплекси, та до служители на реда, които  подсигуряват сигурността в зоните за отдих и да пожароспасителни екипи и уреди.

Актуален е към този момент и въпросът с остарелите и изчерпали потенциала си основни станции и електросъоръжения, поддържани от Енерго Про, които обслужват туристическите комплекси и зони.

Критичното положение на инфраструктурата, на пътищата, които водят към курортите и плажовете също е проблем, за чието разрешаване са нужни напъните на локалната и на държавната власт.

Представителите на туристическия отрасъл желаят смяна в наредбата, която слага условия към концесионерите на плажовете, както и адаптиране на Наредбата за водно избавителната активност, която да бъде съобразена с недостига на фрагменти.

Отварянето на Варна към морето също беше тематика на полемиката и предложенията за одобряване на яхтения и круизния туризъм, който обаче допуска основаването на подобаващи условия както в морска среда, по този начин и на брега.

Туристическата промишленост се нуждае от мощна институционална поддръжка в лицето на страната – Областна администрация и Министерството на туризма, както и от Община Варна, която има ясни цели и визия за развиването на туризма. Браншът ще разчита на поддръжка от държавната и от локалната власт за ясни и положителни послания към аудиторията на потребителите на туристически артикули, за представянето на Варна и района като целогодишна туристическа дестинация.

Професор Андреева срещна участниците в срещата с предложенията на дипломати и представители на консулски служби, които търсят институционална поддръжка за задълбочаване на транспортната съгласуваност сред българските морски курорти и европейски страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР