Въпреки стабилността и продължаващия ръст на печалбата на банките БНБ

...
Въпреки стабилността и продължаващия ръст на печалбата на банките БНБ
Коментари Харесай

Затягат отпускането на заемите за жилище

Въпреки стабилността и продължаващия растеж на облагата на банките Българска народна банка реши да затегне още раздаването на ипотечни заеми. Тя оповестиха, че вкарва 6 наложителни критерия, които финансовите институции да съблюдават при отпущането на заемите за жилище. Спазването на новите условия ще бъде проследявано за всеки заем, до момента в който той бъде погасен. Те са наложителни и при предоговаряне на остарели заеми.
Спазването на новите условия ще бъде проследявано за всеки заем,
до момента в който той бъде погасен. Те са наложителни и при предоговаряне на остарели заеми.
Критериите, по които ще се преценя, в действителност се отнасят главно до приходите, съотнесени към цената на жилището, и периода за погашение на заеми. По тях ще се прави оценка дали този, който желае парите назаем, е рисков.
Банките наложително би трябвало да наблюдават за съотношението сред размера на заема и цената на жилището, което служи като поръчителство, какви общи задължения има кредитополучателят и какъв брой пари дава за тяхното обслужване, какъв % от прихода ще е за погасяване на съответния ипотечен заем. За задачата банките ще вземат поради месечния и годишния приход. Последният аршин, даден от Българска народна банка, е за периода на заема.
Централната банка е приела и методика за пресмятане и задължава банките да се регистрират на всеки три месеца. Това се отнася за всеки провиснал заем и общото количество заеми. Надзорът ще е непоколебим, се показва в решението.
В претекстовете от Българска народна банка дават образец с други страни от Европейски Съюз, които към този момент са въвели сходни ограничавания при кредитирането. Оказва се, че такива има в по-голямата част от страните - 24 от общо 28 членки.
Експерти в кредитното финансиране обобщават ограниченията по този начин - късмет за приемане на заем за жилище отсега нататък ще имат хората, които желаят от банката до 80% от цената му, не повече от 40% от прихода им ще отива за погасяване на вноските, а срокът за погашение няма да е по-дълъг от 30 години.
В претекстовете към решението за налагането на критериите от Българска народна банка бързат да успокоят, че проблем с банките в България няма. Централната банка твърди, че резултатът от въведените до момента ограничения демонстрира, че в България в края на 2023 година комбинираното условие за буфер на банковата система е 8,1% от общите рискови експозиции. Това на процедура е едно от най-високите условия в Европа. Дава се образец, че в по-голямата част от останалите европейски страни този буфер е 3,6%.
Въпреки това от Българска народна банка показват, че жилищните заеми имат нескончаем ритъм на повишаване, изключително изразен през последните две години. В края на 2023 година сумата е достигнала 22 милиарда лева Тук огромните банки имат пазарен дял от близо 80%, което прави 17,9 милиарда лева Това, което до известна степен тормози централната банка, са данните, че над половината от тази сума е насъбрана в последните две години. Брутният размер на новоотпуснатите жилищни заеми е 5,2 милиарда лева през 2022 година и 5,8 милиарда през 2023 година За първото тримесечие на 2024 година новоотпуснатите заеми са 1,7 милиарда лева Друго терзание е, че анализът на данни от банковата система демонстрира, че дълговата тежест през първото тримесечие на 2024 година се разпределя за 25,2 години - т.е. това е междинният период на изтеглените ипотеки.  До момента Българска народна банка на няколко пъти предизвести банките за рисковете от ускореното кредитиране на фона на към момента ниски лихви.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР