След като участваха в протестите за финансиране на сценичните изкуства

...
</TD
>След като участваха в протестите за финансиране на сценичните изкуства
Коментари Харесай

След протестите: Русенски актьори питат ще стигнат ли парите до хората

След като участваха в митингите за финансиране на театралните изкуства и извоюваха бюджет, в този момент актьорите се тормозят от това, че поради изпуснати периоди може парите да не доближат до хората и да се върнат в бюджета.

Актьорът Ивайло Ненов от Драматичен спектакъл " Сава Огнянов “- Русе сподели в ефира на NOVA, че с изключение на спомагателни средства, по време на митинга са желали и законови промени, само че към днешна дата не се работи по въпроса. Актьорът Димитър Фишев от Държавния куклен спектакъл уточни, че актуалната методика на финансиране не разрешава театралните изкуства да бъдат ориентирани и към по-малките и по-бедни райони, тъй като тя е основана на изкараните пари, а не на брой фенове.

Министърът на културата сподели, че парите ще стигнат до хората и се работи по понижаване на забавянето. Той уточни, че системата за финансиране има потребност от смяна, защото тя е довела до прекаленост на прекомерно комерсиализиране. Найденов разясни, че без значение от прогнозите, шефовете на театрите не знаят с какъв бюджет ще разполагат, тъй като той се базира на приходите от миналата година. Министърът сподели, че и Министерството на културата, и шефовете би трябвало непрестанно да вършат преизчисления. Той разясни, че точни прогнози не могат да бъдат направени, а това пречи на воденето на воденето на културни политики.

Найденов изясни, че от МК имат нова концепция, която да реши въпроса дефинитивно. " Периодът на преизчисление на дотацията да не бъде един месец, а да се промени на една година “, изясни той. Министърът добави, че казусът с дребните обитаеми места и достъпа до просвета продължава да е настоящ. Той изрази вяра, че ще се вкарат промени и в тази посока.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР