Присъдата на Европейската централна банка е, че България няма да

...
Присъдата на Европейската централна банка е, че България няма да
Коментари Харесай

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

Присъдата на Европейската централна банка е, че България няма да влезе в еврозоната при започване на 2025 година. Това излиза наяве от чернова на конвергентния отчет, който ЕЦБ изготвя и с чиито изводи са представени от „ Гласове “. Причините за отлагането са три. Първо е инфлацията, която е главен аршин всред всички, а отклонението на България по отношение на референтните стойности не просто го има, то е прекомерно огромно. Изразява се и подозрение дали България може да поддържа стабилно ниско ниво на потребителските цени, в случай че въпреки всичко тя се намали, което е цялостното условие на ценовия аршин.
Втората причина е, терзанието, че може бюджетният недостиг през тази година да излезе отвън надзор. Третата е неналичието на прогрес в битката с прането на пари, поради която страната ни попадна в така наречен „ сив лист “ с страни, които не вършат задоволително с цел да противодействат на този тип престъпност.
Документът е чернова, по която българските институции ще могат да изразят своето мнение и по-късно тя ще се преглежда на съвещание на Еврогрупата (Европейската централна банка, страните от еврозоната и тези в чакалнята) преди да се разгласява крайният вид.
Куриозен гаф е позволила Българска национална банка, която е пробвала да подсигури застъпница за идеята, да влезем в еврозоната, търсейки подпомагане от еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и на еврокомисаря по икономическите въпроси Паоло Джентилони. От тях е поискано в идното разискване на конвергентния отчет да предложат изключение от инфлационния аршин. След това Българска народна банка изпратила съобщение до ЕЦБ, че не възразява с предлагането, само че се оказало че в Евроепейската централна банка не е постъпило предложение, с което ние се да се съгласим.
ЕЦБ се съмнява и дали страната ще успее да завърши годината с бюджетен недостиг под трипроцентовия предел. Отчита триумфа да се овладее недостига през предходната година, само че и несигурността дали това може да се реализира през тази. Двете дружно, високата инфлация (спрямо критерия) и бюджетния недостиг, който ще се овладява все по-трудно са сложна причина България да не влезе в еврозоната през 2025 година.
В същото време от министерството на финансите остават оптимисти. За първи път от лятото на 2021 година годишната инфлация в България слиза под 3% – за април 2024 година тя се сви до 2.4%, колкото е и в еврозоната. Затова страната ще съобщи ексклузивен конвергентен отчет наесен.
Според предварителни оценки, които взимат поради последните оповестени данни от април, съществува възможност България да извърши критерия за ценова непоклатимост преди края на 2024 година В тази връзка страната има желание да съобщи изключителни отчети наесен при осъществяване на ценовия аршин, твърди Euractiv.
Редовният конвергентен отчет следва да излезе през юни, само че ангажимента за изключителния отчет – ако България извърши критерия за инфлацията, беше направена още през януари. Два месеца по-късно министърът на финансите Асен Василев беше планувал, че сред юни и септември България ще успее да се вмести в критерия за равнището на инфлация, който да разреши страната да получи покана за еврозоната. В летните месеци обичайно инфлацията е незначителна или негативна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР