В напреднала фаза е процедура за продажбата на Първа инвестиционна

...
В напреднала фаза е процедура за продажбата на Първа инвестиционна
Коментари Харесай

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

В напреднала фаза е процедура за продажбата на " Първа капиталова банка " (ПИБ), претендентите да я придобият са " УниКредит Булбанк " и " Пощенска банка ", а изборът на покупател се чака още този месец, написа изданието " Капитал ". При приемане на нужните регулаторни утвърждения, договорката може да бъде завършена до края на 2024 година или при започване на идната година.
Според изданието и двата кандидата за активите на българската банка са мощно стимулирани и очевидно са подготвени да платят от порядъка на 500 млн. евро - цена, надалеч надвишаваща борсовата оценка на финансовата институция.
И двете банки, спрягани за кандидат-купувачи са отказали коментар по тематиката с  обяснението, че не разясняват пазарни клюки.
Ако договорката се реализира, това евентуално би било последното по рода си огромно обединение в българския банков бранш, където резултат на консолидация през годините се оформиха четирите крупни банки- ДСК, ОББ, Пощенска банка и " УниКредит Булбанк ".
Потенциалната договорка би трябвало да бъде утвърдена от Европейската централна банка, под чийто контрол са двата кандидат-купувача. Зелена светлина е нужна и от Комисията за защита на конкуренцията, защото с новата облага " УниКредит " би надхвърлила 25% дял от пазара.
Във Fibank не е стартирана и не се организира процедура по така наречен дю дилиджънс (,предварително проучване) която е общоприет детайл при покупко-продажба, обявиха от банката в опровергаване на обява на в. " Капитал ":
" Първа капиталова банка (Fibank) не разяснява пазарни клюки, само че поради евентуалното значение на оповестена в „ Капитал “ непотвърдена информация, основана на неофициални източници, уведомяваме обществеността, че в Банката не е стартирана и не се организира процедура по така наречен дю дилиджънс, която процедура е общоприет детайл при покупко-продажбата на структуроопределящ за българската стопанска система актив, се споделя в формалното известие на банката.
Първа капиталова банка е основана през 1993 година, като още от основаването си тя е следена от сегашните й съществени акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Двамата се познават от дилинг отдела на държавната банка " Биохим ", където са работили в интервала 1986-1990 година В началото на измененията напущат и основават Първа финансова брокерска къща. Тя е един от спътниците на Първа частна банка, която през 1996 година се срина по време на огромната банкова рецесия в страната.
ПИБ минава труса с помощта на капитал от Европейска банка за възстановяване и развитие (която придобива 20%) и основания във Виена фонд European Privatization & Investment Corporation - EPIC (39%). През 2020 година, с цел да бъдат изпълнени рекомендациите на ЕЦБ за рекапитализиране,  ПИБ трябваше да набере 200 млн. лева пресен капитал. При неналичието на пазарен интерес при оповестената цена 5 лева за акция (около два пъти над борсовата тогава) огромната част от сумата беше обезпечена от държавната ББР, която закупи 18,35% дял. Така за следващ път страната избави ПИБ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР