Русия помогна на Лукашенко да смачка опозицията. Сега Беларус може

...
Русия помогна на Лукашенко да смачка опозицията. Сега Беларус може
Коментари Харесай

Кремъл затяга примката около Минск: Планира ли Русия анексия на Беларус? |

Русия оказа помощ на Лукашенко да смачка опозицията. Сега Беларус може да заплати за това със суверенитета си, написа. 

От 9 август 2020 година насам - деня, когато в Беларус избухнаха митингите против фалшифицираните изборни резултати, една персона като че ли господства политическия пейзаж в страната. И това не е нито Александър Лукашенко, който ръководи страната към този момент от 27 години, нито пък неговата съществена политическа съперничка Светлана Тихановская. Тази персона е съветският президент Владимир Путин.

Заедно против " разрушителния Запад "

След като мощният човек на Русия поздрави Лукашенко за изборната " победа " предишния август, Кремъл поредно стартира да стяга примката към прилежащата страна.

Лукашенко постоянно се среща с Путин. В формалните официални съобщения от тези срещи наложително участва най-малко една от следните две тематики: съветски заем за режима в Минск или пък доставки на съветски газ за Беларус на ниски цени.

Тревоги буди и фактът, че от една година насам съветските и беларуските въоръжени сили съвсем непрестанно организират взаимни учения. Не толкоз явна, само че вероятно доста по-важна наклонност от последните месеци виждат редица специалисти, съгласно които става дума за пълзящо завладяване на беларуската загадка работа, към момента гордо носеща името Комитет за Държавна сигурност (на СССР), от съветската ѝ посестрима ФСБ. Широко публикувано е убеждението, че съветският дипломат в Минск Евгений Лукянов е бил чиновник както на руския Комитет за Държавна сигурност (на СССР), по този начин и на съветския ФСБ.

Всички добре помнят по какъв начин беларуските управляващи принудиха аероплан на " Райнеър " да кацне в Минск, където чиновниците на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) арестуваха журналиста Роман Протасевич, прочут критик на Лукашенко, и неговата другарка - рускинята София Сапега. Малко след въздушното пиратство двете секрети служби гордо оповестиха, че ще задълбочат съдействието си против " разрушителния Запад ".

И Лукашенко, и опозицията разчитат на Москва

Експерти по тайните служби като Марк Галеоти считат, че ФСБ е оказал помощ на беларуските " сътрудници " при провеждането на интервенцията по приземяването на самолета.

Сходни подозрения се появиха и във връзка със гибелта на беларуския деятел Виталий Шишов, който украинската полиция откри обесен в един киевски парк.

В Беларус се е нагнетила атмосфера на боязън и тормоз. Чудно ли е освен това състояние, че митингите против режима съвсем заглъхнаха, а от страната избягаха хиляди хора? През юли Лукашенко задълбочи и спора си с Европейски Съюз, като се отхвърли от съглашението за връщане на незаконни мигранти и пусна хиляди хора от Близкия Изток, Азия и Африка гладко в прилежаща Литва - страна членка на Европейски Съюз. Литовските управляващи нарекоха това " акт на хибридна война ".

Беларуският деспот надали би заел толкоз нападателна позиция във връзка с Европейски Съюз, в случай че не се беше договорил авансово с Путин. За Кремъл това взаимоотношение с Минск е доста комфортен и на ниска цена метод да покаже, че не изоставя съдружниците си в злочестина - и в същото време да насочи сериозна опасност против Европейски Съюз.

Противниците на Лукашенко обаче избират да не загатват Путин - те не престават да приказват основно за режима на Лукашенко, като опасност за Европа. В персонални диалози някои от тях даже изричат догатката, че на Путин в един миг ще му писне от Лукашенко, и ще се съгласи да посредничи за излизането на беларуския президент от политиката. Подобни очаквания обаче са огромна политическа неточност.

Русия към този момент овладява Беларус

Всички дейности на Кремъл приказват за желанието Беларус да бъде анексирана под една или друга форма - даже в случай че публично продължи да се води страна с президент Лукашенко. На Путин даже не му се постанова да повтаря Кримската си интервенция от 2014 година, с цел да сложи Минск под цялостен надзор. Достатъчно е Беларус да одобри съветски военни бази на своя територия и да вкара съветската рубла като национална валута.

Това значи, че Путин ще постави ръка върху стопанската система на Беларус и в последна сметка ще разреши на подбрани съветски бизнесмени да овладеят най-ценните сегменти от стопанството на страната. В същото време Беларус ще бъде и комфортен лост за въздействие към Украйна на юг и към членката на НАТО Полша на запад.

На срещата на върха през юни американският президент Джо Байдън на процедура приключи интернационалната изолираност на Путин. Оттогава насам както в Съединени американски щати, по този начин и в Европейски Съюз като че ли няма огромно предпочитание за опълчване против такива трендове, в случай че Путин продължи преодоляването на Беларус. Беларуската съпротива също не може да се опълчи, тъй като множеството ѝ деятели бяха или убити, или вкарани в пандиза, или прогонени.

Когато преди година в Беларус стартира демократичната гражданска война, единствено малко на брой можеха да си показват, че бруталността на Лукашенко, парите на Путин и съдействието на техните две секрети служби в последна сметка ще се окажат решаващи и ще слагат на карта самото битие на страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР