СподелиТекстът е публикуван в , заглавието е на редакцията на

...
СподелиТекстът е публикуван в , заглавието е на редакцията на
Коментари Харесай

Една история за милиони, теглени от банка, стигнали до министерство и изчезнали

Сподели
Текстът е оповестен в, заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.

Българската прокуратура приключи следствието против Владислав Горанов, Бойко Борисов и Севделина Арнаудова по проблема „ Божков “ и изказванията му, че е бил изнудван да дава подкупи в доста огромни размери, против което е получил данъчни облекчения.

Още с припряното избиране на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор имаше подозрения, че ще продължи разпъването на прокурорски чадъри върху Борисов и сие.

От тази позиция, решението на прокуратурата единствено подклажда тези подозрения и наподобява като коледен подарък за водача на ГЕРБ и близкото му обграждане.

Но текстът, с който прокуратурата приключва следствието, е незабравим и издава, че тя по-скоро желае да си измие ръцете, в сравнение с в действителност да оневини Борисов и Горанов.

Накратко, историята, която се чете в прессъобщението на прокуратурата, е следната:

пари в огромни размери са теглени кеш от Божков, пари са носени в министерството на финансите от Божков, само че няма доказателства, какво се е случило с тях, тъй като срещите сред Божков и Горанов са били уединено и показанията им са дума против дума.

Пари са теглени от Божков

Според прокуратурата: „ В хода на извършеното следствие е разкрита банкова загадка, въз основа на което са изискани и приобщени документи, съдържащи всички осъществени тегления в брой на каса от банковите сметки с титуляр Божков, отразяване на изтеглянето по салдото на съответната сметка и информация за номинала на банкнотите, които са били предадени от банката при тегленията за интервала от 01.01.2014 година до 01.01.2020 година. След разбор на предоставените документи се открива, че фактически за интервала има осъществени тегления в брой на каса от банковите сметки с титуляр Васил Божков на огромни парични суми в лв. и в евро. “

В известието на прокуратурата не се прави непосредствено този извод, само че той се съдържа в текста: „ Приема се за несъмнено, че в интервала от 2015 година до края на 2019 година Васил Божков е посещавал постройката на Министерство на финансите. Имал е срещи с Горанов в кабинета му. Не може да се откри с уточненост интервала, броя на визитите и техните дати. По никакъв метод не може да се откри по какъв начин Божков се е разпореждал с НОСЕНИТЕ В НЕГО ПАРИЧНИ СРЕДСТВА, включително и дали същите са били излъчени на Горанов. На срещите сред двамата не са участвали трети лица. “

От този текст излиза наяве, че пари са носени от Божков в министерството. Няма доказателства за това, какъв брой са парите и какъв брой постоянно са носени. Но е „ несъмнено “, че е имало такива срещи с носени на тях пари. Странно е, за какво прокуратурата не споделя нищо за размера на тези средства.

Все отново тя твърди, че: “Косвени доказателства за това, че Божков вероятно е предавал на Горанов пари са показанията на очевидци, които показват, че са виждали Божков да взема със себе си ГОЛЕМИ ПАРИЧНИ СУМИ В БРОЙ преди визитите си в Министерство на финансите. Същите обаче не са задоволителни, с цел да обосноват единствения и непротиворечив извод за твърдяното от Божков. Още повече, че очевидците не знаят дали след излизането на Божков от министерството паричните суми са били в него. “

Какво е станало с парите – дума против дума?

Накратко, Божков твърди, че е давал подкупи в доста огромни размери, А Горанов твърди, че това не е по този начин. Други очевидци на срещите няма. Защо Горанов се е срещал постоянно с Божков в подобен таен формат е добър въпрос, само че да го оставим настрани (както прави и прокуратурата). Според нея: „ Свидетелят Божков дава показания, че за интервала от началото от 2015 година до края на 2019 година се е срещал с Горанов в кабинета му, до момента в който е бил министър на финансите. На тези срещи Божков твърди, че е предавал на Горанов разнообразни парични суми, изтеглени от банкови сметки. Свидетелят Божков твърди, че парите са вземани персонално от него от офиса и излъчени персонално от него на Горанов, като други лица на срещите не са участвали. Свидетелят Божков дава показания, че за интервала 2017 година – края на 2019 година предал на Горанов към 60 000 000 лв.. Свидетелят Божков дава показания, че не е обсъждал водените диалози и срещите с Бойко Борисов и Горанов с неговите съдружници, не е вземал пари от съдружниците си и те не били взели участие в заплащането на сумите на Горанов.

Свидетелят Горанов дава показания, че в интервала 2016 година – 2018 година е имал няколко срещи с Божков в кабинета си, до момента в който е бил министър на финансите. Според Горанов срещите в кабинета му били провеждани по самодейност на Божков за въпроси, свързани със законодателството в региона на хазарта, включително и за уеднаквяване на режима на облагане с такси на хазартните игри. Инициативата за събитията, свързани с оферти за промени в Закона за хазарта в частта за таксите, в края на 2014 година била на народни представители и съгласно очевидеца Горанов не е била съгласувана и обсъждана с Министерство на финансите. Според показанията на очевидеца Горанов препоръчаните промени не са били обсъждани от него с Божков, той не е имал сделки с Борисов, Стоянова и други лица по отношение на приемане на имотни облаги от Божков. Свидетелят Горанов отхвърля да е получавал парични средства или други облаги от Божков и да е упражнявал по каквато и да е форма насила по отношение на него. “

Какво излиза?

Прокуратурата не твърди, че версията на Горанов е вярната и в действителност не го оневинява: „ При по този начин откритата фактическа конюнктура от една страна са изказванията на Божков, че е давал парични суми на Горанов, от друга са изказванията на Горанов, че не е вземал такива. Налице са две радикално противоположни версии и без значение от положените старания в хода на следствието не е допустимо изрично едната да бъде оборена за сметка на другата, защото не са открити други доказателства, които да спомогнат за превъзмогване на двете извънредно спорни групи показания. “

Просто прокурорите одобряват, че не могат да изяснят истината по въпроса и по тази причина не могат да издигнат обвиняване. Немощта на прокуратурата във връзка с Борисов и сие не е вест, а е поредна излагация.

След като е ясно, че доказателства за търсене на наказателна отговорност няма задоволително, поражда въпросът за политическата отговорност. Тази история е срамна за политиката в България и мирише отвред. Хора, забъркани в нея, нямат място в българската политика въобще. Защото са лица, които се измъкват от наказателна отговорност просто поради неспособността на прокуратура и разследване да съберат задоволително доказателства и да стигнат до дъното на една многомилионна спекулация. Но подозренията за тези лица освен си остават, само че се удостоверяват и множат.

В последна сметка щом пари са теглени, носени в министерство на многочислени срещи, какво е станало с тях? За какво Божков въпреки всичко е ходил по този начин снабден при Горанов? Каква е формалната версия на Борисов и Горанов за това необичайно разнасяне на пари? Или Божков го е правил, с цел да ги злепостави? Или пък е давал на Горанов парите единствено да ги помирише?

Тези въпроси освен че остават висящи, само че стават и все по-неудобни поради простотата и грозотата на изводите за тежка корупция на някогашни ръководещи, до които водят.

Две и две е четири и без правосъдни доказателства.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР