СподелиТекстът на автора Емилия Милчева е публикуван в .Ако конституционното

...
СподелиТекстът на автора Емилия Милчева е публикуван в .Ако конституционното
Коментари Харесай

Кой ще управлява България: професионалисти или послушковци

Сподели
Текстът на създателя Емилия Милчева е оповестен в.

Ако конституционното болшинство поддържа и на третото гласоподаване на 20 декември хора с двойно поданство да бъдат министри, кръгът на евентуалните претенденти ще се разшири неимоверно.

Освен “успелите българи, които живеят на открито ”, както изясни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, в тази банка фрагменти може да са и македонци с български паспорти, бесарабски българи, български изселници в Турция, а също и китайци, съветски предприемачи и други получатели на “златни паспорти ”.

Схемата “инвестиции против поданство ” беше прекъсната, само че паспортите си останаха, а тази спекулация бе измежду основанията да бъде глобен за корупция депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски по световния закон “Магнитски ”.
Двойно поданство единствено за министри?
Идеята да отпадне условието министри и депутати да имат единствено българско поданство беше препоръчана за първи път от Движение за права и свободи преди повече от година и половина с показания от партията план за промени в Конституцията.

През февруари м.г., когато това се случи, “Демократична България ” (ДБ) отхвърлиха срещата, на която Движението да показа плана си.

В изявление за уеб страницата ClubZ някогашният правосъден министър, през днешния ден народен представител от ПП-ДБ Надежда Йорданова споделя, че двойното поданство е в програмата на “Да, България ”, откогато съществува партията. Запитана за какво тогава текстът отсъства от първичния вид на плана за промени в Конституцията (представен на 23 юли т.г.), Йорданова дава отговор:
“Защото не искахме да изостряме дебата в тази посока ”.
Днес политически съперници дружно гласоподават в поддръжка на законопроекта за промени в Конституцията, в който попада и отпадането на ограничаването за двойното поданство.

Първото му четене събра 164 гласа от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Самият Борисов отбрани обществено концепцията за отпадане на поданството с думите, че двойното поданство за министри би трябвало да отпадне, тъй като доста съумели българи живеят на открито, “а можем да ги използваме като министри и ще бъдат сполучливи ”.
После подметна на стоящия настрана съпредседател на Демократична България Христо Иванов: “Нали, Христо? ”
В пленарна зала ръководителят на правната комисия Радослав Чолаков (ГЕРБ) съобщи, че ще предложи редакция във връзка с двойното поданство – това да е възможно единствено за министри и то при категорично единодушие на Народното събрание.

Авторите на концепцията – Движение за права и свободи, мълчат, оставяйки ГЕРБ да я прокарва. Никоя от трите политически сили, оформящи конституционното болшинство, не е защитила концепцията, че отпадането на двойното поданство ще обгръща единствено жители на Европейски Съюз – тъй че явно правилото ще работи без ограничавания.

С България в сърцето

Забавно е – или по-скоро лицемерно, че Движение за права и свободи през 2021 година държаха в дневния ред тематиката за канадското поданство на тогавашния длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков, в този момент съпредседател на “Продължаваме смяната ”.

Но като сътрудници в евроатлантическо и в конституционно болшинство през днешния ден сабите са в ножниците.

В една от своите обществени изяви по това време обаче Йордан Цонев (ДПС) описа, че преди да назначи Петков президентът Румен Радев го попитал какво носи в сърцето си. “И той му е дал отговор, че носи България и президентът сподели на нашата парламентарна група, че това е било задоволително, с цел да го назначи ”.

В случай че текстът се одобри обаче, ще трябват по-обстойни инспекции, защото не всички политици имат дарбата на президента да четат в човешките сърца. А в тази ситуация с Кирил Петков, въпреки и с канадски паспорт, той и фамилията му живеят в България от 2007 година и изборът на страна е повече от явен.

Лоялност и още нещо

България към този момент е имала и министър председател с непознато поданство – Георги Димитров, получил руски паспорт през 1933 година и управлявал от ноември 1946 година до юли 1949 година Според обява на БиБиСи от 2005 година, той е бил и сътрудник на руските секрети служби, а дейностите му като политик и по-късно ръководещ удостоверяват, че е изпълнявал командите на Москва.

Бившият към този момент президент на Швейцария Игнацио Касис през 2017 година се отхвърли от италианското си поданство, макар че законът в Швейцария не не разрешава лицата с двойно поданство да бъдат избирани. Направи го преди избора си за член на Федералния съвет, откакто негови политически съперници показаха подозрение в лоялността му към Швейцария. (Касис получава швейцарски паспорт, когато е бил 15-годишен.)

„ Юпита “ и „ калинки “

Отпадането на двойното поданство за позиции в изпълнителната власт е единствено част от огромната тематика от кое място партиите ще намерят не просто хора с висока подготовка и добра професионална подготовка, а и базово честни. Една история с фалшифицирана тапия от берлински университет даде нарицателното “калинки ” за фрагменти на ГЕРБ. Тази, която го направи, беше отпред на Държавен фонд “Земеделие ” за година, през което време с нейния автограф са изплатени 721 594 725 лв. европейски средства.

Инвестиционни банкери, които Симеон Сакскобургготски докара за министри в кабинета НДСВ-ДПС, и членове на българския Сити клуб (в който беше и един от синовете на Царя – Кирил, б.а.) пък движеха делата на съветската държавна „ Внешторгбанк “. През 2012 година някогашният финансов министър Милен Велчев стана основен изпълнителен шеф на “ВТБ Капитал ” в България, а в ръководството участваше и един от заместниците му в МФ Красимир Катев.

Сега и ГЕРБ, и ПП-ДБ, и Движение за права и свободи дават обещание да търсят експерти за членове на регулатори и за правосъдната система. Възможно ли е, откакто досегашните селекции се основават на преданост, честност и принадлежност към избрани кръгове? В резултат на този асортимент политиците по този начин форматираха системите на държавната администрация и правосъдната власт, че от горната страна изплуват комфортни послушковци, които в множеството случаи са надалеч от професионализма – само че за реализатори и биячи стават. В тяхното сърце е партията, сложила ги там, тъй като без нея те са г-н/г-жа Никой.

Далеч от публичността?

“Ще се търсят най-хубавите хора (за регулаторите, б.а.), а те не са към този момент доста ”, сподели неотдавна Борисов. Но обществото знае по какъв начин ги търсят – на срещи в партийни централи, стаи в и отвън Народното събрание, “въпрос на пакетна договорка ”, както отново изясни самият водач на ГЕРБ и никой не му възрази.

А при пакетни покупко-продажби едни брокери се договарят с други брокери, никой не търси публичността на борсата.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР