СподелиРеджеп Тайип Ердоган вече си е вдигнал паметник – по

...
СподелиРеджеп Тайип Ердоган вече си е вдигнал паметник – по
Коментари Харесай

Ердоган на 70: Как президентът промени Турция

Сподели
Реджеп Тайип Ердоган към този момент си е вдигнал монумент – по негово разпореждане на най-високия рид в Истанбул бе издигната най-голямата джамия в Турция – с шест минарета и хиляди светлини, които нощем я трансформират в баснословен палат, написа в собствен.

Един ден джамията, в която има място за 65 000 богомолци, ще бъде наречена „ Реджеп Тайип Ердоган “, както бе оповестено при откриването ѝ.
Тя се извисява на 250 метра над града, среща се на 10 километра от
работническия квартал Касъмпаша, където на 26 февруари 1954 година се е родил Ердоган, написа „ Тагесшпигел “.

Много бетон и асфалт

Кореспондентката на изданието в Истанбул Сузане Гюстен се стопира на постигнатото от Ердоган и неговата известност измежду турското население.

Въпреки високата инфлация, от която страда, млада жена споделя пред немската журналистка: „ Добре е, че го има. Дано го има още дълго! “.
Дори и многочислените врагове на Ердоган не отхвърлят заслугите му за Турция –
да вземем за пример в областта на строителството.

Когато Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването застават отпред на Турция през 2002 година, страната разполага единствено с 6000 километра автомагистрали, до момента в който през днешния ден са над 20 000 километра.

Броят на летищата в страната се усили от 26 на 60. Ердоган реформира здравната система и трансформира турските бойни дронове в същински експортен шлагер, изброява „ Тагесшпигел “.
Нека единствено да се замислим по какъв начин изглеждаше страната преди и какво направи той от нея “, споделя пред немското издание гражданин на Истанбул.
Но, както акцентира „ Тагесшпигел “, Ердоган обезпечи на страната си освен нови пътища и нови оръжия, само че и нова идеология.

В продължителна борба за превъзходство той разруши кемализма на Ататюрк – трансформирал се в закостеняла система от автокрация, служеща най-вече за запазване на могъществото на обичайните елити в администрацията, правораздаването и армията.

Ердоган анулира възбраната за носене на забрадки в университетите и в публичните институции и подкрепя възхода на една нова консервативно-ислямска каста. Това му обезпечи милиони лоялни гласоподаватели, показва немското издание.

В първите години от своята власт Ердоган беше различен

За позитивните аспекти в ръководството на Ердоган става дума и в публикация на „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “.

Изданието напомня, че в първите години на своята власт Ердоган е насърчавал свободата на събиранията и правата на кюрдите, че е отменил смъртното наказване и наложил възбрана на изтезанията.

Връщайки се обратно във времето, „ Тагесшпигел “ отбелязва, че програмата на Ердоган за политическо отваряне на страната във външен и вътрешен проект, намерила израз в процеса за присъединение на Турция към Европейски Съюз и в договарянията за намиране на спокойно решение за кюрдския въпрос, с течение на времето се трансформира в еднолична власт, която Ердоган закрепи през 2018 година с въвеждането на строго централизирана президентска система.

Днес той управлява политиката, армията, медиите и правораздаването. Критиците на Ердоган насочат обвинявания за корупция, съществуване на сенчеста стопанска система и подкопаване на демокрацията, само че са толкоз разединени, че досега по този начин и не съумяха да разклатят позицията на „ Дългия “, както назовават президента с растеж 1,90 метра.

„ Политически хамелеон “

Освен това назовават Ердоган и „ политически хамелеон “, отбелязва „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “, доказвайки това с обстоятелството, че неотдавна той посети двама политици, с които по личните му изказвания не възнамеряваше да приказва в никакъв случай повече – гръцкия министър председател Мицотакис и египетския президент Сиси.

Поддръжниците му не пестят похвалите си за него. „ Ердоган работи, той реализира триумфи, той е усърден “, споделя пред немското издание един събеседник. „ Без него нямаше да стигнем толкоз надалеч. “

За трудовите хора в Турция не е без значение, че Ердоган е роден в работен квартал и е посещавал учебно заведение за ислямски проповедници. Като млад е желал да стане професионален футболист, само че татко му не му разрешил да следва сходна кариера. Ердоган приключва стопанска система и се ангажира с придвижването на ислямисткия политик Неджметин Ербакан.

Постига пробива си преди съвсем 30 години – през 1994-та, когато печели кметските избори в Истанбул. Оттам нататък възходът му е нескончаем – през март 2003-та става министър председател, от 2014-та година е президент на Турция. Цяло потомство в страната не е виждало другиго отпред на страната, отбелязва „ Тагесшпигел “.

Ердоган има още упоритости

При това Ердоган няма никакви планове да се отхвърля от властта: първо желае да си върне кметския пост в Истанбул на локалните избори идващия месец, след което посредством конституционни промени да си обезпечи опцията за още един петгодишен мандат след изборите през 2028 година.

През цялото време, в което е отпред на страната, Ердоган резервира главните си правила, показва още немското издание. Той се вижда като представител на набожните анадолци – европейски насочените турци са му непознати и до през днешния ден. Той постоянно възприема рецензиите и митингите като опити за прелом.

Подобно на мнозина турци той е уверен, че западното въздействие цели да отслаби страната и исляма.

Колкото и да го харесват, доста турци виждат, че не всичко в страната върви добре. Инфлацията по този начин и не е овладяна, корупцията и немарливото строителството са измежду аргументите за гибелта на 50 000 души по време на тежкото земетресение предходната година. Инфлацията и спадащите действителни заплати се трансформират в опасност за оцеляването на милиони.

„ Тук стана мъчно да се живее. Има толкоз доста проблеми, а хората не желаят нищо друго с изключение на добър живот “, споделя пред „ Тагесшпигел “ 78-годишната Назим от Истанбул. Тя също цени Ердоган, само че не счита, че президентът е незаместим. „ Начело на страната би трябвало да е този, който може да се оправи с проблемите. “

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР