ПП-ДБ печели София. А Борисов губи третия пост в държавата

...
ПП-ДБ печели София. А Борисов губи третия пост в държавата
Коментари Харесай

Кой печели и кой губи на местните избори в България


ПП-ДБ печели София. А Борисов губи третия пост в страната за първи път от 18 години насам, написа в.

Всяка от парламентарно показаните политически сили има мотив да чества след първия тур на локалните избори, а бъдещето на „ сглобката “, на която от време на време някой политолог предсказва неотдавнашен разпад, се чака да резервира форма́та си до ротацията през март 2024.

ПП-ДБ печели София, каквато беше и задачата им – с болшинство в СОС и евентуален кмет след балотажа на 5 ноември.

Кандидатите им са на втори тур във Варна, Пловдив, Благоевград, Велико Търново и имат шансове да завоюват още едно-две кметски места. На фона на първото присъединяване на обединението на локални избори в този момент всяко кметско място и общински консултант, който завоюват, си е победа.

София и другите градове

За първи път от 18 години насам Бойко Борисов губи третия пост в страната – кметското място в София, станало и негов трамплин за министър председател, също и част от общинските съветници в СОС.

Като цяло ГЕРБ резервира превъзходството си в локалното ръководство – въпреки всичко победа поради дълголетието им във властта и насъбраните негативи от потреблението ѝ.

„ Възраждане “, които се явяват за първи път на локални избори, също имат мотив за празнуване. Вече записаха наличие в забележителна част от общинските препоръки, а във Варна, евентуално и на други места, от гласовете им ще зависи изходът на балотажа.

Победители са и от „ ИТН “ (ИТН), също участници за първи път в локален избор, които печелят съветници на доста места.

Благодарение на очертаващия се втори мандат на кмета на Русе Пенчо Милков и на Ваня Григорова, претендент на обединената левица в София, която отива на втори тур, Българска социалистическа партия също има своите дребни победи.

Нейни претенденти са на балотажи в Шумен и в Дупница, а в дребни общини като Болярово печели още на първи тур.

За Движение за права и свободи мотив за празнуване е, че не са отстъпили от позициите си, а даже са съумели да прибавят и по няколко общински съветника в още общини.

Поради новите участници общинските препоръки ще са мощно фрагментирани и, като се изключи Кърджали, където Движение за права и свободи има безусловно болшинство, в останалите ще е мъчно кметовете да прокарват политиките си.

В съпоставяне с предходния избор през 2019 балотажите ще са повече, а доста от тях – сред сътрудниците в ръководството ПП-ДБ и ГЕРБ.

Шампанското нагарча

Въпреки успехите шампанското нагарча. Предприемачът Васил Терзиев завоюва в София с по-малка поддръжка от тази за общинската листа на обединяването ПП-ДБ, „ Спаси София “ и „ Екип за София “.

Разликата сред него и подгласничката му Ваня Григорова се колебае към 10%, а мобилизацията на втори тур постоянно е по-слаба.

ПП-ДБ сами отрязаха опцията си за по-добри резултати в други общини.

Коалицията не се показа добре в Пловдив и Русе, където на парламентарните избори беше първа политическа мощ.

В Русе претендентът им Рена Стефанова остана трета. А в Пловдив, макар тежкото завещание на ГЕРБ, със сериозна преднина води точно техен претендент и доскорошен кмет на регион „ Тракия “ Константин Димитров, който ще е на балотаж с номинирания от ПП-ДБ Ивайло Старибратов.

„ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ дълго и мъчно преговаряха дали да се явят дружно и на локалния избор, както направиха в София и то най-рано от всички.

Липсата на заварка им попречи да реализират единодушие по сполучливи кандидатури, а в Бургас даже бяха съперници. Там депутатът от ПП-ДБ Константин Бачийски, записва и обособена листа на партията си „ Средна европейска класа “, спечелила съвсем колкото общинската на ПП-ДБ.

А като претендент на ПП-ДБ излезе различен народен представител – Димитър Найденов. В последна сметка кметът на ГЕРБ Димитър Николов отвя всички с резултат, спечелил му победа още на първи тур и пети мандат.

Огорчение за Борисов и оскърбление за ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, явил се в последния ден от акцията до номинирания в 12 без пет ефирен публицист Антон Хекимян, несъмнено е доста наскърбен.

Той „ задължи “ партийния актив Хекимян да не се окаже с по-малко гласове от листата за общински съветници. Ако извършите такова нещо, считайте, че ще бъда доста наскърбен, сподели Борисов.

В последна сметка ГЕРБ, втора политическа мощ в СОС, няма да е на балотаж за кметския пост – унизително за партията.

„ Възраждане “ не осъществя упоритостта си да стане втора политическа мощ. Най-добрите резултати в кметската борба партията има във Варна, „ родния “ ѝ град, и Стара Загора, където депутатът Искра Михайлова има по-висок резултат от партийната общинска листа. Михайлова беше изключително дейна по време на митингите през септември против затварянето на мините и тецовете на въглища.

В два от трите центъра на въглищните райони – Стара Загора и Перник, ГЕРБ печели кметските места на първи тур. А в третия – Кюстендил, подкрепяният от тях кмет Петър Паунов отива на балотаж в борба за пети мандат.

Второто място – и идният балотаж в София, са победа не за Българска социалистическа партия, а персонално за Ваня Григорова, която завоюва по-висок резултат от листата за общински съветници. В реалност триумфът ѝ е пестник за Българска социалистическа партия и кохортата професионални политици към водача Корнелия Нинова, само че също и за събраните в Левицата отцепници от „ Позитано “ 20, също зад Григорова.

Това е мажоритарен избор за Ваня Григорова и демонстрира посоката за лявото в България, въпреки че Нинова го разгласи като „ завръщане на Българска социалистическа партия в локалната власт “.

Григорова показва повече обществена сензитивност, пък и харизма от партийните апаратчици. За Нинова и Българска социалистическа партия синдикалистката е опасност – капацитетът ѝ надали ще се ограничи до място в СОС, а по-скоро ще се разгърне в предстоящ политически план.

Седмица на сложните решения

Седмицата до оспорвания втори тур ще е сложна поради решенията, които предстоят. В Пловдив и Хасково да вземем за пример балотажите ще решат гласоподавателите на класираните на трето място все някогашни кметове – надлежно Славчо Атанасов и Георги Иванов.

Засега не е ясно дали ГЕРБ ще спазят дадената от Борисов дума преди вота сътрудниците в ръководството да се поддържат и на балотажите, което значи активът на ГЕРБ в София да бъде свикан да гласоподава за Васил Терзиев. (Което не значи, че всички ще го създадат.)

И от ГЕРБ, и от Движение за права и свободи резервираха безмълвие през вчерашния ден и не разясниха резултатите. Дали Борисов ще се извини поради номинацията на Хекимян, който не съумя да стигне до втори тур, или отговорността ще поеме предизборният щаб?

Гласуването в София сподели, че столицата от дълго време не е „ синя “ – или дясна, а по-скоро демократична. Изглежда, че ДС-фамилията на Терзиев не е натежала при гласуването, а по-скоро премахването на машинното гласоподаване поради изфабрикувания скандал от ДАНС. За претендента на остарялото дясно – Вили Лилков, са дали своят вот малко над 5% по неокончателни данни.

Едва 1.3% от жителите, подкрепили ПП-ДБ на предходни избори, са дали своят вот за Лилков, въпреки че част от Демократична България е „ Демократи за мощна България “. Но 5% от дали своят вот за ГЕРБ са пуснали бюлетина за него.

Балотажите ще тестват здравината на сглобката.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР