СподелиУправляващата партия на Вучич води убедително в проучванията за изборите

...
СподелиУправляващата партия на Вучич води убедително в проучванията за изборите
Коментари Харесай

Предрешен ли е резултатът от изборите в Сърбия?

Сподели
Управляващата партия на Вучич води безапелационно в изследванията за изборите в Сърбия, които ще се проведат на 17 декември. Опозицията се оплаква от цензура и операции. Има ли въпреки всичко някакъв късмет за пробив? Коментар на Неманя Руйевич за.

В началото на декември стотици рейсове са спрели един след различен по необятните улици в новата част на Белград. Тълпа от хора се насочва към „ Белград Арена “ – една от най-големите спортни зали в Европа.

Там се организира главното предизборно събитие на ръководещата Сръбска прогресивна партия.

Единствената звезда на него е
самовластният президент на страната Александър Вучич.
„ Кметът на нашето село провежда пътуването до Белград “, споделя мъж, който е седнал с бира в ръка на скамейка.

„ Разбира се, че поддържам Вучич. Той ни даде пари на всички. Последно по 10 хиляди динара и в допълнение за тези на обществени помощи “.

И този път преди парламентарните и локални избори, които ще се проведат на 17 декември, Вучич реши да раздаде еднократни помощи от държавния бюджет на пенсионерите, младежите и безработните. Някои получиха суми от порядъка на 10 000 динара, които се равняват на към 85 евро, някои – повече, други – по-малко.

Но за мнозина тези пари са извънредно значими. Защото междинната заплата в Сърбия е едвам 725 евро нето на месец, а пенсионерите би трябвало да се оправят приблизително с към 330 евро.

Вучич дава обещание ново нарастване на пенсиите през януари. Разбира се, единствено в случай че неговата партия завоюва изборите. Самият той бе презибран още предходната година за президент, само че все пак и на тези избори всичко се върти към него.
Обвинения в корупция и връзки с мафията
Белградският седмичник „ Време “ разказва Вучич като „ краля на просяците “.

Президентът се показва като човек от народа, който разпределя парите. Освен това строи пътища, железопътни линии и основава работни места. Опозицията го упреква, че ръководи балканската страна с желязна ръка, маневрирайки сред Европейски Съюз, Русия и Китай.

Критиците настояват, че режимът му има тесни връзки с мафията, а корупцията е пропила надълбоко във властта.

В съвсем ежедневните си телевизионни изяви Вучич отвърна обвиняванията и споделя, че критиците му са предатели и крадци, които се стремят само към властта.

Не всички от тълпата в „ Белград Арена “ обаче са пристигнали тук по лична воля и убеждения. Млад мъж, който работи в болница в дребен град, изяснява по какъв начин се е озовал в залата.

За да запазят работата си, той и сътрудниците му би трябвало да участват на предизборното събитие в Белград и по-късно да гласоподават за ръководещата партия на Вучич. „ Катастрофално е, само че какво мога да направя? “, пита той.
Никой не приказва за участието в Европейски Съюз
Проучванията на публичното мнение демонстрират, че Сръбска прогресивна партия на Вучич води пред останалите. И въпреки прогнозите да не са за разгромяваща победа, тя би трябвало да е задоволителна, с цел да продължи обединението със социалистите и по-малките сътрудници.

Широката проевропейска коалиция „ Сърбия против насилието “ се подрежда на второ място в изследванията. Тя се образува по време на митингите след двете всеобщи престрелки през май 2023 година, които раздрусаха страната.

Коалицията упреква Вучич и медиите му, че основават атмосфера на принуждение както посредством телевизионни излъчвания, по този начин и посредством словесни офанзиви против опозицията.

Най-важните тематики в акцията бяха точно насилието и злоупотребата с власт, споделя политологът Сърдан Цвиич. Потенциалното присъединение към Европейския съюз към този момент не е измежду предизборните обещания даже и на опозицията, изяснява той.

„ Всички лоялни на режима медии популяризират антизападна ненавист. Каква би била изгодата на опозицията да бъде упреквана и в това? “, споделя политологът.

Предизборно събитие на „ Сърбия против насилието “Предизборно събитие на „ Сърбия против насилието “.
Темата за Косово нажежава пристрастеностите
Нарастващата непопулярност на Европейски Съюз се дължи и на тематиката Косово, отбелязва Цвиик. Сърбия към момента не признава независимостта на някогашната южна провинция, макар че Берлин и Брюксел намерено упорстват това да се случи.

Процесът би трябвало да се реализира посредством така наречен Брюкселско съглашение. То планува Белград да признае документите на косоварите и да не препречва пътя на страната към участие в Организация на обединените нации.

Прищина, от своя страна, би трябвало да разреши основаването на Съюз на сръбските общини в Косово.

Третата по величина политическа мощ в Сърбия, формирана от десните консервативни и националистически разколнически партии, концентрира акцията си извънредно върху въпроса за Косово.

Според обвиняванията им Вучич е отстъпил посредством сключването на разнообразни съглашения и на процедура се е отказал от Косово.
Опозицията се притеснява от операции
Последните дни от предизборната акция в Белград са релативно спокойни. Тук и там се вижда по някой билборд. Сръбската прогресивна партия е съвсем единствената, която разполага с задоволително средства за платена реклама по малкия екран.

Въпреки това една петиция с името „ ПроГлас “ провокира неспокойствие. Десетки интелектуалци, артисти и спортисти приканиха хората да гласоподават на 17 декември.

Петицията е събрала поддръжката на към 170 000 души в интернет.
Сърбия не е рационална страна “, споделя известният професор Владица Цветкович, един от първите подписали петицията. „ Имаме недостиг на народна власт, правдивост и тъждество. Ако надигнем гласовете си, можем да променим това “.
Надпреварата, изключително в Белград, се обрисува да е оспорвана. Социологическите изследвания предвиждат победа на опозицията в столицата.

На Белград се гледа като на значим знак. В последна сметка, някогашният автократ и пълководец Слободан Милошевич също изгуби столицата и други огромни градове през 1996 година, преди да бъде свален от власт през 2000 година.

Милошевич отстъпи едвам след продължителни митинги. По това време негов министър на информацията беше Александър Вучич.

За да настъпи смяна обаче, би трябвало да се случат доста неща – да вземем за пример проевропейските и проруските сили да образуват коалиция против Вучич. Опитът от 90-те години сочи, че е нужна нерешителност, разяснява адвокатката София Мандич, която е част от предизборната акция на опозицията.

Според нея към този момент има задоволително доказателства, че държавното управление се приготвя за изборни измами. Опозиционни политици към този момент приказват за митинги, в случай че се появят сигнали, че държавното управление е манипулирало изборите. Студените декемврийски дни в Сърбия може да станат и горещи.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР