Дали е предизборна маневра или не, промените в закона за

...
Дали е предизборна маневра или не, промените в закона за
Коментари Харесай

Промените в закона за хазарта обслужват изцяло нелегалните оператори. Те не плащат данъци и за потребителите няма защита

Дали е предизборна маневра или не, измененията в закона за хазарта се случиха на първо четене (засега) и в тях най-дебело е подчертана възбраната за реклами на хазарт. Всъщност, като се замисли човек, в действителност наподобява като прелестен избирателен афиш това. 

Виждате ли – концепцията е показана по този начин: да понижим рекламата, с цел да понижим хазартно-зависимите проблеми. Ако хората не се интересуват от сходни проблеми, могат елементарно да се плъзнат единствено по повърхността и да решат, че е отлично решение. 

Но на доста от нас това ни звучи ето по този начин: приказва се, че в политическите партии има доста корупция, да решим този проблем, като забраним да демонстрират парламентарен надзор по малкия екран. 

Няма доста логичност. 

Ако единствено сходна мярка работеше… Знаете, че рекламите на цигари са неразрешени, нали? Минавали ли сте скоро около някое учебно заведение, да видите подрастващото бъдеще на България какво прави в междучасията. Пушат като комини. А вие пушите ли? А сътрудниците ви. Да… и аз по този начин си помислих. 

Знаете, че и рекламите на корав алкохол бяха орязани до толкоз, че да не се демонстрира самият алкохол по телевизията… изобщо – да задълбочавам ли и в ТАЗИ тематика или ви е ясна картинката?

Толкова по тематиката с „ какъв брой е потребно “. 

Да забележим и какъв брой е нездравословно. Помните ли по какъв начин хората всеобщо въздишаха по концепцията да се орежат партийните дотации (защото депутатите са неприятни и дано ги накажем); а то се оказа, че не работело баш по този начин. 

Като вземеш партийните дотации, това значи, че дребните партии, които нямат пари, издишат и отичат в канала. Конституцията ни разрешава на всички нас (на ВСИЧКИ нас) да влезем в политиката и да се борим за бъдещето на страната си. За задачата ви трябват съидейници и хора, които да поддържат концепциите ви. Ако гласоподават за вас, влизате в политиката и се борите на равна нога с огромните чичковци в политиката – с огромните вратове и скъпите лимузини. 

Само че, в случай че ви орежат дотациите, се прибирате у дома и гледате политиката по малкия екран, тъй като без дотация оцеляват единствено тези с финансовия тил, на които им наливат в касите – къде законно, къде… нали!

И какво ще подтикваме, като забраним дотациите за партиите? Да има цедилка и единствено богатите да влизат. Или единствено тези, на които „ спонсори “ им заплащат. 

Защо го приказваме всичко това? 

Защото хазартът е великански рекламодател, по тази причина. Знаете по какъв начин се устоят медиите.

С реклама. Какво става, когато се отреже тази реклама?

В медиите работят хора. Хора, които имат сметки за заплащане, деца за гледане. Само колосите в медийното пространство ли имат право да оцеляват? Какво става с другите гледни точки и плурализма? Съжалявам, че ви скапвам настроението, само че както камионите, които ви доставят хляба, се движат с гориво, по този начин и носителите на информация се движат с гориво. Рекламите са методът това „ гориво “ да стига до носителите на информация. 

Иначе ще имате единствено „ медии “, които ще са „ спонсорирани “ от тук и от там; било от политици, било от задгранични въздействия. Било публично, било „ под масата “. И тогава думата „ медии “ напълно ще стане в кавички. 

Значи, вместо да изпишем вежди… по какъв начин продължаваше натам…?

Но казусът с хазартната взаимозависимост си съществува и си е сериозен. Нека да се вземат ограничения, само че дано не са предизборно кухи; дано са действителни и дълбоки. 

Трябва ни стратегия за превенция; трябват ни центрове за лекуване. В развитите страни, като Англия да вземем за пример, която се бори с сходен проблем, има системи за оценка на риска за хората в рискови среди. Оценка, която даже членовете на фамилията на рисковия състезател могат да бъдат подготвени по какъв начин да вършат. Ако в едно британско семейство се случи някой от членовете му да се окаже заловен в клопката на хазартната взаимозависимост, то околните му могат да се погрижат за него. Да го насочат. Да го предадат на експерти. 

Там има денонощни телефонни линии за поддръжка, онлайн чатове; има групи за взаимопомощ; има експерти, на които да се обадиш и да попиташ: „ Как да се оправим с това? “

В България на кого ще се обадиш и кого ще попиташ?

Може би оттова трябваше да стартираме?

Може би трябваше да стартираме със основаването на детски и юношески стратегии за спорт, тъй като заетият разум няма потребност да се чуди по какъв начин да запълва проблемите си било с алкохол, било с опиати, било с хазарт. Здравото тяло няма потребност от „ стимуланти “. Но вместо това имаме пустеещи стадиони и 40- 50-годишни запалянковци, които играят футбол и баскетбол, спомняйки си младостта, до момента в който новото потомство пуши като комини, жули водка след водка и залага на каквото му падне… и то в промеждутъците сред „ тревата “ и „ дишането на балони “. 

Но ние забранихме рекламата! Страхотно! Сега всички проблеми ще са решени. 

Добре най-малко, че е единствено на първо четене – имаме още няколко дни да се събудим. Оптимизмът е непотребен, само че кой знае…

О, да, напълно щях да не помни и другата страна на действителността, в която живеем. Която прелестно дефинира думата „ безсмислено “ за измененията. 

Ако рекламите на обещано нещо, каквото и да е то, бъдат неразрешени в медиите ( има ясна формулировка какво е медия по смисъла на Закона ), то те къде ще се появят? Хайде, знаем отговора – към този момент сме го виждали. Къде популяризират свободно алкохол и каквото там си изискат, както си изискат? 

Социалните мрежи, тъкмо по този начин. Те не са медия по смисъла на закона. И още по-интересното – те имат МНОГО повече консуматори дневно в сравнение с всичките ни медии. Там ще се концентрира целият поток от реклама на хазарта

Вече и вие си мислите за думата „ безсмислено “, нали? 

Има и още едни „ медии “, които ще се облажат. Онези, които не са регистрирани и нямат ясни притежатели, не могат да се проследят и съставляват бяло леке за данъчните. Това са уеб страниците с съмнително fake news наличие и гръмки, необразовани заглавия, които притеглят читатели като мухи на… мед. Те и в този момент пускат реклами на хазарт. Но, махайки медиите от картинката, действително им даваме всички реклами на тях. Ще си разделят пазара с другата платформа, която няма надзор – упоменатите обществени мрежи. А тях не можеш да ги контролираш. На процедура, няма кого да контролираш. 

И какво става? Рекламата отново си е там, където си е била, само че към този момент е безконтролна, към този момент няма предупредителните надписи, никой не си прави труда да заплаща налози за нея, а крайният резултат е по-зле от нула; негативен е. 

Когато същинските медии се простят с рекламата, рекламата няма да изчезне, а единствено ще се пренасочи. В случая – в сивия бранш, откъдето нито налози ще има, нито пък някой ще си играе да поставя в този момент наложителните предизвестия за евентуалната щета от хазарта, които (все още) участват на всяка реклама. 

Защо отново това би трябвало да вършим – да бутаме зорлем парите в сивия бранш и да си фантазираме, че сме решили проблемите на хората? 

____________________

Този коментар показва персоналното мнение на създателя
и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР