Русия е предупредила Турция да не пречи на Башар ал

...
Русия е предупредила Турция да не пречи на Башар ал
Коментари Харесай

Русия предупреди Турция да не се меси в Сирия на Башар Асад

Русия е предизвестила Турция да не пречи на Башар ал Асад да заеме зоните, напуснати от Съединени американски щати. Според информацията е сложено изискване да не бъде предприемана никаква инвазия против обитаемата с кюрди част на Сирия.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи на 19 декември решението си да стартира евакуиране на американските сили от Сирия. Той обоснова решението с това, че успеха над Ислямска страна в Сирия е реализирана и че това е била единствената причина за наличието на въоръжените сили на Съединени американски щати. Според американски публични представители изтеглянето на силите от над 2000 души ще отнеме от 60 до 100 дни. Говорителят на американското министерство на защитата Дана Уайт акцентира, че интервенцията против Ислямска страна не е приключила и че Съединени американски щати "ще продължат да работят със своите сътрудници и съдружници за разгрома на Ислямска страна ".

От своя страна Министерството на външните работи на Кремъл съобщи, че чака територията да бъде предадена на силите на Асад, откакто американският президент Доналд Тръмп разгласи евакуиране от страната предходната седмица - ход, който изненада съдружниците и провокира оставката на двама от най-хубавите му помощници.

Турция съобщи, че работи с Вашингтон за съгласуване на изтеглянето на американските сили, само че в това време не се е отказала да "прочисти " Северна Сирия от кюрдските военни формирования, които до скоро се употребиха с поддръжката на Съединени американски щати.

Днес се появиха фотоси, показващи, че турските военни транспортни средства и военни превозвачи се изпращат до границата със Сирия.

Силите на Башар ал Асад, както и съветските помощници, също са почнали да се разполагат на фронтовете към град Манбидж.

Вчера говорителката на Министерството на външните работи на Москва Мария Захарова акцентира, че териториите в Североизточна Сирия би трябвало да бъдат предадени на сирийското държавно управление в сходство с интернационалното право,пише Дир.бг.

Тя сподели, че Москва не знае никакви детайлности за плануваното отдръпване на Съединени американски щати от Сирия, само че добави, че този ход би оказал помощ за мирното споразумяване в Сирия - стига да бъде изпълнен.

"Ако изтеглянето на войските се случи, това би имало позитивно влияние върху обстановката ", сподели Захарова на брифинг.

Американският президент Доналд Тръмп разгласи изтеглянето от Сирия предходната седмица, изненадвайки съдружниците си и предизвиквайки оставката на американския министър на защитата Джим Матис.

Говорител на подкрепяните от Турция сирийски опозиционни бойци съобщи, че неговите бойци не биха приели връщането на държавни сили в региони в източната Сирия, в това число в град Манбидж, откакто американските сили се изтеглят от там.

Юсеф Хамуд, представител на Сирийската национална войска (SNA), който се чака да бъде съществена мощ в турска акция в Източна Сирия, съобщи, че връщането на държавни сили в региона ще провокира "бедствие и злополука " - в това число нова бежанска вълна.

Според биещата се срещу Асад Сирийска национална войска до 15 000 от нейните бойци са подготвени да влязат в зоните, откакто Съединени американски щати се отдръпват - влизайки в пряк конфликт с кюрдите и про-правителствените сили.

Подкрепените от Турция сирийски опозиционни бойци се реалокират в покрайнините на Манбий, а турската войска продължава да изпраща танкове, артилерия и друго съоръжение до границата. Струпванията не престават и в сирийски северозападен район, ръководен де факто от Турция.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР