Външният министър на Турция разкритикува липсата на ангажираност на Европейския

...
Външният министър на Турция разкритикува липсата на ангажираност на Европейския
Коментари Харесай

Турция иска разширяване на ЕС от Балканите до Грузия

Външният министър на Турция разкритикува неналичието на ангажираност на Европейския съюз с Анкара във връзка с нова задача за военно образование за Украйна, оповестява Анадолската организация.

" Ние (Турция) сме доста щастливи да забележим единството в границите на Европейски Съюз и НАТО. Европейски Съюз разгласи нова задача за образование по сигурността за Украйна. И още веднъж той пренебрегна консултацията с Турция преди стартирането на тази задача ", посочи Мевлют Чавушоглу на конгрес в Букурещ в Румъния.

На 14 ноември висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел разгласи, че се чака външните министри на страните от блока да дадат зелена светлина за задача за образование на около 15 000 украински бойци.

Чавушоглу уточни, че въпреки да не е " значимо " дали Турция ще бъде част от задачата, това е " образец за това как ЕС е изгубил стратегическото си мислене поради тесните ползи на няколко страни членки ".

Казвам, че не е належащо да бъдем част от задачата, тъй като поотделно всеки знае какъв брой доста поддържаме Украйна, акцентира той.

Откроявайки нуждата от " преоткриване на духа на единение, с цел да се подсигурява новата европейска сигурност ", турският първи посланик съобщи, че " естественото продължение на тази визия е приобщаването и съживяването на вероятностите за разширение на Европейски Съюз ".

" Разширяването би трябвало да се простира от Балканите до Грузия, в това число Украйна и Молдова. И този район не може да бъде цялостен без моята страна - Турция ", посочи той.

" Представете си въздействието на зърнената договорка в Истанбул или това на другите старания, които положихме, върху обсега на Европейски Съюз в международен мащаб, в случай че Европейски Съюз се ангажира с нас, с моята страна, Турция ", още веднъж настоя Чавушоглу.

Турция подаде молба за участие в Европейски Съюз през 1987 г. и договарянията за присъединение започнаха през 2005 година Те обаче навлязоха в застой през 2007 г. поради опозиция от страна на Германия и Франция и възражения, повдигнати от кипърските гърци.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР