Посещението на Володимир Зеленски в САЩ, срещата с президента Джо

...
Посещението на Володимир Зеленски в САЩ, срещата с президента Джо
Коментари Харесай

Зеленски с емоционална реч пред Конгреса на САЩ и подарък - знаме от битката за Бахмут

Посещението на Володимир Зеленски в Съединени американски щати, срещата с президента Джо Байдън и с речта му пред Конгреса мина под знака на общите цели за отбиване на Русия.

Веднага след диалога на 4 очи в Белия дом Байдън прикани американците и света да продължат да поддържат Украйна през 2023 година

" С приближаването ни към Новата година е значимо американците - а и светът - да чуят напряко от Вас, господин президент, за борбата на Украйна и потребността да продължим да стоим дружно през 2023 година ", съобщи Байдън на конференция със Зеленски. Той сподели, че в никакъв случай не е виждал НАТО или Европейски Съюз по-единни, в сравнение с по отношение на Украйна.

Байдън съобщи, че Съединени американски щати ще дават спомагателна военна помощ на Украйна на стойност 1,85 милиарда $, в това число системата за противовъздушна защита " Пейтриът ", както по-рано разгласи американският държавен секретар Антъни Блинкън. Байдън сподели, още че Съединени американски щати споделят същото виждане за " свободна, самостоятелна, просперираща и сигурна Украйна ". Той съобщи, че Зеленски е подготвен да се стреми към " обективен мир ", само че съветският президент Владимир Путин не демонстрира признаци да желае да спре спора. Според Байдън Путин няма желание да спре " тази жестока война ".

" Позволете ми да завърша с това. Тази вечер е четвъртата нощ на Ханука. Време, когато евреите по света, президентът Зеленски и доста други фамилии измежду тях почитат безконечното знамение на дребна група воини, борещи се за своите полезности и свободата си против доста по-голям зложелател и по какъв начин те устояха и по какъв начин побеждават. Как пламъкът на вярата с масло, задоволително единствено за един ден, пламтя блестящо в продължение на осем дни. История за оцеляване и резистентност, която ни припомня, че най-студените дни в годината, тази светлина постоянно ще надделее над мрака. А вярата прогонва отчаянието. Човешкият дух е несломим, стига да има положителни хора, искащи да правят това, което е вярно ", приключи Джо Байдън.

Володимир Зеленски акцентира, че американското заричане за даване на системата " Пейтриът " е значима стъпка към основаване на ефикасен въздушен щит. " Това е единственият метод, по който можем да лишим терористичната страна от нейния главен инструмент за гнет - опцията да поразява нашите градове, нашата енергетика ", съобщи той на конференцията в Белия дом. " Ние обсъждаме наказания и юридически напън по отношение на терористичната страна Русия ", сподели Зеленски.

По думите му " обективен мир " с руснаците значи да не се вършат взаимни отстъпки със суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.



В тирада пред американския Конгрес по-късно Зеленски съобщи, че милиардите долари, предоставяни от Съединени американски щати, не са щедрост, а инвестиция в международната сигурност, съобщи организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Всички фотоси ВИЖТЕ ТУК > >

Зеленски сподели пред американските законодатели, че се надява те да продължат да поддържат страната му.

 Снимка: БТА/АП

" Вашите пари не са щедрост. Те са инвестиция в световната сигурност и народна власт ", сподели той, призовавайки за двупартийна поддръжка за Украйна - както от демократите, по този начин и от републиканците.

 Снимка: БТА/АП

Зеленски беше поздравен с бурни ръкопляскания в залата. Трима членове на Конгреса издигнаха огромно украинско знаме при влизането му.

" За мен е огромна чест да бъда в Конгреса на Съединени американски щати и да приказвам пред вас и всички американци. Противно на всички мрачни сюжети Украйна не падна. Украйна е жива и здрава ", сподели той. " Ние победихме Русия в борбата за мозъците на света ", съобщи украинският президент.

 Снимка: БТА/АП

Зеленски акцентира, че Русия има преимущество в муниции, ракети и самолети, само че Украйна в никакъв случай няма да се съобщи.

 Снимка: БТА/АП

" Имаме артилерия. Достатъчно ли е? Не ", сподели Зеленски и добави, че борбата в Бахмут ще реши бъдещия ход на събитията.

В края на своята тирада Владимир Зеленски благодари на американците за помощта и подари на конгресмените украински байрак от полесражението в Бахмут.

 Снимка: БТА/АП

 Снимка: БТА/АП
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР