Паралелен конкурс за проект на площад Св. Неделя обяви Съюзът

...
Паралелен конкурс за проект на площад Св. Неделя обяви Съюзът
Коментари Харесай

Обявен е алтернативен конкурс за площад "Св. Неделя" в София

Паралелен конкурс за план на площад " Св. Неделя " разгласи Съюзът на архитектите в България (САБ). Той е опция на почналия към този момент интернационален конкурс за същия площад, само че проведен от Столичната община и с жури с ръководител проф. Паоло Дезидери.

Алтернативният конкурс е с жури е от членове на САБ и от Камарата на архитектите в България-регионална гилдия София-град. Негов ръководител е проф. Борислав Борисов, ректор на Висшето строително учебно заведение " Любен Каравелов ". Досега са признати 15 идейни плана на разнообразни архитектурни екипи като крайният период за присъединяване е 25 ноември. После разработките ще бъдат показани на галерия, след което е планувано публичното им разискване и оценка. На 30 ноември журито на състезанието ще разгласи спечелилият и подгласниците му.

Наградените планове от интернационалния конкурс на Столичната община също би трябвало да бъдат оповестени до края на ноември.

И двата състезанието имат сходно задание - " Концептуално архитектурно-градоустройствено решение на площад " Св.Неделя ". " Дневник " запита ръководителя на САБ проф. Тодор Булев какво наложи по неотложност да се организира вторият.

Има дискриминация към българските архитекти, съгласно проф.Булев

" Международният конкурс беше разгласен по подобен метод, че и САБ и КАБ останаха сюрпризирани от мощно лимитираните благоприятни условия за присъединяване на български архитекти ", изясни проф. Булев. Действително условията за присъединяване, наложени от Столична община, бяха непостижими за множеството локални архитектурни бюра – 1.5 милиона лв. оборот, от които 750 хиляди лв. за сходни планове за последните 3 години, 15-членен екип и 25 хиляди кв.м проектирани площади.

По тази причина през 2018 година ръководителят на КАБ арх. Борислав Игнатов, който не съумя като кандидат-кмет, само че е определен за общински консултант, напусна журито на състезанието в символ на митинг. Наложи се общината да понижи на половина финансовите и другите условия към участниците. Въпреки това множеството от тях са от чужбина, което Булев счита за дискриминация на българските архитекти.

" Сред седемте участници в интернационалния конкурс, от които ще се излъчи спечелилият, има единствено един български екип – на Дамян Томалевски, и май още един взаимно с непознати архитекти ", показва арх. Булев. Според него чувството и знаенето на София е най-хубаво в архитектите, които живеят от 20-30-40 години в града, само че подборът е бил дискриминационен.

Това обаче не е главната причина за незабавното осъществяване на различен, " български ", конкурс за площад " Св. Неделя ". Според Булев в заданието на интернационалния акцентът не е върху креативните, чисто архитектурни хрумвания и решения, защото уредниците му се опирали само върху Закона за публичните поръчки (ЗОП).

Международният конкурс бил по-зле от то зи за ул. " Граф Игнатиев "

За този най-стар площад на София, съгласно Булев, общината в заданието си желае всичко да се извърши по едно и също време – от генералното решение за площада до настилката и плочките. Той счита, че по този начин заложен от Столичната община, " този конкурс е по-зле от този за ул. " Граф Игнатиев ".

" С интернационалния конкурс Столичната община желае да стигне незабавно до план за реализация. Тоест с изключение на общите решения за площада, които характеризират връзката му с градския организъм – е сложена задачата бързо да се стигне и до капиталови решения – отвесна планировка, елементи, настилки, плочки и така нататък ", изяснява Булев.

Площад " Св.Неделя " е доста комплицирано пространство с няколко равнища – археологическо на две равнища при Ларгото, метростанции, наземно равнище, натоварено с трамваи и авто трафик, паркинги, пешеходна зона, сакрално равнище с църквата...

 Площадът в този момент съчетава заплатен паркинг посред пешеходна зона. Има и трамвай, две метростанции...
© Велко Ангелов

Площадът в този момент съчетава заплатен паркинг посред пешеходна зона. Има и трамвай, две метростанции...

Още през 2013 година се бърза с състезанието, с цел да се усвоят европейски средства

Арх. Пламен Братков от " Група Град " предизвестява, че не може да се бърза с плана за площад " Св.Неделя " преди да е направена информационна скица и да е ясно какво ще открият археолозите. Това предизвестие е отправено във връзка първия конкурс за площада, извършен през 2013 година и оказал се несполучлив, заради " мъчно използвани хрумвания в плановете ".

" Градоустройството е необятна тематика, която визира общата визия на града за години напред. Кой аспект по какъв начин да се развива - просвета, технологии, археология, туризъм и други В София за жал липсва цялостна тактика и се работи на парче. Например с площад " Св. Неделя " съгласно основния проектант (тогава Петър Диков) би трябвало да се бърза с плана, с цел да се кандидатства за европейски средства, само че няма авансово направена информационна скица, както и изясненост към археологията изпод. Такива пропуски в заданието не допускат първокласен визионерски резултат ", декларира Братков пред " Дневник ".

Дали от 2013 година нещо се е трансформирало? " Този площад е доста комплицирана задача и би трябвало в чисто методически проект да се спазят разпоредбите на градоустройственото мислене, което минава през две, даже три наложителни етапи. Първата е да се обхване по-голяма градска територия, от тази на самия площад – пешеходната зона на бул. " Витошка ", Ларгото. После да се проектира площадът с близките пространства и чак, когато се откри решение за тях – на размерите и на подземните и наземните равнища, чак тогава, на база това архитектурно решение може да се приказва какви да са плочките, настилките и детайлите ", коментира Булев.

 Площад
© Анелия Николова

Площад " Св. Неделя " е обвързван и с археологическата част на Ларгото.

Като мотив той показва археологическите разкопки пред " София хотел " Балкан ", от които не се знае какви изненади занапред могат да изскочат. Ако това се случи, ще се наложи спечелилият " интернационален " план да се трансформира в ход, както стана с ул. " Граф Игнатиев " и с площад " Св. Александър Невски ", въпреки и по други аргументи. А софиянци и градът не заслужават да преживеят още веднъж тази тъга.

" Това са фактори, поради които ние сме скептични, че те могат да се решат едновременно единствено с този интернационален конкурс. Няма по какъв начин да се съчетае цялата трудност на огромния обсег, на по-малкия обсег и на детайлите – в едно проектантско решение ", обобщава Булев.

Алтернативният конкурс търси свежи градоустройствени хрумвания

Именно това желае да избегне вторият конкурс като наложи етапност – първо да се откри общо решение за площада. Основната му задача е да провокира креативното мислене на млади и на по-опитни архитекти, с цел да открият най-хубавите в градоустройствено отношение планове за този значим площад в историческия център на София. А не да мислят къде какви настилки, пейки, перголи, чешмички и кашпи да разположат, както стана с площадите " Славейков " и " Гарибалди ".

Преди да бъдат премирани от журито, тези планове ще бъдат подложени на необятно публично разискване. Бъдещата им роля в най-лошия случай ще е на авариен вид на победилия план в формалния конкурс. Техните създатели към този момент ги създават и трудът им няма да се възнагради съществено от финансова позиция, акцентира Булев. Те го вършат, с цел да има креативна опция на формалния конкурс.

Първата премия на различния е 5000 лв., а на интернационалния - 70 хиляди лв.. Победителите и в двата състезанието ще бъдат оповестени до 30 ноември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР