От една страна, през юни тази година Apple включи семейството

...
От една страна, през юни тази година Apple включи семейството
Коментари Харесай

Семейството Apple iPhone 15 е станало по-капризно по отношение на взаимозаменяемостта на компонентите при ремонт

От една страна, през юни тази година Apple включи фамилията смарт телефони iPhone 14 в програмата за независим ремонт и в този момент предлага на всички искащи истински аварийни елементи. От друга страна, отварянето на iPhone 15 Pro Max и останалите смарт телефони на Apple от последно потомство сподели, че новите съставни елементи „ пускат корени “ и ремонтът не е толкоз елементарен, колкото преди.

Какви компликациите в ремонта на iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max?

Специалистите на iFixit преди малко получиха достъп до комерсиалните екземпляри на смарт телефоните от Apple от най-новата линия iPhone 15 и откриха, че при iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, достъпът до главната част от вътрешните съставни елементи се прави през отделението на екрана, до момента в който при моделите iPhone 15 и iPhone 15 Plus, това изисква обособяване на задното стъкло от рамката. При двата по-стари модела, сходен ремонт усилва риска от щета на екрана, даже в случай че това включва промяна на батерията. Дисплеят би трябвало да се отдели след нагряване и това усилва риска от странични вреди по кабелите за свързването му.

Попътно, експертите на iFixit са открили, че вътре в iPhone 15 Pro в действителност има модем Qualcomm Snapdragon X70 5G, който употребява интелигентни логаритми за усъвършенстване на скоростта за трансфер на информацията. Както демонстрираха първите проби, този модем може да обезпечи нарастване на скоростта за транспорт на данните с до 24%, спрямо iPhone 14 Pro. Потвърдено е и съществуването на по-капацитивната батерия от 4422 mAh.

Оформлението на фамилията iPhone 15, както обобщават специалистите на iFixit, е станало по-удобно за ремонт, само че Apple към момента усложнява процедурата за самостоятелна промяна на съставените елементи, защото те изискват калибриране и валидиране на софтуера. По-специално, даже в случай че промените доста съставни елементи сред две идентични копия на iPhone 15 Pro Max — да вземем за пример, не можете незабавно да получите работещо устройство, без напъните и намесата на техническата поддръжка на Apple.

В тази връзка, запалянковци хакнаха софтуерната система на Apple и направиха допустимо доста по-евтиното поправяне на ноутбуците Macbook.

Поради тази причина, промяната на екрани и прехвърлянето им сред два идентични iPhone 15 Pro Max докара до частична загуба на функционалност. Същата технология Face ID да вземем за пример спря да работи, както и автоматизираната конфигурация на яркостта на екрана. Смяната на батерията или главната камера ви разрешава да работите без ограничавания, само че непрекъснато се появява предизвестия за съществуването на „ подозрителни “ съставни елементи. Лидарът, селфи-камерата и обвързваните с тях датчици въобще не работят след промяна. Подмяната на високоговорителите и вибрационния мотор, както и на USB-C врата и прилежащите съставни елементи не основава проблеми. Системата за безжично зареждане, след промяна, също не работи без спомагателни операции с присъединяване на техническата поддръжка на Apple.

Каква е оценката за ремонтопригодност на iFixit?

Общо взето, експертите на iFixit оцениха опцията за ремонт на линията смарт телефони iPhone 15 на четири точки от 10, само че това предвид на вероятността за продажбата на истински аварийни елементи за независима подмяна и съпътстващите сервизни указания. Между другото, фамилията iPhone 14, в светлината на последните открития по скалата на iFixit, също спадна от седем на четири пункта, тъй че няма потребност да приказваме за забележителен прогрес или утежняване в поддръжката по отношение на предшествениците на смарт телефоните от серията iPhone 15.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР