Защо пожарите в електромобили са толкова трудни за гасене? Kак

...
Защо пожарите в електромобили са толкова трудни за гасене? Kак
Коментари Харесай

Какъв е рискът от пожар при електрическите превозни средства

Защо пожарите в електрически автомобили са толкоз сложни за гасене? Kак се оправят противопожарните служби и по какъв начин да сведем до най-малко рисковете.

Отразяването в новините на пожарите на електрически автомобили и съпътстващите ги полемики дали електрическите транспортни средства са причина за огромните пожари по света не могат да бъдат подценени.

С бързото повишаване на разпространяването на електрическите транспортни средства по пътищата на Обединеното кралство от ден на ден внимание се обръща на проблемите, свързани с сигурността, които тази нова технология поражда. Най-вече тъй като производителите на коли, публицистите, политиците и необятната общност към момента привикват с тях.

Пожарите при бензиновите и дизеловите коли към този момент провокират единствено прозявки. Нагледали сме се на детонации на кино, в треторазредни екшъни по кабеларките, та даже и по радиото. Един пожар при електрически автомобил обаче провокира доста по-голямо внимание.

Анализът е на autocar.

Светът привиква с този тип технологии и се вкарват протоколи за предотвратяване от бедствия (например на фирмите притежатели на кораби все по-често се споделя да обезпечават корабите си за пожари в електрички).
Ето за какво си коства да се срещнем със статистиката. В последна сметка за какво тези пожари провокират толкоз огромно внимание? Как пожарните екипи се оправят с тях и какво значи това за вас?

Статистика за пожарите в електрически коли във Англия

Пожарите на електрически коли не са постоянно срещано събитие.
По данни на Honeywell Safety and Productivity Solutions 239 пожара, регистрирани в Обединеното кралство от юли 2022 година до юни 2023 година, са свързани с електрически транспортни средства.

Това е 83% нарастване на годишна база. Важно е да се означи, че броят им се е нараснал дружно с възходящото наличие на електрически автомобили по пътищата. Междувременно, по данни на Пожарната и избавителна работа на Бедфордшир, към 1898 пожара през 2019 година са били от бензинови и дизелови коли. 54 – от електрически автомобили.

Проучване на Шведската организация за цивилен изключителни обстановки открива, че вероятността от запалване на електрически автомобили е 20 пъти по-малка от тази на колите с ДВГ.

Допълнително изследване на същата организация и американски осигурител открива, че единствено 25 от 100 000 EV претърпяват вреди от пожар.

За съпоставяне, 1530 на 100 000 автомобила с ДВГ претърпяват някаква форма на пожар, а хибридните транспортни средства страдат от доста по-висок риск – 3475 на 100 000. Изненадваща информация. Евангелистите на хибридите да издигнат вежда и да си го запишат.

Защо пожарите на електрически автомобили притеглят толкоз доста внимание?

Пожарите на електрически коли притеглят нараснало внимание по доста аргументи. Технологията е нова. Освен това те са комплицирани за гасене. Разпознават се по мощно токсичния облак от пушек, съпроводен от съскащ звук и мощно ориентирани струи, последвани вероятно от детонация. 

Пожарите на електрически коли също по този начин са извънредно сложни за потушаване. Мислите, че е сподавен, а по-късно избухва още веднъж часове, дни или даже седмици по-късно.

Като се има поради всичко това, не е чудно, че хората стартират да се тормозят от пожарите в електрическите автомобили.

Как пожарните екипи се оправят с пожари на електрически транспортни средства

Противопожарните служби създават нови тактики за справяне с пожари, провокирани от електрически коли. 

Пожарната и избавителната работа на Бедфордшир да вземем за пример разгласи, че след всеки случай, конфликт на пътя или пожар, в който взе участие електрически автомобил, „ един от нашите пожарни коли ще последва автомобила за възобновяване назад до мястото за разтоварване в двора, с цел да помогне при възможни пожари “. 

Службата също по този начин заяви, че е създала специфична нова система. Тя разрешава на пожарните екипи да дефинират какъв модел електрически автомобил е забъркан в случая и къде се намират неговата батерия и изолиращите ключове. 

Експертите не са единомислещи по въпроса по какъв начин най-добре да се оправят с пожар в електрически автомобил. Като цяло общоприетият метод е потреблението на големи количества вода за изстудяване на акумулаторната батерия (въпреки че това няма да предотврати повторното експлоадиране на пожара).

Противопожарно одеяло за потушаване на пламъците и съоръжение за пожарникарите, което да ги защищити от токсичния облак от пари. Или това, или просто оставяте пожара да самоизгори. 

Опитите за задушаване на огъня с инертни газове са неефективни

Тъй като става въпрос за химически пожар, той не се нуждае от О2. Междувременно околният регион би трябвало да се ревизира за изхвърлени акумулаторни кафези. Те биха могли да бъдат изхвърлени от акумулаторния блок при детонацията и да се самозапалят по-късно. 

След преодоляване на последствията изгорелият електрически автомобил би трябвало да се в профил и да се депонира в комплекс, надалеч от здания и други транспортни средства. Около 25 % от пожарите на сметища са породени от отработени литиево-йонни акумулатори. По-радикалните стъпки включват потапяне на автомобила във вода, само че не и в морска вода, защото може да се освободи хлорен газ.

Означава ли рискът от пожар, че електрическите коли са рискови?

Всичко това звучи много обезпокоително и е добра причина да не си купувате електрически автомобил. Пол Кристенсен, професор по чиста и приложна електрохимия в университета в Нюкасъл и старши консултант на Националния съвет на пожарникарите, желае да разсее страховете по отношение на пожарната сигурност на електрическите автомобили, изключително като се имат поради преимуществата, които предлага технологията.

„ Като човек, който е помагал на Nissan при основаването на завода за акумулатори, в случай че можех да си го разреша, на следващия ден щях да имам Nissan Leaf “, споделя той. Не е належащо да се тормозим от дребните случаи на пожари, свързани с електрически транспортни средства. В същото време би трябвало да сме наясно:

„ Литиево-йонната батерия съхранява голямо количество сила в доста малко пространство. От 2008 година насам разпространяването на такива акумулатори изпревари оценяването на техните опасности. Тичаме, с цел да наваксаме и в един миг ще го създадем. “

Като част от акцията си за възстановяване на осведомеността за риска от пожар при електрическите транспортни средства измежду чиновниците, които реагират на първа помощ, Кристенсен до момента е направил презентации пред 30 от 50-те противопожарни служби в Обединеното кралство, както и пред противопожарни служби в Европа, Австралия и Нова Зеландия. 

Всяка своя лекция той стартира с изложение на структурата на литиево-йонна батерийна клетка 

Парченце алуминий, наречено катод, е покрито с мастило от разбъркан железен оксид.

До него има парче мед, покрито с графит, наречено анод. Между тях е ситуиран нежен перфориран пластмасов сепаратор, пропит с органически разтворител. Той съдържа малко количество материал с различен състав. Този състав, което е тревожно, е прочут единствено на производителя на клетките.

В взаимозависимост от това дали батерията се зарежда или разрежда, литиевите йони се движат от или към катода и анода. 

След това професорът сервира на аудиторията си от пожарникари първия потрес. При цялостно зареждане една клетка съдържа 4,2 V заряд, само че даже когато е празна, тя към момента съдържа 2,5 V.

Nissan Leaf има от към 192 кафези в 24 модула. Tesla Model S – повече от 7000 в 16 модула. Това е доста сила, когато знакът за зареждане на автомобила демонстрира, че няма такава.

Пълни или „ празни “, рискът от неконтролируемо приключване на тази сила съгласно някои учени води до „ термично бягство “. Това е когато топлината и газовете подхранват още по-високи температури и още повече газове, в това число водород и О2, в самоизпълняващ се цикъл, до момента в който клетките стартират да горят и да се пръскат.

Образува се отровен облак от пари, който носи със себе си риск от дефлаграция. След като стартира термичното бягство, никоя система за ръководство на акумулатора или комутатор не може да го спре.

„ Пожарът в батерията може да бъде следен, само че не може да бъде сподавен “, споделя Кристенсен.

Той показва с проби по какъв начин пробиването или повреждането по различен метод на акумулаторната батерия, да вземем за пример при злополука, може да докара до нейното запалване. „ Ако корпусът на батерията на електрическия автомобил е хлътнал, би трябвало да приемете, че към този момент е рисков “, споделя той.

Aкумулаторните акумулатори се възпламеняват при прегряване

Известно е, че акумулаторните акумулатори се възпламеняват при прегряване и при зареждане. Още по-тревожно е, че пожарът в батерията може да избухне непринудено. Едно от вероятните пояснения е замърсяване даже единствено на една клетка по време на производството.

„ Дори при най-опитните и прецизни производители се случва дефектни електрически кафези да преминат през техните доста деликатни системи за надзор на качеството “, споделя Кристенсен. 

Пламъкът на батерията е като горелка, която бързо ще възпламени всичко по пътя си, заради което Кристенсен желае от препоръките и други организации да обмислят рисковете за сигурността на електрическите автомобили в подземните паркинги, както и в автобусните депа, където транспортните средства са паркирани едно до друго.

„ В Германия три автобусни депа се възпламениха през последните към шест месеца “, споделя той. „ Тунели, фериботи, паркинги, товарни кораби, пренасящи електрически транспортни средства. Всички места, на които се намират електрически транспортни средства, би трябвало да се преглеждат като риск за сигурността и да се вземат съответните ограничения. “

Той се тревожи и за класическите коли, които се преоборудват, с цел да работят с употребявани литиево-йонни акумулатори. „ Никой не знае какъв брой безвредни са използваните литиево-йонни акумулатори и към момента не е създаден общоприет тест, който да ни каже това “, споделя той.

„ Някои батерии се връщат на пазара, откакто са били извадени от незаконни работилници. Колко безвредни са те? Има доста проучвания за сигурността на литиево-йонните акумулатори, само че всички би трябвало да се свържат, тъй като сега сме на дъното на една доста стръмна крива на образованието. “ 

Когато всичко друго се провали…

За електрически автомобили, които горят или има заплаха да се възпламенят по този начин, противопожарната работа в Копенхаген, Дания, е създала решение за задържане на транспортни средства, инсталирано на камион, на фотографията горе.

Тлеещият електрически автомобил се спуска в контейнера, който по-късно се качва на камион с плосък ръб. Дюзите в пода и в профил на контейнера разрешават да се изпомпва вода в него. След като се изпълни, контейнерът и автомобилът се извозват до безвредно място за предпазване и се оставят, евентуално за седмици, до момента в който автомобилът престане да съставлява заплаха. Ако всичко е наред, водата се филтрира и обработва, с цел да може да се изхвърли безвредно.

В един миг гъстотата на електричките ще е задоволително огромна, с цел да сме очевидци и на конфликти електричка в електричка. Тогава просто ще би трябвало да удвоим горепосочените старания по две. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР