Кой сложен многоклетъчен организъм би могъл да оцелее в близост

...
Кой сложен многоклетъчен организъм би могъл да оцелее в близост
Коментари Харесай

Тези дървета са оцелели след взрива на атомната бомба в Хирошима – те все още са живи!

Кой комплициран многоклетъчен организъм би могъл да оцелее наоколо до епицентъра на детонацията на атомна бомба? Повечето хора евентуално биха дали отговор, че никой, само че в действителност това не е правилно. Когато атомната бомба е хвърлена върху Хирошима, към 140 000 души умират на място, а повече от 60 000 здания са разрушени или мощно развалени. Само на няколкостотин метра от мястото на гърмежа обаче някои дървета съумяха да оцелеят. И което е най-изненадващо, те не престават да порастват и до през днешния ден, оставайки живи очевидци на тази злополука. Оцелелите дървета са наречени hibakujumoku, което значи „ дървета след нуклеарна война “.

Едно от дърветата, оживели след гърмежа на нуклеарната бомба в Хирошима

Кои дървета са оживели след гърмежа на атомната бомба

Според учените по време на детонацията температурата на повърхността на Земята е била сред 3000 и 4000 градуса по Целзий. Затова телата на хората са били мигновено изпепелени, оставяйки след себе си единствено „ сенки “ върху асфалта. Трябва да напомним, че Хирошима и Нагасаки са били безусловно осеяни с такива „ сенки “ на хора. Нека напомним, че по мощ бомбата, хвърлена върху Хирошима, е била равностойна на едно модерно тактическо нуклеарно оръжие, каквито има прекомерно доста.

Изглежда, че сега на гърмежа нито един жив организъм не е могъл да оцелее. Въпреки това в един парк покрай река Хонкава в региона Нака-ку можете да видите плачеща върба (Salix babylonica), която е била засадена преди Втората международна война. Тя се намира единствено на 370 метра от мястото на експлоадирането на бомбата. Да напомним, че Т-образният мост на Аои е бил определен за цел, тъй като е бил ясно забележим за водача от огромна височина.

Последиците от детонацията на атомната бомба в Хирошима

Стволът на върбата не е издържал на мощната ударна вълна и се е счупил. Дървото обаче не е починало и продължава да основава издънки. Много от тях са се трансформирали в пълноценни браншове. Освен върбата, оживели са и доста други дървета, в това число евкалипт, гинко. То е едно от най-старите дървета на Земята, растящо в Азия. Тези дървета са оживели даже след метеорита, умъртвил динозаврите. И още: ориенталска хурма, череша йошино и няколко други типа. В момента в Хирошима порастват общо 62 дървета хибакуджумоку.

Подобно на плачещата върба, доста други оживели дървета също са получили съществени пострадвания от ударната вълна и последвалия пожар. Но това не им е попречило да оцелеят и до през днешния ден. Но най-интересното е, че доста здания, които са се намирали наоколо до тези дървета, са били тотално разрушени от гърмежа.

Подобна е обстановката и в Нагасаки, втория японски град, който е ударен от атомна бомба през месец август 1945 година В момента в радиус от 4 км от епицентъра на гърмежа порастват минимум 50 дървета хибакуджумоку, както оповестява изданието iftScience.

Евкалиптово дърво, което е растяло на 700 метра от епицентъра на гърмежа

По какъв метод дърветата са оживели след гърмежа на атомната бомба

Разбира се, не всички дървета са съумели да преживеят нуклеарната или по-скоро атомната злополука. Но по какъв начин въобще са съумели да го създадат? Въпреки че короните и клоните им са били развалени, стволовете са оживели, най-малко отчасти, тъй като са с доста по-малка повърхност от стените на постройките. Следователно те са имали доста по-малко противодействие на ударната вълна, което им е дало опция да останат в земята и да продължат да порастват. Що се отнася до високата температура, кората и влагата са им помогнали да я устоят. Външната кора евентуално е била овъглена, само че самите дървета въпреки всичко не са починали.

А какво да кажем за радиацията? В последна сметка дърветата са били изложени на високи дози радиация от детонацията на атомната бомба, както и на радиационни превалявания. Тайната е, че те са по-устойчиви на радиация от хората и животните. Например най-устойчивите дървета, като тополите, могат елементарно да устоят на радиационна доза от 50 Gy (5000 рада).

Дърветата са по-малко податливи на радиацията от хората

Най-чувствителните типове могат да спрат да порастват или даже да умрат при такава доза, само че по-малките дози на облъчване се понасят напълно умерено. също се понасят. Що се отнася до хората, даже 10 пъти по-ниска доза може да докара до съществено радиационно заболяване и гибел. Следователно при положение на нуклеарна война доста дървета евентуално ще оцелеят. Но не и хората.

Накрая, потомците на дърветата Хибакуджумоку към този момент порастват освен в Хирошима. Организацията Green Legacy Hiroshima изпраща семена и разсад от тези дървета в други елементи на света. По оценки на чиновниците й те към този момент порастват в минимум 40 страни по цялата планета. Основната цел на тези растения е да припомнят на хората за трагичните събития от предишното и за недопустимостта те да се повтарят в бъдеще.

Да напомним, че предходната година бяха открити по този начин наречените „ радиоактивни прасета„. Високите равнища на радиоактивен цезий в дивите свине в Бавария бяха свързани освен с детонацията в Чернобил, само че и с атмосферните нуклеарни опити. Но тук става дума за нуклеарна централа, а не за потребление на модерно тактическо, да не приказваме за стратегическо нуклеарно оръжие.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР