Годишно около 800 000 българи се отправят в чужбина на

...
Годишно около 800 000 българи се отправят в чужбина на
Коментари Харесай

На работа в Германия: За какво да внимават сезонните работници?

Годишно към 800 000 българи се насочат в чужбина на сезонна работа в селското стопанство и фабриките.

Мнозина се насочват към Франция, Дания и Германия. Често обаче нашите сънародници се оказват жертва на измами от неточни работодатели.

За какво би трябвало да внимават и от къде могат да получат достоверна информация, в случай че потеглят за Германия?

 Започна розобера: Растенията са уплашени, няма хора за работа на полето Тази събота и неделя 3 мин. Започна розобера: Растенията са уплашени, няма хора за работа на полето  Младите желаят да се върнат в България Новини 2 мин. Младите желаят да се върнат в България  Проучване: Доволни ли сме от заплатата си и боязън ли ни е от ИИ? България 3 мин. Проучване: Доволни ли сме от заплатата си и боязън ли ни е от ИИ?  Започна розобера: Растенията са уплашени, няма хора за работа на полето Тази събота и неделя 3 мин. Започна розобера: Растенията са уплашени, няма хора за работа на полето  Младите желаят да се върнат в България Новини 2 мин. Младите желаят да се върнат в България  Проучване: Доволни ли сме от заплатата си и боязън ли ни е от ИИ? България 3 мин. Проучване: Доволни ли сме от заплатата си и боязън ли ни е от ИИ?

Един от най-големите индустриални синдикати във Федералната република годишно разгласява годишен отчет. Тази година в него се акцентират специфичните регламенти за сезонната работа, които се оказва, че постоянно са в интерес на работодателите.

Снимка: btvnovinite.bg

Новите разпореждания разрешават на работодателите в Германия да усилват дневното работно време на 20 часа, вместо нормалната горна граница от 10 часа, както и да приспаднат разноските за настаняване и храна от минималната работна заплата.

Въпреки подобренията в качеството на жилищата, в които сезонните служащи са настанявани, както и въвеждането на цифрови системи за следене на работното време, проблемите в този бранш са надалеч от позволени.

Снимка: iStock

Една от най-честите злоупотреби в този вид претовареност е неплащането на минималната заплата и несъответстващото здравно обезпечаване. Например при започване на годината земеделските производители в Баден-Вюртемберг са били санкционирани с 200 000 евро, тъй като са измамили служащи по прибирането на реколтата с минималната работна заплата. Въпреки контролът, който се постанова, сходни истории са постоянно срещани.

Снимка: btvnovinite.bg

Затова синдикатите предизвестяват българите, които са решили да заминат за сезонна работа зад граница, деликатно да се осведомят за своите права. Те акцентират, че служащите би трябвало детайлно да прегледат трудовия си контракт, преди да го подпишат. В него наложително би трябвало да са упоменати работното време, трудовото възнаграждение, изключителният труд, почивката и общественото обезпечаване.

Сезонните служащи в Германия имат право на равно отнасяне и идентични условия на труд като всички други в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

Всеки, който има потребност от помощ, може да се обърне към синдикални организации. Отскоро съществува и особено мобилно приложение, което показва най-важните проблеми на служащите в чужбина посредством дребни видеоклипове, както и контакти на синдикални организации в чужбина и в България, които имат подготвеност за подпомагане при зародил проблем.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР