Определено е важно да знаете какви съставки в козметиката са

...
Определено е важно да знаете какви съставки в козметиката са
Коментари Харесай

Най-ефективните съставки в козметиката от А до Я

Определено е значимо да знаете какви съставки в козметиката са подобаващи за вашата кожа, също по този начин е значимо да я поддържате красива и здрава.

От позиция на сигурността, единствено част от това, което се ползва локално, фактически се всмуква. Това обаче не значи, че би трябвало да употребявате тези артикули на сляпо.

Съставки в козметиката предизвикващи сензитивност

Има няколко съставки в козметиката, които провокират по-голяма сензитивност на кожата при някои хора. Те включват парабени, фталати, сулфати и формалдехид – някои от които работят като консерванти.

Например, в случай че знаете, че имате сензитивна кожа, може да желаете да избягвате артикули, които съдържат тези съставки.

Тези съставки постоянно са определяни като сътрудници, които евентуално могат да нарушат хормоните, по тази причина те са подложени на критика за множеството странични резултати, свързани с кожата. От своя страна FDA е анализирала доста от тези съставки и е стигнала до заключението, че нито фталатите, нито парабените съставляват заплаха за здравето.

Обърнете внимание обаче, че някои съставки не са подобаващи за приложимост по време на бременност, съгласно Американската академия по дерматология (AAD). Те включват медикаментите за акне изотретиноин, тазаротен и спиронолактон, плюс ретиноиди, повишаващи колагена.

Попитайте вашия кожен лекар за артикули, които предлага за вашия вид кожа и кожни проблеми, и попитайте дали има положителни клинични проби, които да демонстрират резултатност и липса на раздразнение.

Парабени

Семейство химикали, които работят като консерванти, тази група съставки включва метилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен и етилпарабен. Парабените могат да бъдат дразнещи за някои. Но по-голямото безпокойствие е, че парабените могат да нарушат някои хормони в тялото. FDA отбелязва, че сега няма информация, която да потвърждава, че парабените в продуктите за грижа за кожата и козметиката са рискови за вашето здраве, само че прибавят, че изследванията не престават.

Фталати

Тези химикали – изключително диетил фталат (DEP) – са друга спорна съставна част. В козметиката DEP работи като разтворител за аромати. Докато акцията за безвредна козметика маркира фталатите като ендокринни разрушители и ги свързва с рака, FDA споделя, че няма открит риск за здравето от излагане на тях.

Натриев лаурил сулфат

Това е пенообразуваща и емулгираща съставна част, която нормално се среща в сапуни и почистващи препарати. Сулфатите нормално са безвредни, когато се употребяват в козметиката, само че носят невисок риск от раздразнение.

Формалдехид

Това е консервант, който предотвратява развиването на плесен и бактерии в продуктите. Когато се употребява в целесъобразните граници, прегледът на козметичните съставки го афишира за безвреден

Най-ефективните съставки в козметиката от А до Я

В последна сметка проявявайте здравословна доза песимизъм. Опознайте кожата си и разпознайте, в случай че нещо не работи за вас. Това знание стартира с това какво тъкмо има във вашите артикули за грижа за кожата. Ето един комфортен разбор на известни фешън думи и съставки.

Алантоин

Това растително съединяване работи като залъгалка за кожата заради своите лечебни свойства. Често ще го намерите прибавен към артикули, с цел да успокои кожатa и да понижи раздразнението.

Алфа хидрокси киселина (AHA)

Тези киселини ексфолират външния пласт на кожата, изглаждат фините линии и бръчки и усъвършенстват текстурата и тонуса на кожата. Гликоловата киселина и млечната киселина са двете най-често срещани AHA, употребявани в продуктите за грижа за кожата. След тях се подреждат лимонена киселина, хидроксикаприлова киселина и хидроксикапринова киселина. AHA покачват чувствителността на кожата към слънцето, тъй че постоянно би трябвало да употребявате и слънцезащитни артикули, когато AHA са част от вашата рутинна грижа за кожата.

Алфа липоева киселина

Антиоксидант, който защищава от увреждане от свободните радикали, усъвършенства тонуса и възвръща вредите по гладките линии. Алфа липоевата киселина е наречена „ чудото в буркан “.

Алфа-токоферол

По-просто казано витамин Е. Този подхранващ витамин е антиоксидант, който обезврежда увреждащите свободни радикали.

Аминокиселини

Градивните детайли на протеини като колаген, някои от които укрепват еластичността на кожата и оказват помощ за попречване на образуването на линии и бръчки.

Арбутин

Арбутин – производно на хидрохинон работи за изсветляване на кожата и лекуване на хиперпигментация.

Аскорбинова киселина

Обикновено известна като витамин С, тя се появява в доста формулировки срещу стареене като защитно средство за кожата и възстановяващ антиоксидант, съгласно обзор, оповестен през октомври 2019 година в Cosmetics. Тя също по този начин работи като консервант, който защищава избрани козметични артикули от разграждане.

Avobenzone

Обърнете бутилка слънцезащитен крем и може да намерите тази химическа съставна част в листата. Той пази кожата посредством попиване на UVA лъчи. UVA радиацията способства за стареенето на кожата и рак на кожата.

Масло от авокадо

Тази дейна съставна част е цялостна с подхранващи кожата витамини A, C, D и E. Предишни изследвания, извършени върху плъхове, демонстрират, че маслото от авокадо може да помогне за ускорение на заздравяването на рани и увеличение на производството на колаген, съгласно публикация, оповестена през януари 2018 година в International Journal of Molecular Sciences.

Азелаинова киселина

Тази съставна част убива бактериите, причиняващи акне, когато се добави към кремове за пъпки, и понижава зачервяването и успокоява кожата, когато се намира в гелове и пяна, които лекуват розацея. Азелаиновата киселина се предлага се с рецепта и без рецепта.

Bakuchiol

Бакучиол е съставна част на растителна основа е по-нежна опция на обичайните ретиноли. Той може да понижи появяването на бръчки и хиперпигментация, само че може да е по-малко евентуално от ретинола да аргументи парене и лющене.

Бензофенон

Това е различен постоянно срещан химически UVA-абсорбиращ слънцезащитен сътрудник. По-конкретно, EPA отбелязва, че е част от група, която включва оксибензон и сулизобензон. Някои хора може да открият, че слънцезащитните артикули на химическа основа, изключително тези с бензофенони, е по-вероятно от минералните слънцезащитни артикули да причинят раздразнение на кожата.

Бензоил пероксид

Използван в местни препарати за измиване и кремове за акне, той понижава възпалението и убива бактериите, които водят до обриви, съгласно PubChem. Предупреждение: Ще избели вашите облекла и кърпи.

Бета хидрокси киселина (BHA)

Подобно на AHA, BHA ексфолират мъртвите кожни кафези от повърхността на кожата, съгласно. Но за разлика от AHA, BHA са маслоразтворими, което значи, че могат да обхванат по-дълбоко в порите и да ексфолират мъртвата кожа, насъбрана вътре, което понижава появяването на пори и черни точки. Салициловата киселина е най-разпространеният BHA.

Кофеин

Кофеинът е растително съединяване. Подхранва кожата и е постоянно срещана съставна част в кремове и гелове за под очите заради противовъзпалителния си резултат. Намалява подпухналостта и свива кръвоносните съдове, с цел да понижи тъмните кръгове.

Camellia Sinensis Leaf Extract

Просто казано, това е дестилат от листа на зелен чай. Той работи като антиоксидант, хидрататор и мирис.

Серамиди

Тези липиди (или мазнини) естествено построяват кожната преграда, която предотвратява загубата на вода от кожата. Следователно локалното използване на козметика със серамиди може да помогне за възобновяване на бариерата, поддържане на хидратацията и блокиране на дразнителите.

Колоидна овесена каша

Често употребена в артикули за сензитивна кожа, колоидната овесена каша се прави от овесени ядки, които са смлени на тънък прахуляк. Успокоява, като построява кожната преграда и защищава от дразнители и има противовъзпалителни свойства.

Диетаноламин (DEA)

Това съединяване работи като емулгатор, разпенващ сътрудник или pH контролер. DEA и обвързваните с него съставки се дефинират като евентуално токсични и дразнещи. Но FDA споделя, че DEA и обвързваните с него съставки наподобява не съставляват риск за хората, когато се употребяват в козметиката.

Диметикон

Произведен от силиций (естествено срещащ се елемент), диметиконът е овлажняваща съставна част, която задържа водата в кожата. Намира се в кремове, лосиони и сапуни.

Етилов алкохол

Известен също като алкохол, той служи като кръвоспиращ сътрудник и антимикробен сътрудник, когато се употребява в артикули за грижа за кожата. Може също по този начин да промени качеството на крайния артикул (например неговата текстура или дебелина).

Мастни киселини

Те могат да се появят под няколко имена в листата на съставките: глицериди, стероли, фосфолипиди, омега 3 и омега 6. Те предотвратяват загубата на вода от кожата, тъй че постоянно се прибавят към овлажнители. Те също по този начин сгъстяват продуктовите формули.

Ферулова киселина

Според минали проучвания, това е антиоксидант, извлечен от оризови трици; ще намерите ферулова киселина в серуми срещу стареене, овлажнители и процедури за подмладяване.

Аромат

Различни химикали придават аромата на продуктите за грижа за кожата. При някои хора те могат да провокират раздразнение. Тези с сензитивна кожа или болести като розацея би трябвало да избират артикули без аромати.

Глицерин

Като захарен алкохол, глицеринът извлича влагата от околната среда и я изтегля в кожата. Поради ролята си на първокачествен хидратант, той е третата най-разпространена съставна част, употребена в продуктите за персонална хигиена (след водата и ароматите).

Гликолова киселина

Гликоловата киселина е постоянно срещана AHA, която ексфолира кожата за по-ярък и равен загар. Може също да помогне за лекуване на акне и хиперпигментация. Не забравяйте да го употребявате със SPF, защото може да усили чувствителността към слънцето.

Glycyrrhiza Glabra

Това е точното име на женско биле. Екстрактът от корен от женско биле може да помогне при проблеми с пигментацията. Може да работи и като успокояваща кожата съставна част.

Хиалуронова киселина

Това е захарна молекула, която съществува естествено в тялото ви. Това е овлажнител срещу стареене и запълване на кожата, който всмуква вода до 1000 пъти повече от тежестта си. Може да видите хиалуронова киселина посочена на етикетите като натриев хиалуронат или калиев хиалуронат.

Хидрохинон

Съставка за изсветляване на кожата, която инхибира тирозина, ензим, участващ в производството на меланин. Използва се за лекуване на хиперпигментация, в това число мелазма, възрастови петна и белези от акне.

Kojic Acid

Алтернатива на хидрохинона на основата на гъби е ориентиран към обезцветяването посредством инхибиране на производството на пигмент.

Млечна киселина

Тази AHA може също да се появи в продуктите за грижа за кожата като „ лактат “ (калциев лактат или натриев лактат). Млечната киселина е постоянно срещана в продуктите срещу стареене, тъй като ексфолира, с цел да усили яркостта, изравни тена, и притегля вода в кожата, като я хидратира.

Ланолин

Восъчно вещество, отделяно от овце, тази мастна съставна част е мощно овлажняваща.

Ликопен

Много червени плодове и зеленчуци (като домати, дини и папая) съдържат този защитаващ и възстановяващ кожата антиоксидант.

Мед от манука

Заслужаваща шума съставна част, този мед, роден в Австралия и Нова Зеландия, запечатва влагата в кожата. Освен това работи като антибактериално и противогъбично средство.

Метилпропандиол

Дълго име за съществена функционалност — тази съставна част е включена в продуктите за грижа за кожата като разтворител (т.е. вещество, в което други субстанции могат да се разтворят).

Минерална вода

Всяка вода съдържа минерали, които варират според от източника на водата.  Например твърдата вода, която може да остави останки по ръцете ви е с високо наличие на калций, съставна част, която може да навреди на външния пласт на кожата. Минералната (или „ минерализираща “) вода, намираща се в мъглата за лице, въпреки това, съдържа селен, което може да обезпечи противовъзпалителни изгоди, които спомагат за усмиряване, усмиряване и хидратиране на ядосаната кожа. Минералната вода може да бъде изключително потребна, в случай че имате сензитивност на кожата или лицеви болести като розацея.

Ниацинамид

Ниацинамид прочут също като витамин B3 и никотинамид. Този витамин, когато се употребява локално, може да помогне за подсилване на кожната преграда, с цел да усъвършенства равнищата на влага и да понижи появяването на разширени пори.

Пантотенова киселина

Друго име за витамин B5, тази съставна част укрепва кожната преграда, с цел да спре загубата на вода. Най-често се среща в лосиони, кремове и серуми.

Пептиди

Това са вериги от аминокиселини, които са градивните детайли на протеините в кожата (като колаген, еластин и кератин), които оказват помощ на кожата да остане стегната и еластична. Поради тази причина пептидите могат да оказват помощ за понижаване на признаците на стареене на кожата.

Вазелин

Това е вашият общоприет вазелин. Гъстото, лепкаво вещество образува преграда върху кожата, която задържа влагата. Използвайте го за поощряване на заздравяването на дребни рани, лекуване на напукани устни и лющещи се клепачи, хидратиране на ноктите, попречване на търкане и лекуване на обрив от пелени.

Ретиноиди

Ретиноидите са производни на витамин А, употребявани в артикули срещу стареене и срещу акне. Ретиноиди като третиноин, тазаротен и адапален оказват помощ за стимулиране на производството на колаген и лекуване на акне и се оферират по рецепта или в препарати без рецепта. Имайте поради, че ретиноидите не са подобаващи за приложимост по време на бременност.

Ретинол

Ретинол е производно на витамин А без рецепта, ретинолът е по-слаба форма на ретиноид. Може да го видите посочен на опаковката като ретинил палмитат или ретиналдехид.

Рамноза

Тази профилирана захарна молекула, получена от растения, работи като делегат, с цел да помогне за стимулиране на клетъчната интензивност в кожата. Резултатът е ускорено произвеждане на колаген и еластин, което от своя страна уплътнява основата на кожата и се бори с крепкавостта, бръчките и фините линии. Рамнозата може също да защищава от сгъстяване на колагеновите нишки, което се случва с възрастта.

Rosmarinus Officinalis

Извлечено от розмарин, това растение предлага антиоксидантни и антимикробни свойства.

Салицилова киселина

Тази BHA оказва помощ за отпушване на порите и понижаване на зачервяването и подуването, което я прави известна добавка към продуктите срещу акне. Салициловата киселина може също по този начин да помогне за лекуване на кожни болести като псориазис, пърхот, мазоли и други, като омекотява и отстранява мъртвите кожни кафези.

Силициев диоксид

Минерал, намиращ се в глина и гранит, силициев диоксид прави смесите по-плътни и по-абсорбиращи.

Натриев бензоат

Използва се като консервант и в ароматни формули, прочут също като бензоена киселина.

Натриев лаурил сулфат

Това е пенообразуваща и емулгираща съставна част, която нормално се среща в сапуни и почистващи препарати. Сулфатите нормално са безвредни, когато се употребяват в козметиката, само че носят невисок риск от раздразнение.

Сквален

Ще намерите сквален в маслата, които естествено участват в кожата ви. Добавя се към продуктите като средство за поддържане на кожата, което я прави мека и гладка. Когато скваленът се хидрогенира, той се трансформира в сквалан, който е по-ефективна и устойчива на предпазване съставна част.

Сяра

Химичен детайл, сярата се оправя с акнето (от червени, гневни пъпки до черни точки и бели точки), като се насочва към бактериите, произвеждащи пъпки, ексфолира кожните кафези, които запушват порите, и управлява мазнината.

Титанов диоксид

Обикновено се среща в минералните слънцезащитни кремове, титановият диоксид работи за „ отразяване, разпространяване и попиване на UVA и UVB лъчите “.

Вода

Ще намерите водата като съществена съставна част в множеството артикули за грижа за кожата, от почистващи артикули и кремове до грим и овлажнители. Това е елементарен разтворител на дейни съставки и когато се смеси с масло, придава на кремовете за кожа тяхната копринена текстура.

Цинков оксид

Подобно на титановия диоксид, това е друга слънцезащитна съставна част, която физически блокира UV светлината. Минералните слънцезащитни съставки нормално са по-нежни към кожата, тъй че са доста подобаващи за сензитивен загар и се включват в доста слънцезащитни кремове за бебета.

Най-ефективните съставки в козметиката от А до Я – Обобщение

В резюме разбирането на съставките и познаването на кожата ни, е най-ефективния и безвреден метод избор на вярна и безвредна козметика и постигането на здрава и красива кожа.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР