Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли,

...
Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли,
Коментари Харесай

Под заплахата на ПП-ДБ от извънредно заседание: кабинетът върна 11 на сто ръст на пенсиите

Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли, Надзорният съвет на Националния застрахователен институт гласува това мое предложение.

Това разгласи във вторник служебният обществен министър Ивайло Иванов пред публицисти.

Така след напън от ПП-ДБ и под опасността от свикването на изключително съвещание на Народното събрание, за каквото упорстваха от обединението, служебното държавно управление внезапно се засилва и бързо върна " изгубилия се " при изчисленията на Национален осигурителен институт, учредени на настоящите данни. В резултат пенсионерите резервират обещаните им преди месеци 11 % нарастване главно с помощта на надцакването по време на предизборната акция. В неделя от ПП-ДБ желаеха изключително съвещание на Народно събрание по въпроса и да се изясни за какво Национален осигурителен институт желае да смъкна процентът на 10 на 100. В понеделник последва светкавична реакция на премиера Димитър Главчев, както и на обществения министър Ивайло Иванов (който с изключение на друго е досегашен шеф на НОИ).

Днес Иванов уточни, че само Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), изразявайки други претекстове за статута на Надзорния съвет, са дали своят вот с " въздържал се ". Според изявление на Васил Велев от през вчерашния ден настоящият % бил в действителност под 10 на 100.

Надзорният съвет е органът, който взима решение с какъв брой да се осъвременят пенсиите, напомни министърът в отговор на въпрос дали е редно Народното събрание да има изключително съвещание по въпроса с нарастването на пенсиите. Коалицията „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) внесе искане за привикване на изключително съвещание на Народното събрание на 15 май, сряда. 

Решението на Надзорния съвет е дефинитивно, той е органът, който ръководи средствата на Национален осигурителен институт, акцентира Иванов. Не смятам, че е належащо народните представители и изобщо политиците сега да въздействат върху взимането на решенията на един самостоятелен орган, разяснява още министърът. Той уточни, че " няма нищо такова " на въпрос дали отпущането на великденските добавки е можело да повлияе на нарастването на пенсиите. Едното няма нищо общо с другото, съобщи Иванов. 

Министърът разгласи, че Мария Минчева, като представител на работодателските организации, е била определена на днешното съвещание за ръководител на Надзорния съвет, а Ася Гонева от синдикатите - за зам.-председател. Калина Петкова също е определена за зам.-председател от държавната квота. 

След породили се обществени мнения за опцията нарастването да бъде по-ниско от плануваното, вчера сутринта служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов разгласи, че ще предложи актуализацията на пенсиите да бъде с 11 %, както е признато в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година Той сподели, че има нужните за това средства. Това увери и служебният министър председател Димитър Главчев, представен от пресслужбата на Министерския съвет.

  " Пенсиите ще бъдат изплатени с нарастване в размер на 11%, макар че по „ швейцарското предписание “ размерът на нарастването е единствено 10% ", заяви той.

В късния следобед бе даден и брифинг, на който Главчев изясни, че хората, които имат право на пенсии, ще получат нарастване с 11%, а не както е по правилото в Кодекса за обществено обезпечаване. Всички планове демонстрират, че няма причина да не бъдат увеличени пенсиите с 11%, удостовери и министър Ивайло Иванов. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР