Държавният департамент на САЩ подкрепи продължаването на диалога по спорните

...
Държавният департамент на САЩ подкрепи продължаването на диалога по спорните
Коментари Харесай

САЩ подкрепиха диалога между Скопие, София и Атина

Държавният департамент на Съединени американски щати поддържа продължаването на разговора по противоречивите въпроси сред Северна Македония и съседките ѝ България и Гърция.

Изявлението идва в отговор на въпрос на македонската редакция на Voice of America дали България заплашва американски и западни ползи, като блокира присъединението на Скопие към Европейски Съюз поради исторически искания.

" Подкрепяме продължаването на разговора сред Северна Македония и България, който е заложен в общия ангажимент за бъдещето на Северна Македония като пълновръстен член на Европейски Съюз ", обявиха от пресслужбата на Държавния департамент.

Вашингтон също по този начин прикани за продължителни старания и промени, нужни за постигането на прогрес в присъединението и пълноправното участие на Северна Македония в Европейския съюз.

Македонската секция на VOA напомня, че София упорства за включването на българите в Конституцията на страната като авансово изискване за започване на договаряния за присъединение към Европейския съюз.
България, Гърция и Европейска комисия реагираха
В понеделник президентът Румен Радев и служебният министър председател Димитър Главчев обявиха в обособени изказвания, само че по едно и също време, че изказванията и държанието на представители на Скопие опонират на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, както и на други подписани интернационалните контракти. 

Българската реакция пристигна, откакто новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова съобщи, че ще зачита Конституцията и ще отстоява независимостта на Македония, употребявайки името на страната отпреди подписването на Преспанското съглашение с Гърция от 2018 година. Това стана при встъпването ѝ в служба в Скопие в неделя. 

Атина също реагира, като свърза напредъка на Северна Македония към Европейски Съюз с цялостното използване на Преспанското съглашение, наблягайки смисъла на „ потреблението на конституционното име на страната “. След подписването на документа през 2018 година Гърция поддържа вероятностите на съседката си за присъединение към НАТО и Европейски Съюз.

Европейската комисия също популяризира изказване след думите на Силяновска-Давкова.  
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР