Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел получи в понеделник

...
Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел получи в понеделник
Коментари Харесай

Габриел отиде с Денков да вземе мандата от Радев. ГЕРБ и ПП-ДБ ще преговарят до вторник

Номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел получи в понеделник от президента Румен Радев проучвателния мандат за сформиране на държавно управление. Тя има период от една седмица, с цел да го върне изпълнен с предложение за състав на Министерския съвет (МС).

Габриел отиде в президентството дружно с досегашния министър председател от " Продължаваме промяната – Демократична България " (ПП-ДБ) Николай Денков . След това двамата споделиха пред медиите, че договарянията сред двете обединения не престават. Последната позиция на ГЕРБ е, че те ще продължат единствено още 24 часа. След това Габриел ще върне на Радев изпълнен мандат.

На 6 март Денков по силата на предварителната сделка сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ от предходната пролет за ротационно държавно управление. Тя планува промяна на премиера и ръководителя на Народното събрания след 9 месеца.

През последните десетина дни представители от ГЕРБ и ПП-ДБ договарят за сформиране на общо държавно управление. Двете обединения запазваха безмълвие до неделя вечерта, когато дадоха, с цел да кажат, че договарянията са в задънена улица. От изказванията им стана ясно, че ГЕРБ упорства за равнопоставеност на броя министри в кабинета, а ПП-ДБ - за сключване на съглашение за промени.

След връчването на мандата от президента Радев на Габриел обаче, тя и Денков споделиха пред медиите, че договарянията за ротацията не престават. Номинираната от ГЕРБ за идващ министър председател посочи, че чака в идващото денонощие да бъде подписано съглашение за взаимното им ръководство с ПП-ДБ. По думите ѝ това ще се договаря в пакет дружно с бъдещия състав на Министерски съвет.

Междувременно в медиите следено с министри от възможния предстоящ кабинет. Денков сподели, че ПП-ДБ го вижда едвам в този момент и добави, че в него има неприемливи имена.

Въпросният лист съдържа седем нови министри. Христо Гаджев (ГЕРБ) е препоръчан за министър на защитата, Деница Сачева (ГЕРБ) - за министър на труда и обществената политика, Красимир Вълчев (ГЕРБ) - за министър на образованието, Росен Желязков (ГЕРБ) - за министър на нововъведенията, Жечо Станков (ГЕРБ) - за министър на енергетиката, Ивелина Василева (ГЕРБ) - за министър на околната среда и водите, а Катя Панева (ПП-ДБ) - за министър на опазването на здравето. Останалите министри в изтеклия лист са от досегашния кабинет.

Малко след изказванията на Габриел и Денков пресцентърът на ГЕРБ изпрати позиция, съгласно която договарянията с ПП-ДБ ще продължат до 12:00 часа във вторник. След това Габриел ще върне мандата на президента с препоръчан състав на държавно управление.

По-рано в понеделник съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков предложи мандатът да бъде получен от ГЕРБ и договарянията сред двете страни да продължат през идващите 7 дни. По конституция в подобен период мандатоносителите би трябвало да го изпълнят или върнат. ГЕРБ отхвърли предлагането.
 Обяснено. Как тъкмо ще се случи ротацията  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Според различен от съпредседателите на обединението ПП-ДБ - Христо Иванов , има късмет за сформиране на държавно управление, " стига да има разсъдък и отговорност ".

" Поемам мандата с възприятие на отговорност, че България има потребност от непоклатимост, която се гради на ясни правила, на гласност, на споделена отговорност и на равнопоставеност на тези, които вземат решение да носят отговорността за България ", сподели Габриел, откакто Радев ѝ връчи мандата.

В неделя вечерта договарящите от ГЕРБ споделиха, че има изискване, с цел да продължат взаимното си ръководство с ПП-ДБ, само че желаят да получат равнопоставеност в кабинета. Малко по-късно от ПП-ДБ споделиха, че повода за прекъсването на договарянията е отвод на ГЕРБ да подпише съглашението, с което да се прецизират промените в правосъдната власт, попълването на регулатори и смяната в службите.

В петък сподели, че в случай че до понеделник не бъде контрактуван състав на ново държавно управление, в което ГЕРБ да има по-голямо наличие, ще се стигне до нови изключителни парламентарни избори.

Кабинетът на Денков управляваше с поддръжката на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Предварителното съглашение сред първите две обединения планува ротация на премиерския пост и на председателското място в Народното събрание, което до момента се заема от Росен Желязков (ГЕРБ).

Партията на Борисов към този момент предложи сключване на съглашение за общо ръководство в границите на цялостен мандат. С него ГЕРБ, както и Движение за права и свободи да вземат участие в попълването на съставите на регулаторите, които следва да бъдат заменени. Преди това от ПП-ДБ предложиха, който обаче беше неодобрен от Борисов и сътрудниците му.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР