Критиците му го обвиняват, че е в основата на политическата

...
Критиците му го обвиняват, че е в основата на политическата
Коментари Харесай

Най-грандиозната корупция. Как среща на Пеевски с дипломати от ЕС изненада мнозина

Критиците му го упрекват, че е в основата на политическата корупция. Срещу него е имало многохилядни митинги. Съединени американски щати и Англия го глобиха за корупция. Европейският съюз приканва България да пребори корупцията. И най-после посланици от Европейски Съюз се ръкуват с него.

Часът е 15:36, датата - 9 май. Страницата на Движение за права и свободи във Facebook разгласява няколко фотоси с малко изложение.

От тях се вижда, че в резиденцията на белгийския дипломат в София се е провела среща с представители на посолствата на няколко страни членки на Европейския съюз (ЕС) - нищо извънредно за Деня на Европа. Те са там дружно с делегация на Движението за права и свободи (ДПС), предвождана от съпредседателя на партията Делян Пеевски.

Последното обаче озадачи доста хора - Пеевски е от Съединени американски щати и Англия , а Европейски Съюз непрестанно приканва България да пребори корупцията. Мнозина евентуално са се запитали какво вършат посланици на страни от Европейски Съюз тъкмо с Пеевски.

Движение за права и свободи написа, че срещата се е провела резиденцията на посланика и е била проведена в границите на белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Съобщението споделя още, че са били разисквани тематики от районен и народен темперамент, без да се дават повече детайлности защо тъкмо става въпрос.
 Съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски дружно с посланика на Белгия Фредерик Мьорис
" Белгийско председателство на Европейски Съюз в България благодари на делегацията на Движение за права и свободи и локалните ръководители на задачи на Европейски Съюз за приноса им към полемиката ", написа в известието на Движение за права и свободи.

Европейският съюз има 27 страни членки, в това число България. От оповестените фотоси се вижда, че на събитието са участвали най-малко половината от тях.

" Недоумявам по какъв начин може представители на европейските страни, които редовно и във всичките си публични отчети подлагат на критика България за корупция, да се срещат с личност, която е в основата на най-грандиозната корупция в България ", сподели Бойко Станкушев , ръководител на неправителствената организация " Антикорупционен фонд България ".
Какво се вижда от фотосите
От фотосите, които бяха публикувани след срещата, се вижда, че на нея са участвали посланиците на Австрия, Германия, Белгия, Гърция, Унгария и Словения.

На масата се виждат още табелките на Нидерландия, Дания, Хърватия и Чехия. На срещата се виждат и представители на Словакия, Румъния, Финландия и Франция.

По информация на уеб страницата Euractiv Франция и Нидерландия са изпратили представители на посолствата си, само че не на равнище дипломат. Според Mediapool на място не е участвал и посланикът на Румъния.
 Снимка от срещата в белгийската резиденция
Свободна Европа се свърза с посолството на Германия , от кое място споделиха, че като страна членка на Европейски Съюз тяхната политика е да беседват с всички партии и всички ръководители на партии.

На една от фотосите, публикувани след срещата, се вижда австрийската посланичка Андреа Икич-Бьом , която се здрависва с Пеевски. За Свободна Европа от посолството на Австрия споделиха, че срещата не е проведена от тях, заради което нямат информация за нея.
От посолството не дадоха отговор на въпроса дали са обезпокоени от обстоятелството, че Пеевски е глобен за корупция.
На въпрос каква е била задачата на срещата и какво е обсъждано на нея от посолството споделиха, че не разполагат с такава информация и това е първият път, в който чуват за нея. Не дадоха отговор и на въпроса дали не са обезпокоени от обстоятелството, че Пеевски е глобен за корупция.

Посолството на Белгия помоли за въпроси в писмен вид. Попитахме каква е била задачата на срещата, какви са били тематиките, дали Пеевски е бил поканен поименно, както и дали не се безпокоят от обстоятелството, че той е глобен за корупция.

След няколко часа Свободна Европа получи имейл, че запитването е било пренасочено към представителя на външното министерство на Белгия - Николас Фиренс Геваерт. До публицистичното привършване на текста не получихме отговор на тези въпроси.
 Снимка от срещата в белгийската резиденция
От публикуваните фотоси се вижда още, че на срещата е участвала и Йорданка Чобанова . През март 2024 година тя беше назначена за началник на Представителството на Европейската комисия в България, когато външен министър беше Мария Габриел от ГЕРБ. През 2014 година тя е зам.-министър в служебното държавно управление на Георги Близнашки , а през 2016 година е назначена за дипломат в Словакия от президента Росен Плевнелиев .

Свободна Европа попита дали Представителството на Европейската комисия в България е взело участие в организирането на срещата, както и дали не са обезпокоени от наличието на Делян Пеевски. До публицистичното привършване на текста не получихме отговор и на тези въпроси.
Къде е казусът
От влизането на България в Европейския съюз страната непрекъснато е подложена на критика поради високите равнища на корупция.

През 2023 година Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона в Европейски Съюз подсети за продължаващата липса на присъди за корупция, политическа интервенция в правосъдната власт и проблемите, с които се сблъскват българските медии.

Заради това в продължение на няколко години Нидерландия пък блокираше присъединението на България към

През лятото на 2021 година Пеевски беше глобен от Съединени американски щати за корупция по световния закон " Магнитски ". В началото на 2023 година Англия също включи Пеевски в сходен санкционен лист.

Срещу него има голям брой сигнали и в България. Опонентите му постоянно го упрекват, че стои в основата на корупцията в страната, както и че има доста въздействие в правосъдната власт и в службите за сигурност.

Българската прокуратура неведнъж е проверявала Пеевски по разнообразни сигнали, само че в никакъв случай не е намирала данни за закононарушение. Той не беше разследван и за източването на КТБ, макар околните си връзки с главния обвиняем по делото и някогашен мажоритарен притежател на банката .

След като Пеевски беше включен в листата " Магнитски ", българската прокуратура също стартира инспекции, само че те бяха прекъснати няколко дни по-късно.
Как беше преди
Преди 11 години България беше обхваната от митинги. В тяхната основа стоеше изборът на Делян Пеевски за ръководител на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС). Няколко дни след началото им той беше заменен, само че митингите против държавното управление на Пламен Орешарски продължиха над една година.

На 25-ия ден от демонстрациите посланиците на Франция и Германия - Филип Отие и Матиас Хьопфнер , излязоха със взаимна позиция против олигархичния модел на ръководство в България и с зов да бъде чут гласът на жителите.

" Аз не разбирам по какъв начин един дипломат, който на мен пет пъти ми е казвал, че би трябвало да се преодолява корупцията, споменавайки поименно господин Пеевски, по-късно ще отиде да се срещне с него, което на процедура е легитимиране на неговата политическа позиция и на всичко, което е правил до момента ", сподели Бойко Станкушев .

Според него тази среща легитимира Пеевски пред редица европейски страни.

Стефан Тафров , претендент за евродепутат от " Продължаваме промяната-Демократична България " и някогашен дипломат на България в Организация на обединените нации, Англия, Франция и Италия, вижда различен проблем.

" Не е неправилно посолствата и представителствата [на ЕС] да се срещат с политически партии. Но тъй като срещата с Пеевски е извършена по време на предизборна акция, [тази покана] може да се възприема като взимане на страна в акция ", споделя той.

Изборите за европейски и народен парламент предстоят на 9 юни. Традиционно, предизборната акция стартира месец преди този момент. Тази година тя стартира в среднощ на 10 май.

Не е ясно обаче дали Пеевски е бил поканен поименно. Статутът му на съпредседател, въпреки това, му подсигурява наличие във всички външнополитически прояви, в които взе участие публично Движение за права и свободи. Тя е третата политическа мощ в страната, член на Либералния интернационал и на „ Алианс на либералите и демократите за Европа “ в Европейския парламент. Това важи както за затворени за пресата работни срещи с политици, по този начин и за приеми в посолствата във връзка разнообразни празненства.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР