Българското ляво, дълго доминирано от БСП, се дроби на по-малки

...
Българското ляво, дълго доминирано от БСП, се дроби на по-малки
Коментари Харесай

Още от същото, но не изцяло. Може ли Ваня Григорова да промени играта на изборите

Българското ляво, дълго доминирано от Българска социалистическа партия, се дроби на по-малки партии, които печелят все по-малко гласове. На този декор в изборите през юни ще взе участие новата лява коалиция на Ваня Григорова - „ Солидарна България “. Лидерката ѝ е решена да промени играта. Ще успее ли?

Преди месеци тя беше съветничка в профсъюз. Напусна го, с цел да взе участие в изборите за кмет на София. И за малко да ги завоюва.

Заговори се, че може да оглави нова групировка, която да оспори централното място вляво на Българската социалистическа партия ( Българска социалистическа партия ).

Сега Ваня Григорова се пробва да направи тъкмо това.

Тя - „ Солидарна България “ . В нея има три обединения - „ Изправи се.бг “ на някогашната омбудсманка и също кандидатка за кмет на София, стигнала до балотаж на по-предишните избори - Мая Манолова , „ Българска левица “ и „ Обединена социалдемокрация “ . Коалицията в изборите за народен и Европейски парламент на 9 юни .

Какво знаем за „ Солидарна България “ досега:
Има много сходни позиции с Българска социалистическа партия - най-много във връзка с Русия , включително и за войната ѝ против Украйна .Има обаче и някои разлики - в акциите Григорова слага по-сериозен акцент върху правата на служащите.Не се заиграва с тематики като Истанбулската спогодба и правата на малцинствата, както прави Българска социалистическа партия, само че и не противостои гласно на консервативния им прочит от социалистите.Има капацитет да притегли гласоподаватели от Българска социалистическа партия, само че може да „ открадне “ поддръжка и от обединения като „ Възраждане “ , „ Левицата “ и даже „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ).

Последното не би било наложително ляв избор, а и протестен - той може да пристигна от хора, които не гласоподават или са разочаровани от по-старите обединения.

„ Солидарна България “ се пробва да сплоти „ русофилско-популистката “ и „ ляво-синдикалната “ политика, сподели пред Свободна Европа социологът от „ Алфа рисърч “ Боряна Димитрова. Но не се стреми да притегли ляволиберални гласоподаватели.

Социологическите изследвания при започване на предизборната акция дават на „ Солидарна България “ сред 2 и 2,6% от гласовете, а за влизане в българския парламент трябват 4% . За Европейския парламент бариерата е плаваща и нормално малко по-висока.

„ Това е една от доста дребното обединения, които сега са под 4-процентовата преграда и имат късмет да я прескочат “, сподели още Димитрова.

Според социолога Димитър Ганев от „ Тренд “ обединението е „ неприятна вест “ за Българска социалистическа партия, „ Левицата “ и други, от които „ Солидарна България “ евентуално ще изземе гласове.

Но до каква степен Ваня Григорова и нейната „ Солидарна България “ ще съумеят да трансформират огромната картина на изборите?
Как се стигна дотук
Григорова е позната от години като съветничка в синдиката КТ „ Подкрепа “, която и приказва за правата на служащите. През 2010 година тя основава лявото съдружие „ Солидарна България “, както в този момент се назовава обединението ѝ.

Григорова взе присъединяване в като самостоятелен претендент през 2019 година Получи 0,48% от гласовете. Досега не се е явявала на избор за парламент.

През есента на 2023 година Григорова в конкуренцията за кмет на София , само че против Васил Терзиев от ПП-ДБ и „ Спаси София “. След вота стана общинска съветничка.

Тогава тя, макар че има различия с нейното управление и лидерката Корнелия Нинова . Зад Григорова тогава, в това число Комунистическата партия на България, „ Русофили за възобновление на отечеството “, „ Атака “.

Подкрепи я и коалиция „ Левицата “ , която се появи през февруари 2023 година като. „ Изправи се.бг “ на Манолова беше част от „ Левицата “ на последните избори.

Сега Григорова и Манолова обърнаха тил на всички тези обединения и сътвориха „ Солидарна България “. Коалицията откри акцията си на 11 май и очерта целите си: работа, заплати, сигурност, ограничения за попречване на демографската рецесия, отбрана на потребителите и други
Хаосът вляво
В България. Откакто Нинова застана отпред на Българска социалистическа партия през 2016 година , посланията на социалистите стават все по-консервативни - включително против мигранти и права на малцинства, а управлението постоянно изключва свои съперници.

Около цикъла от избори през 2021 и 2022 година Българска социалистическа партия изгуби над 700 хиляди гласа и от този момент поддръжката ѝ спада.

Така се сътвори огромна празнота вляво, в която се пробват да се наместват по-малки партии. Те най-често са на някогашни членове на Българска социалистическа партия и съперници на Нинова. Въпреки това те застъпват сходни консервативни и русофилски позиции.

Донякъде наподобява, че и „ Солидарна България “ е „ още от същото “. Но не напълно.
Прилики и разлики с Българска социалистическа партия
Формацията си наподобява с Българска социалистическа партия по позициите по отношение на Украйна и Русия. Боряна Димитрова назовава това „ русофилско-популистката “ линия, по която Григорова има и други съперници - да вземем за пример „ Възраждане “ на Костадин Костадинов .

При откриването на акцията Григорова сподели, че „ спорът в Украйна може да се реши с договаряния, не с ескалация “. Позицията на Киев и Западния свят е, че мирни договаряния с Москва са възможни едвам откакто съветските войски се изтеглят и върнат.
 Кадър от откриването на предизборната акция на „ Солидарна България “, 11 май 2024 година На фотографията са Георги Кадиев, Ваня Григорова и Мая Манолова.
Преди локалните избори Григорова чий е окупираният от Русия полуостров Крим , както и дали счита съветския президент Владимир Путин за агресор.

И Българска социалистическа партия, и „ Солидарна България “ също по този начин пазят Паметника на Съветската войска в София, през декември 2023 година Миналата седмица Григорова и Манолова написаха на оградата към монумента: „ Тук отново ще има монумент “.

„ Солидарна България “ обаче има една съществена разлика от Българска социалистическа партия. Григорова съумява да сложи - основополагаща за лявото тематика, която от дълго време не е толкоз застъпена от Българска социалистическа партия.

„ Традиционното ляво-синдикално е най-открояващо се точно при „ Солидарна България “, споделя Димитрова.

Други тематики, по които обединението на доктрина би могла да се отличи от Българска социалистическа партия, са свързани с правата на дамите и ЛГБТ общността. Българска социалистическа партия има консервативни позиции по тези въпроси и през 2018 година беше основен съперник на ратификацията на Истанбулската спогодба (ИК).

Тогава Българска социалистическа партия видя в ИК опция за „ пробутване “ на - теза, която Нинова. Вълната от дезинформация, която се надигна тогава, в последна сметка докара и до оповестяването на ИК за противоречаща на Конституцията.

Григорова не е изразявала мнението си по такива тематики обществено. В отговор на питане на Свободна Европа тя не сподели дали счита, че ИК е трябвало да бъде утвърдена, а вместо това напомни решението на Конституционния съд за нея и уточни, че „ всевъзможни разсъждения [по темата] са лишени от каквато и да било практическа стойност “.

На въпроса какви са позициите ѝ за правата на ЛГБТ хората Григорова сподели, че Конституцията „ подсигурява по безапелационен метод правата и свободите на всички български жители “.

Такива тематики са значими за част от българските гласоподаватели с леви убеждения. Според Димитрова Григорова и „ Солидарна България “ не се стремят интензивно да съставляват тези хора.
Как ще повлияе „ Солидарна България “ на Българска социалистическа партия
Според Димитър Ганев новата коалиция „ ще се опита оптимално да се възползва от слабостите “ на социалистите. Част от резултата ѝ ще се дължи на хора, които са разочаровани от Българска социалистическа партия.
Ако има по-сериозен капацитет, това е протестният избор.Димитър Ганев
Димитрова е съгласна, че „ Солидарна България “ ще притегли гласоподаватели от Българска социалистическа партия, само че прибавя, че обединението „ не се цели единствено в тях, само че и в необятни пластове от негласуващи “.

„ Ако има по-сериозен капацитет, това е протестният избор, който не припознава никоя друга групировка “, счита и Ганев.
Как ще повлияе на останалите партии
В този протестен избор не влизат единствено негласуващите, само че и тези, които поддържат партии като „ Възраждане “ и „ ИТН “ ( Има Такъв Народ ). Оттам „ Солидарна България “ също би могла да „ открадне “ гласове, тъй като разделят „ общо пространство “, сподели Ганев.

„ Най-голям продан на гласове има сред „ Солидарна България “, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия и според от акцията, от убедителността, от лицата - те могат взаимно да отслабят позициите си “, сподели Димитрова.

Според нея това може да докара или до „ канибализъм “ - обединенията взаимно да си понижат поддръжката и никоя да не влезе в Народното събрание, или до консолидирането към една от тях, която да успее да прескочи бариерата.
Ще промени ли играта
Григорова може да вземе гласове от други обединения, само че надали ще промени фрапантно електоралната картина, споделя Ганев.

Според него е неправилно да се счита, че триумфът ѝ на кметските избори ще се трансферира непосредствено към националните.

Причината е, че изборите за кмет са мажоритарни. При тях фигурата на претендента е от водещо значение. В пропорционалното гласоподаване за парламент значими са партиите и обединенията като цяло, а освен обособеният претендент.
Няма да е толкоз елементарно прехвърлянето на избор към една персона.Боряна Димитрова
Освен това Григорова реализира триумфа си на локалния избор с поддръжката на Българска социалистическа партия и „ Левицата “, с които в този момент ще се състезава. Тогава тя, които другояче поддържат други партии - като „ Възраждане “ и ГЕРБ .

„ Те дадоха вота си за нея персонално. Сега всички тези политически сили са в сериозна конкуренция между тях, тъй че няма да е толкоз елементарно прехвърлянето на избор към една персона “, съгласява се Димитрова.
А какво е европейското ляво
В Европа левите партии са разнообразни и от Българска социалистическа партия, и от „ Солидарна България “. Модерното европейско ляво постоянно е демократично и с изключение на за трудовите права, приказва за проблемите на маргинализирани общности като ЛГБТ хората, мигрантите, етническите малцинства, както и за климатичните промени.

Позиции срещу тези тематики са присъщи по-скоро за крайнодесните партии.

В България за момента няма известна партия, определяща се като лява, която да наподобява като европейските леви обединения.

  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР