Върховният съд на Русия отхвърли във вторник жалбата на задържания

...
Върховният съд на Русия отхвърли във вторник жалбата на задържания
Коментари Харесай

Съдът отхвърли жалбата на Кара-Мурза срещу 25-годишната присъда за критики към Путин

Върховният съд на Русия отхвърли във вторник жалбата на арестувания опозиционер и публицист Владимир Кара-Мурза против присъдата му от 25 години затвор.

Това е най-дългата присъда, давана на критик на Кремъл в постсъветска Русия.

Новината идва, откакто през 2023 година Кара-Мурза за " дискредитиране " на съветската войска и държавна измяна за забележки срещу политиката на Кремъл. Той беше задържан през 2022 година при завръщането си в Русия след визити в Съединени американски щати и Европа, където назова президента Владимир Путин военнопрестъпник поради решението Русия да нахлуе в Украйна. Месец преди ареста му Путин забрани рецензията към войната.

Журналистът процеса против себе си като политически и съпоставя днешна Русия със Съветския съюз при ръководството на Йосиф Сталин. обвиняванията против него са политически и целят да отстранят един от най-видните критици на ръководството на Путин.

Преди седмица Кара-Мурза за мненията си за демократичното бъдеще на Русия, оповестени във Вашингон пост, до момента в който излежава присъдата си.

Журналистът е следващият опозиционер, преследван от съветските управляващи на фона на възходящите репресии на Кремъл против гражданското общество.

През февруари в пандиза умря най-големият критик на Кремъл Алексей Навални. В от близо 5 месеца е и журналистката от Радио Свободна Европа/Радио Свобода Алсу Курмашева, арестувана за това, че не се е записала като " задграничен сътрудник ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР