Законът за чуждестранните агенти в Грузия беше одобрен на последното,

...
Законът за чуждестранните агенти в Грузия беше одобрен на последното,
Коментари Харесай

Не на руския закон. Грузия прие закона за чуждестранните агенти въпреки протестите

Законът за " задграничните сътрудници " в Грузия беше утвърден на последното, трето четене в Народното събрание. Той беше препоръчан от ръководещата партия " Грузинска фантазия " и провокира всеобщи митинги в страната поради опасения, че той ще бъде употребен за репресии против опозицията.

Новината идва, откакто преди година ръководещите направиха опит да одобряват законопроекта, само че се отхвърлиха поради всеобщите митинги. В края на 2023 година Грузия получи статут на кандидат-член на Европейския съюз (ЕС) . Представители на Европейски Съюз споделиха, че законът за " задграничните сътрудници " може да бъде забележителна спънка за кандидатурата на Тбилиси за участие.

Грузинският закон ще задължи, които получават повече от 20% задгранично финансиране да се записват като " задгранични сътрудници ".

Той е основан по модела на съществуващия в Русия закон за " задграничните сътрудници ", който съветският президент Владимир Путин на опозиционерите си. Протестиращите в Грузия се притесняват, че законът ще докара до репресии и в Грузия.

" Грузинска фантазия " споделя, че приемането на закона е належащо, с цел да се увеличи прозрачността на финансирането на неправителствените организации и да се отбрани страната от намесата на западните сили.

Във вторник приемането на закона беше подкрепено от 84 депутати, 30 депутати бяха срещу. Третото четене на законопроекта продължи няколко секунди, след което беше законопроектът подложен на гласоподаване.

Сега законът би трябвало да бъде подписан от президентката на страната - Саломе Зурабишвили . Ако тя наложи несъгласие, той ще бъде върнат още веднъж в Народното събрание.

По време на гласуването към постройката на Народното събрание се организира митинг под наслов " Не на съветския закон ". В продължение на месец съперниците на законопроекта проведоха съвсем ежемесечни митинги. В събота се организира един от най-големите в Грузия, откогато тя получи самостоятелност от Съветския съюз през 1991 година, написа Би Би Си.

Срещу протестиращите неведнъж бяха употребявани с водни оръдия, сълзотворен газ и гумени патрони. В понеделник към тях се причислиха и стотици студенти.
Законопроектът и митингите
„ Призовавам всички да излязат от всички университети в 10 ч. и да се разпространят в периметъра на Народното събрание “, сподели един от стачкуващите, до момента в който се обръщаше към студентите в центъра на Тбилиси в понеделник.

На 13 май студенти от няколко университета в столицата се причислиха към хилядите протестиращи вечерта пред постройката на Народното събрание. Там те скандираха, че ще „ защитят достойното бъдеще на Грузия, нейната самостоятелност и европейското бъдеще на страната “, оповестиха репортери на Свободна Европа.
 Нощен митинг в Тбилиси против приемането на законопроекта за
„ Мисля, че (законът) е доста непочтителен към студентите, към всеки един човек, който стои тук “, споделя Ана Самхарадзе, 18-годишна студентка по интернационалните връзки, пред Ройтерс в понеделник.

В неделя няколко хиляди протестиращи проведоха нощен протест пред постройката на Народното събрание в несполучлив опит да попречат на депутатите да влязат в нея в понеделник.

Въпреки митингите на 13 май министър-председателят Иракли Кобахидзе от " Грузинска фантазия " удостовери поддръжката си за законопроекта.

В същия ден се организира съвещание на правната комисия, на която беше разискван законопроектът, преди окончателното му гласоподаване в пленарната зала. Той беше прегледан и утвърден в границите на 67 секунди , откакто опозицията беше възпрепятствана да участва.

По време на съвещанието грузинската полиция арестува 20 души. Видеоматериал, споделен в обществените медии, демонстрира по какъв начин няколко маскирани служители на реда за битка с безредиците бият паднал протестиращ, преди да го задържат.

В различен видеозапис се вижда по какъв начин мъж, чието лице е в кръв, е принудително арестуван от многочислени маскирани мъже, които го бият и късат ризата му.
Международната реакция
Проектозаконът беше, Европейския съюз и други страни за това, че подражава на сходен съветски закон, употребен от президента Владимир Путин за оказване на напън на опозицията.

Правозащитни организации също приканиха „ Грузинска фантазия “ неотложно да отдръпна законопроекта.

„ С напредването на този нездравословен законопроект грузинското държавно управление намерено поддържа репресиите против правата на индивида и гражданското общество, които през последните дни доближиха тревожни равнища “, се споделя в изказване на „ Амнести интернешънъл “ от 14 май.

„ Ако бъде признат, този закон ще жигосах законната гражданска активност и самостоятелните медии и ще даде на управляващите нови принадлежности, които те могат да употребяват, с цел да постановат санкции или да глобяват по различен метод неправителствени организации (НПО), с чиято активност не са съгласни “, съобщи Freedom House в изказване от 13 май.

На 13 май Петер Стано , представител на Европейската работа за външна активност, поздрави грузинската общност за „ лоялността “ им „ към европейския път “ и разкритикува отношението на държавното управление към протестиращите.

Германският министър на външните работи Аналена Баербок също поддържа грузинските стачкуващи посредством обява в обществените си мрежи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР