Фирмите няма да дължат ДДС за продажбата на стока или

...
Фирмите няма да дължат ДДС за продажбата на стока или
Коментари Харесай

Финансовото министерство подготвя промени в Закона за ДДС

Фирмите няма да дължат Данък добавена стойност за продажбата на стока или услуга, в случай че клиентът не заплати. Това плануват промени в Закона за Данък добавена стойност, които бяха пуснати за публично разискване от Министерство на финансите (МФ). В момента законът дава опция дължимият Данък добавена стойност да бъде поправен, в случай че се промени цената на договорката, само че постоянно в практиката клиентът не заплаща, а продавачът би трябвало да внесе налог, тъй като е доставил стока или услуга.

Първоначалният план на МФ планува, че “доставчикът може да поправя данъчната основа и начисления налог по осъществена доставка на артикули или услуги на територията на страната при положение на цялостно или отчасти неплащане, в случай че вземането му е дефинитивно несъбираемо или са налице доказателства за евентуалната му несъбираемост ". “Вземането се смята за дефинитивно несъбираемо в случаите, когато: 1. е погасено по отминалост и са налице доказателства за несполучливо извършено изпълнително производство; 2. длъжникът е разгласен в несъстоятелност; 3. длъжникът е премахнат след завършило произвеждане по разпродажба ".

Същевременно е посочено, че “несъбираемостта на вземането се смята за евентуална, когато вземането не е било изпълнено или погасено по различен метод в продължение на 730 дни и са налице доказателства, че длъжникът не разполага с активи, против които да бъде ориентирано насилственото осъществяване ".

Представителите на бизнеса възразяват против условието едно взимане да се смята за несъбираемо, в случай че е погасено по отминалост и има доказателства за несполучливо извършено изпълнително произвеждане. Давностният период е доста дълъг - 10 години. А за дребни суми предприемането на дейности за насилственото събиране може да е стопански безпричинно. Затова от Българската комерсиално промишлена палата оферират изразът “доказателства за несполучливо извършено изпълнително произвеждане " да отпадне или да се ползва единствено за суми в огромен размер, да вземем за пример за вземания над 100 хиляди лева или над 200 хиляди лева.

Бизнесът желае да отпадне и условието клиентът да няма активи, тъй като това няма по какъв начин да бъде тествано, а също така клиентът от време на време не заплаща преднамерено. Бизнесът желае да бъдат уредени и разпоредбите за неплащане на Данък добавена стойност, в случай че клиентът е разгласен в неплатежоспособност. Всички тези оферти на бизнеса ще бъдат взети поради от МФ при окончателното оформяне на предложенията за промени в Закона за Данък добавена стойност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР