Италианският лицей в Горна баня е училище с митична слава

...
Италианският лицей в Горна баня е училище с митична слава
Коментари Харесай

Италианският лицей в София: Властта се сменя само при криминални деяния или смърт

Италианският колеж в Горна баня е учебно заведение с митична популярност в България.

Не единствено тъй като има искания да образова и възпитава някои от най-надарените възпитаници в страната, в неповторима образователна база за стандартите на държавното обучение - под името Национален образователен комплекс по просвета с колеж за проучване на италиански език и просвета (НУКК).

Но и тъй като във времето, в което НУКК е основан, “перспективните ” деца са единствено децата на несменяемото партийно управление.

Оттам е наследена и по-проблематичната страна на митологията към Лицея.

И това е необикновената централизация на ученици - синове и дъщери на някогашни президенти, министър председатели, партийни водачи, министри, депутати, публицисти, висши магистрати и предприемачи.

Привилегията да си съученик на синовете и дъщерите на “елита ” е инвестиция, която и PISA не може да оцени. Да “имаш човек ” в управлението на Италианския колеж е безценен капитал.

Несменяема е и властта в Лицея в продължение на цели 35 години. Училището се ръководи от един човек сред 1988 и 2023 година, и това е Величка Велянова. Директор по време на късния соц, тя остава на поста си до 80-годишна възраст, когато най-сетне е извършен конкурс за промяната ѝ.

Дори тогава Велянова не напуща ръководството, в противен случай. Продължава да употребява базата на Лицея за частно учебно заведение и частна детска градина.

Точно когато наследникът ѝ Иван Капурдов стартира от дълго време отлагана промяна в НУКК, против него се задейства тотална институционална преса.

Започва се със сигнали на " разтревожени родители ", завършва се с разпити в ДАНС за това за какво Капурдов си е разрешил да реалокира кабинета на Величка Велянова. Всичко сякаш потегля от сигнали с недоволства по образователни въпроси, с цел да се стигне до търсене на " финансови нередности ".

Паралелно с това тече и всекидневен напън по отношение на Капурдов, с позвънявания с ходатайстване в интерес на деца на родители с властови позиции, които се явяват на тест в границите на приемната акция за 2024 година

Само една година откакто Капурдов печели конкурс за ръководството на Италианския колеж, той е уволнен (по спешност) със заповед на служебния министър на културата Найден Тодоров.

" Смяна на шефа в средата на годината се прави при престъпни действия или гибел " - тази крилата фраза е изречена от Величка Велянова през 2022 година, когато Министерството на културата прави първият несполучлив опит да разгласи конкурс за промяната ѝ.

Манталитетът на пожизнената власт в никакъв случай не напуща Лицея. А през днешния ден тези думи звучат като предизвестие към всеки, който си разреши да я оспори, както в тази ситуация с Иван Капурдов

Заповедта за отстраняването на шефа идва в деня, в който екипът на Лицея разгласява резултатите от изпита на кандидатстващите деца за 1-ви клас. Част от тях не се харесват на родители на висши позиции, които са считали, че синовете и дъщерите им ще имат непокътнато място в учебното заведение без значение от оценките.

На въпрос за какво се подхваща промяна в средата на приемната акция, Министерството на културата дава отговор, че " за последните няколко месеца са постъпили голям брой сигнали против управническите решения " на Капурдов.

След инспекция от Инспектората на министерството са открити " редица съществени нарушавания ".

Формалният претекст за отстраняването на Иван Капурдов в действителност е " липса на качества за осъществяване на работата ” и “липса на отзивчиви качества да поддържа връзка с учебното настоятелство и публичния съвет ”.

А когато видите състава на учебното настоятелство, ще разберете какви са ползите, които се срещат в Италианския колеж.

Настоятелството е записано като съдружие, а финансовите му доклади демонстрират, че за 2022 година то е получило доходи в размер на над 2,5 милиона лв..

В ръководството му влизат и хора, чиито деца от дълго време са приключили Лицея, само че родителите не престават да се разпореждат със наложителните такси, събирани от настоящите възпитаници за услуги като превоз, здравно обслужване или храна.

В него да вземем за пример членуват както Пловдивският митрополит Николай (бивш ученик), по този начин и Румен Ралчев - " популярен приор " на тамплиерите в България и някогашен охранител на Симеон Сакскобургготски.

В настоятелството попада шефът на Комисията за финансов контрол и някогашен шеф на Национална агенция за приходите Бойко Атанасов. Вътре е и новият основен редактор на bTV Новините Асен Иванов.

Бившата директорка Величка Велянова продължава да взема решения за бъдещето на просветителната институция като член на настоятелството.

Освен това тя е член на УС на сдружението, което има частна детска градина и частно главно учебно заведение " Монтесори ". Двете употребяват образователната база на Лицея против наем, като са се трансформирали в по-скъпа " аварийна " алтернатива за децата, неприети по нормалния ред.

Под шапката на сдружението с нестопанска цел " Монтесори " се провеждат и курсове в културния дом на " Красно село " за подготовка на 3-годишни деца за кандидатстване в Италианския колеж. Дъщерята на Велянова е посочена като лице за контакт.

Защо напрежението към приема е толкоз огромно?

Местата за записване в първи клас на държавния НУКК през 2024/2025 година е за 66 възпитаници. За изпита са се записали 367 деца - т.е. за едно място се борят повече от пет момчета и девойки. Конкуренцията в предишни години е била още по-голяма.

Приемът в първа група от детската градина към Лицея за новата образователна година е очакван за 44 деца. Кандидатите (според входящите номера) са 119.

Нито една институция до момента не е разследвала по какъв начин се става ученик на учебното заведение. Вместо това някогашният основен прокурор Иван Гешев изнасяше лекция в Лицея на тематика " правосъдната промяна " през 2022 година в компанията на Борислав Сарафов. А първият образователен ден в Горна баня притегля повече известни персони от всеки различен учебен двор в София.

Но подозренията за корупционна квота при приема са социална загадка от десетилетия. Сигнали против Велянова са подавани още във времето, в което Вежди Рашидов беше министър на културата.

Веднага щом Иван Капурдов е определен за шеф през 2023 година, става обект на рецензии, тъй като е умишлен за " протеже " на остарялото управление. Преди да се яви на състезанието, той е член на преподавателския състав като преподавател по биология и здравно обучение в Лицея.

Капурдов обаче е индивидът, който стартира смяната в учебното заведение.

Едно от решенията му е да разпореди на външни специалисти да обновят изпитните въпроси за най-ранните кандидатстващи групи - децата на 3 година и 7 година

Съставът на комисиите, които са ги подготвяли към оня миг, не е сменян с години. В новия екип влизат академични преподаватели от Пловдивския университет и Нов български университет, психолози и психотерапевти с научни степени.

През ноември 2023 година се появява първият сигнал от " родители и учители в НУКК " с изказване, че готвената смяна в наредбата за банкет на деца и възпитаници ще засегне " фрапантно " най-много актуалните възпитаници от 7-те класове.

Тогава от Министерството на културата дават отговор на сигнала, като оповестяват, че са изискванията и редът за банкет не са променяни и изпитите за Лицея в образователната 2024-2025 година ще се проведат по нормалните условия.

През януари и февруари 2024 година излиза нова серия медийни изявления от " обезпокоени родители ", които стартират нови обвинявания: че Лицеят ще загуби специфичния си профил и ще стане нормално общообразователно учебно заведение към МОН; че часовете по италиански език ще се съкратят; че учители са уволнявани или принуждавани да напуснат; че се позволяват финансови злоупотреби в интерес на съответен заместник-директор.

В акцията задочно се включва и ръководителят на учебното настоятелство Спас Панчев (бивш народен представител от Българска социалистическа партия и някогашен зам.-министър на отбраната), който не удостоверява нито едно от изказванията против шефа - само че приказва за " напрежение сред управлението, преподавателите и родителите, тъй като нещата се вземат решение еднолично сред двама души " - Капурдов и заместника му.

Иван Капурдов опровергава всяко от тези обвинявания в изявление за в. " Труд " през април, само че все пак е уволнен.

Отношенията му с настоятелството и с някогашната директорка Велянова (която резервира правото си да употребява кабинет в Лицея) се обтягат и поради различен проблем - договорите с асоциация " Монтесори ", за които Капурдов алармира Министерството на културата. По този проблем още няма изговаряне на институцията.

Между февруари и април 2024 година в министерството стартират две инспекции. Привикването в ДАНС се случва през март 2024, като контраразузнавателната работа се занимава с въпроси по медийните сигнали за предполагамото понижаване на броя часове по италиански език и прословутия кабинет на някогашната директорка Велянова.

Всичко това тече на фона на подготовката за банкет на нови деца в учебното заведение.

Изпитите за първа група и първи клас в Лицея са извършени на 19 и 22 април. Комисиите този път работят по правила, направени по този начин, че да няма интервенция на едни и същи хора във всеки стадий от оценяването на претендентите.

По традицията, наследена от последните 30 години, оценките би трябвало да се разгласяват в едномесечен период - пределно дълъг интервал за инспекция на работите на към 400 първокласници и към 120 тригодишни деца.

Всъщност оценките постоянно са били подготвени доста по-рано. Но този път - на фона на натиска върху шефа - са оповестени 10 дни по-рано от авансово заложения краен период.

Списъкът с 66-те признати деца в първи клас е разгласен на уеб страницата на НУКК по точки и следващи номера, без да се разкриват имената им.

“Булевард България ” разполага с данни, че измежду отпадналите има дъщери и синове на публицисти на мениджърски позиции от двете частни национални малките екрани, на политици и на известни бизнесмени. И част от фамилиите са търсили контакт с учебното управление, с цел да разискват приема на децата още преди оценките да бъдат оповестени, а някои от тях са работили и на най-високо политическо равнище.

Единственият проблем в изнесените на 8 май данни от класирането по новите проби е, че точките не са преобразувани в проценти (от 0 до 100) - нещо, което няма значение за подредбата на признатите и неприетите.

Този пропуск обаче е употребен за оповестяване на резултатите за невалидни. Веднага по-късно шефът Капурдов е отхвърлен от поста си.

И по този начин, в продължение на 10 дни родителите на всички кандидатствали 367 деца остават в неведения какво се случва с процедурата.

Изпратихме въпроси до Министерството на културата още в средата на предходната седмица, когато срокът за оповестяване оценките към момента не беше изминал. Попитахме дали уволнението на шефа не компрометира цялата приемна процедура и дали има заплаха да се стигне до отменяне на изпитите на децата.

Докато министерството приготвяше отговорите си - новият шеф на Италианския колеж разгласи " формалното " класиране за 1-ви клас на 18 май.

И то повтаря едно към едно листата на екипа на Иван Капурдов. Същия лист, който беше разгласен за недействителен 10 дни по-рано.
Отговорът на министерството: " управлението (на лицея, б.р.) ни увери, че няма да прави ново класиране. Напротив, ще утвърди и разгласява същите резултати, само че след приравняване на всички, които са надхвърлили 100 точки, което на процедура няма да промени класирането ".
Точно това се случва на 18 май. Привидно абсурдът е сподавен.

Но историята продължава.
Въпреки обявените оценки - Министерството на културата още прави инспекции " по всички процедури, касаещи приема за възпитаници в първи клас и за деца в детската градина " ;Процедурата за банкет още не е заторена, тъй като следва " подаване на заявки за разглеждане на работи на неприети претенденти ".
С други думи - тече инспекция на към този момент тестваните и заверени писмени работи. А за тези, чиито деца са под чертата на свободните 66 места за първокласници, имат право и да изискат още една инспекция...

От Министерството на културата не дават отговор на въпросите ни кои са експертите, които правят прегледа на процедурите за банкет.

Защо тази детайлност е значима? Защото във конгреси като " БГ мама " да вземем за пример се популяризират изказвания, че измежду участниците в тях има някогашен кадър на Италианския колеж в роднински връзки с кандидатстващо дете. От министерството нито удостоверяват, нито отхвърлят дали тази информация за евентуално нарушаване на безпристрастността е вярна.

Всичко разказано дотук буди съществено неразбиране какво се случва в Италианския колеж.

Защо страната позволява едно от елитните учебни заведения на България да обрасне в частни и фамилни ползи, с несменяеми от десетилетия началници?

Защо при един-единствен опит за смяна в ръководството на лицея се стига до интервенция на ДАНС - институция, която няма никакви пълномощия по надзор в просветителната система?

Кой има интерес от сходни разтърсвания, до момента в който стотици фамилии чакат транспарантни и почтени правила за всички?

И какъв урок дава " учебното заведение на елита " пред децата, които за първи път ще влязат в класната стая?
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР