В България енергийната бедност няма точна цифра, но очакванията са

...
В България енергийната бедност няма точна цифра, но очакванията са
Коментари Харесай

Няма регистър, но се очаква у нас да има 1.8 – 2 млн. енергийно бедни

В България енергийната беднотия няма точна цифра, само че упованията са от 1,8 до 2 млн. да са енергийно небогати, тя е директно обвързвана с икономическата беднотия, просто такива са приходите в България.

Това предвижда Минчо Бенов, шеф на Хабитат България, в изявление пред БНР.

„ През 2023 година беше отработена и призната формулировка за енергийна, и създадена разпоредба за използването. А какво не се направи? Не определена или избрана институция, която да дава отговор за картографирането на енергийно бедните, с цел да се види кои семейства са небогати и не са създадени механизмите, с които ще бъдат подпомагани семействата “, сподели Бенов.

Той разяснява, че сега завърши втората фаза по Националния проект за резистентност. Одобрени за 305 семейства за саниране на жилищата им.

„ От кандидатствалите 3000 в първата фаза, 2700 не можаха да се класират и има огромно отчаяние. Програмата претърпя промени в посока, че се изисква 20% съфинансиране от притежателите на жилищата, което е повода и по-нисък интерес “, счита Минчо Бенов.

Според него посоката да се желае самоучастие е извънредно вярна.

" Не бива нищо да се прави нищо без пари. Това е ангажимент на притежателите, само че за какво не обезпечихме финансовите принадлежности за семействата, които не могат да си разрешат съфинансиране, да вземем за пример дълготрайни безлихвени заеми.

Бенов счита, че облекченията на процедурата за слагане на възобновими източници на сила за семейства, е в вярна посока.

" За източници до 20 киловата административните процедури ще бъдат доста облекчени. Доскоро, дали ще правиш слънчев парк или ще си сложиш на парапета на балкона слънчеви акумулатори,  процедурите бяха едни и същи. Сега са облекчени и се третират като преместваеми обекти. Нужно е план и да се уведоми общината за възобновими източници за семейства, за производство на сила за лични потребности ", изясни шефът на Хабитат България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР